Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılıkla uğraşan göçerler, havaların ısınmasıyla geldikleri yüksek kesimlerdeki yaylalarda hayvanlarını besliyor.
Hayvanlarına daha iyi otlaklar bulmak amacıyla her yıl bulundukları bölgelerden Muş'a gelen göçerler, kiraladıkları yaylalarda kurdukları çadırlarda 6 ay kalarak kışlık ihtiyaçlarını karşılıyor.
Batman'dan gelerek Muş'un Yamaç Köyü yaylasına yerleşen göçerlerden Vedat Işık, yüksek dağların eteklerinde yetişen şifalı bitkilerle hayvanlarını beslediklerini söyledi.
Yaylalarda otlatılan koyunları günde iki kez sağdıklarını anlatan Işık, "Hayvancılık zorlu bir meslektir. Kadınlarımızın tek başına yapacakları iş değil. Bu nedenle birlikte çalışıyoruz. Her ailenin yaklaşık 2 bin koyunu bulunmakta. Kadınların tek başına bu kadar koyunu sağmaları mümkün değil. Kadınlara yardımcı olmak için erkekler de koyunları sağıyor. Ben yaklaşık 20 yıldan beri aileme yardımcı olmak için kadınlarımızla kendi koyunlarımı sağıyorum." diye konuştu.
Göçerlerden İhsan Işık ise yaylada genellikle erkeklerin koyun sağdığını anımsatarak, "Bizde koyun çok olduğu için bayanlar koyunları sağmazlar, onların gücü yetmiyor. Kışın koyunları köylerde besliyoruz, yazın ise yaylalara geliyoruz. Burada 4 eviz. Yayla yaşantısı güzeldir. Havası serin, ot çok. Koyunlarımıza neresi iyiyse bize de orası iyidir. Ramazan ayında olduğumuz için koyunları sağarken biraz zorlanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Göçerlerin Zorlu Yayla Yolculuğu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?