Gediz Nehri'nde atık su kirliliği - Son Dakika
Güncel

Gediz Nehri'nde atık su kirliliği

Gediz Nehri\'nde atık su kirliliği

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle atıkların Gediz Nehri'ne boşaltılması sonucu oluşan kirliliği yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik Baka...

28.10.2013 14:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle atıkların Gediz Nehri'ne boşaltılması sonucu oluşan kirliliği yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, tesise 100 bin lira para cezası uygulandığını bildirerek, ""Kimse 'tesisimiz bakıma alındı 15 gün çevreyi kirletme hakkına sahibiz' diyemez, 'üretim yapıyorum' diyerek havayı suyu kirletemez

Birpınar, beraberindeki heyetle Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden'i ziyaret ederek, UOSB Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle Gediz Nehri'nde oluşan kirlilikle ilgili bilgi aldı. Daha sonra UOSB'ye geçen Binpınar ve beraberindekiler, Gediz Nehri'nde oluşan kirliği inceledi, atıksu arıtma tesisini gezdi.

Birpınar burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatı üzerine Uşak'a geldiğini söyledi.

Kirlilikle ilgili kamuoyunda çıkan haberler üzerine inceleme başlatıldığını ifade eden Birpınar, çevrenin kirletilmesine kesinlikle izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Atıksu arıtma tesisinin yaklaşık 15 gündür çalışmadığını, UOSB'den her gün yaklaşık 9 bin ton kirli suyun Gediz Nehri'ne hiç bir işlemden geçirilmeden bırakıldığını ifade eden Birpınar, "Tesisteki sıkıntıları gözümüzle gördük. Arıtma tesisin bakıma alındığını söylediler. Bahane olarak 'arıtma tesisini bakıma almak zorundaydık' diyorlar. Her ne olursa olsun, bu durumu kabul etmek mümkün değil. Havayı, suyu ve toprağı korumak zorundayız" dedi.

Sanayicinin elbet üretim yapacağını, insanlara iş vereceğini ancak bunu yaparken çevreyi kirletmemesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar şunları söyledi:

"Biz çok hassasız. Eylül ayında bu tesiste denedim yaptık numuneler kötü çıktığı için 40 bin lira idari para cezası verdik. Şu anda sıkıntılar artarak devam etmiş, arıtma tesisi çalışmaz durumda. Kaçak deşarjdan dolayı bu gün 100 bin lira idari para cezası uyguluyoruz. Eğer sorun çözülmezse yine gelir cezayı artırırız. Kimse 'tesisimiz bakıma alındı 15 gün çevreyi kirletme hakkına sahibiz' diyemez, 'üretim yapıyorum' diyerek havayı suyu kirletemez. Bir gün gelir sizin kazandığınız paralar bir işe yaramaz, içecek suyunuz, soluyacak havanız yoksa verim alacak toprağınız yoksa para sizi kurtarmaz. Geri dönüşümü olmayan doğal varlıklarımızı korumamız gerek. OSB'lere sesleniyorum. Çevreci yöntemlerle para kazanmanın yöntemlerini bulmalıyız. Bu manzaraları görmek istemiyoruz"

Bir önceki yıl ülke genelinde çevreyi kirleten kişi ve kuruluşlara yaklaşık 30 milyon lira idari para cezası uygulandığını hatırlatan Birpınar, OSB'ler deki çevre sorunlarının çözümü için proje hazırladıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gediz Nehri'nde atık su kirliliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement