Glokom Ani Körlüğe Neden Olabilir - Son Dakika
Güncel

Glokom Ani Körlüğe Neden Olabilir

Özel Medline Konya Hastanesi'nden göz hastalıkları uzmanı Dr. Fethi Energin, Glokom ile ilgili bilgilendiriyor.

08.12.2014 11:45

Yaş ilerledikçe zamana yenik düşerek bazı sağlık sorunları ile karşılaşılabiliyor. Halk arasında göz tansiyonu yükselmesi olarak bilinen Glokom da, 40 yaşını aşmış kişilerde hiçbir belirti vermeden aniden ortaya çıkıyor.

Glokom; yavaş seyretmesine rağmen sürekli ilerleyen ve gün geçtikçe de göz tahribatına ve ciddi bir şekilde görme kayıplarına yol açabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Rahatsızlık, görüntüleri gözden beyine taşıyan sinirde meydana gelir. Göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kayıplarına kadar yol açan Glokom'un mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Glokomun genellikle 40-45 yaş üzeri kişilerde görüldüğünü söyleyen Özel Medline Konya Hastanesi'nden Dr. Fethi Energin: ''Dünya'da görülen Glokom sebepli körlükler, toplam körlüklerin % 13 'ünü oluşturur. Her yaşta karşımıza çıkma olasılığı olan bu rahatsızlığın %80'i ileri yaşlarda yaşanır. Hastalık, görüntüleri gözden beyne ileten optik sinir liflerinde hasar meydana geldiği zaman görme alanında kör nokta oluşması ile meydana gelir. Bu hasar kendini genelde geç belli eder. Erken teşhisin öneminden dolayı kişi herhangi bir sağlık sorunu yaşamasa da rutin göz kontrollerini yaptırmalı, belirli aralıklarla muayeneye gitmelidir'' dedi.

Glokom riskini arttıran faktörler nelerdir?
-Ailede bu hastalığın yaşanmış olması,
-İlerleyen yaş,
-Tansiyon problemi,
-Yüksek derecede hipermetropi ve miyopi rahatsızlığı,
-Göz içinde sık tekrarlayan iltihap,
-Aynı zamanda uzun dönem kortizon tedavisi olan kişilerde görülme olasılığı daha fazladır.

Glokom'un çeşitleri;

2 tip Glokom rahatsızlığı vardır. İlki gözde şiddetli ağrı, kızarıklık ve midede bulantı ile kendini belli eden ''Kapalı Açılı Glokom'' dur. Bu Glokom tipini yaşayan hastalar, Glokom rahatsızlığı yaşayan hastaların sadece %5-10'unu oluşturur. Genelde kendini son noktaya kadar belli etmemesi ile bilinen Glokom ise ''Açık Açılı Glokom'' dur. Bu durumda sinsice seyir eden hastalık, artık son evrede büyük görme kaybı yaratır.

Glokom tedavisi nasıldır?

Glokom hastalığı genellikle sınırlı görme ya da körlük noktasına kadar kendini belli etmez. Ancak körlük gibi ciddi rahatsızlıkla karşı karşıya kalmamak için rutin göz muayeneleri ihmal edilmemelidir. Glokom'un ilk aşamasında genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavide, göz basıncı damla ilaçla düşürülmeye çalışılır. Glokom, nedene ve derecesine göre farklılık göstereceğinden, daha sonraki aşamalarda lazer tedavisi ve cerrahi müdahale ile de tedavi edilebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Glokom Ani Körlüğe Neden Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement