Gezi Parkı Olaylarına İlişkin İddianame - Son Dakika
Güncel

Gezi Parkı Olaylarına İlişkin İddianame

Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkındaki iddianamenin detayları ortaya çıktı İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında, "örgüt kurma", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 29'ar yıla kadar hapis cezası istendi Diğer 21 şüpheli hakkında ise benzer suçlardan 10'ar yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, platform üyelerinin müşteki Muhittin Akat'ın oğluna, polise taş atması için para verdikleri ileri sürüldü.

06.02.2014 16:31

Gezi Parkı olaylarına ilişkin, Taksim Dayanışması üyelerinin de aralarında bulunduğu 26 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu hakkında "örgüt kurma", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 29'ar yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 21 şüphelinin ise 10'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Taksim'deki Gezi Parkı'nın yaşanan olayların ardından 8 Temmuz 2013'te İstanbul Valiliği tarafından verilen kararla yeniden açılması sonrasında meydana gelen olaylarda gözaltına alınan Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu bazı kişilere ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Mahkemeye sunulan 6 sayfalık iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Mustafa Aksu ve Muhittin Akat şikayetçi olarak, aralarında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu 26 kişi ise şüpheli sıfatıyla yer aldı.

DİSK genel sekreterine takipsizlik

İddianamede, aralarında DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu'nun da bulunduğu 30 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildiği belirtildi.

İddianamede, 27 Mayıs 2013'te "Taksim Yayalaştırma Projesi" kapsamında yol açma çalışmaları yapılırken Taksim Gezi Parkı'ndaki bazı ağaçların sökülmesi üzerine, söz konusu yerde AVM inşa edileceği düşüncesiyle "başta Taksim Dayanışma Platformu, bilahare bölücü ve marjinal yapılanmalar olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu tarafından "parkımızı vermiyoruz-AVM istemiyoruz" adı altında eylemler düzenlenmeye başladığı anlatıldı. Eylemler sırasında, özellikle yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden halkı ve gençliği Taksim ile Gezi Parkı'na çağırmaya devam eden Taksim Dayanışma Platformunun olayların büyümesinde aktif rol oynadığı savunulan iddianamede, platformun çağrılarının kamu düzenini ve güvenliğini tehdit ettiği aktarıldı.

İddianamede, Taksim Dayanışması üyelerinin internet, sosyal medya araçları, basın aracılığıyla yaptığı çağrılar üzerine KESK, Halk Evleri, Dev-Lis, TMMOB Gezi Parkını Koruma ve Güzelleştirme Derneği gibi kuruluşların bir araya gelerek, güvenlik güçlerine taş ve şişelerle saldırdıkları kaydedildi. Aynı şekilde çevredeki iş yerleri ve kamu binalarına zarar verildiği, özel ve resmi araçların yakıldığı vurgulanan iddianamede, Gezi Parkı etrafına kurulan barikat ve yapılan çağrılar neticesinde, günlerce Taksim Meydanı ve çevresinde güvenlik kuvvetlerine taşlı, sopalı, molotofkokteyli, sapan ve bilyeli gibi çeşitli şekillerde saldırıldığı bildirildi.

"Halkın duyguları tahrik edildi"

"Masumane başlayan Taksim Yayalaştırma Projesine karşı duruşun zamanla marjinal gruplar ile terör örgütlerinin provokasyonlarına zemin hazırladığı" ifade edilen iddianamede, şüphelilerin katılımı artırmak amacıyla, sosyal medya üzerinden "gerçek mermi kullanılıyor, ölüler var, panzerin altında kalarak can verdi" şeklinde ve benzeri şekillerde halkın duygularını tahrik edecek yalan ve gerçeğe aykırı şeyleri paylaşarak eylemlerin devam ettirildiği kaydedildi.

Şüphelilerin uzun süre eylemleri yönettiği ve olayları planlamaları nedeniyle organize suç örgütü şeklini aldıkları öne sürülen iddianamede, şüpheliler Ali Çerkezoğlu, Mücella Yapıcı, Beyza Metin, Ender İmrek ve Haluk Ağabeyoğlu'nun, Taksim Dayanışma adı altında kurulan platformun üyeleri olduğu, sosyal medya, çeşitli araçlar ve basın aracılığıyla halkı Taksim Meydanı'na çağırdığı, kamu düzeninin, güvenliğinin ciddi şekilde zarar görmesine neden olduğu, devletin güvenlik kuvvetleri ile kamu görevlilerini düşman gibi lanse ettiği belirtildi.

Suça konu olan 8 Temmuz 2013 günü Beyoğlu Galatasaray Meydanı önünde kendilerine Taksim Dayanışma Platformu adını veren kişilerin organizesinde toplanan grubun, Taksim Meydanı'na doğru yürüşe geçtikleri belirtilen iddianamede, yürüşün yasa dışı olduğu konusunda güvenlik güçlerince ihtar yapıldığı ancak grubun dağılmaması ve direnmesi sonucu yapılan müdahale sonucunda şüphelilerin gözaltına alındığı bilgisi verildi.

"Polise taş atmak için para verildi"

Şüphelilerin bir kısmının üzerinden baret, filtreli gaz maskesi, deniz gözlüğü, kask, demir saplı sapan, cam bilyeler ve benzeri eşyaların ele geçirildiği anlatılan iddianamede, ayrıca Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçen eşyaların, arama kararının iptal edilmesi nedeniyle incelenemediği aktarıldı.

Şüphelilerden bir kısmının çevredeki sivil araçlara ve müşteki olan AK Parti'nin aracına zarar verdikleri bildirilen iddianamede, müşteki Muhittin Akat'ın ise platform üyeleri tarafından oğluna polise taş atması için para verdiklerini beyan ettiği belirtildi. İddianamede, şüphelilerin bir kısmının olaylar sırasında suç işlediğine dair, görüntü ve fotoğrafların da bulunduğu ileri sürüldü.

İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İmrek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun, "örgüt kurma", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 7,5'ar yıldan 29'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Diğer 21 şüpheli hakkında ise "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 yıl 3'er aydan 10'ar yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, 15 gün içinde iddianamenin kabulü ya da reddi yönünde karar verecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gezi Parkı Olaylarına İlişkin İddianame - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement