Göktürk-2 Uydusu Uzayda - Son Dakika
Güncel

Göktürk-2 Uydusu Uzayda

Göktürk-2 Uydusu Uzayda

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'nin fırlatılışı Çin'in resmi ajansı tarafından gece saatlerinde duyuruldu.

18.12.2012 20:51

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'nin fırlatılışı Çin'in resmi ajansı tarafından gece saatlerinde duyuruldu. Göktürk-2'nin fırlatılışının bu yıl Çin'den yapılan son uzay misyonu ve fırlatma işlemi olduğu açıklandı.

Çin'in kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezinden yapılan açıklamada, Türk uydusunun yerel saat ile 00.13'te fırlatıldığı ve yörüngesine ulaştığı kaydedildi.

Göktürk-2'nin Çin'in kendi yapımı olan Uzun Yürüyüş 2D tipi taşıyıcı roketlerle taşındığı belirtildi. Uzun Yürüyüş roketlerinin şu ana kadar 174'üncü fırlatmasını yaptığı ifade edildi.

Göktürk-2'nin Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kuruluşu bünyesinde faaliyet gösteren "China Great Wall Industry Corporation" (CGWIC) ile imzalanan sözleşmeyle fırlatma işleminin yapıldığı kaydedildi.

Çin bu yıl 19 fırlatma işlemini yerine getirerek 28 uydu ve uzay aracını yörüngeye yerleştirdi.

Ülke gelecek yıl uzaya 20 uydu göndermeyi planlıyor.

-"Uzun Yürüyüş" roketleri-

Göktürk-2'yi taşıyan Çin yapımı Uzun Yürüyüş roketlerinin şu anda bilinen dört nesli bulunuyor. Çin'in 1956 yılında geliştirmeye başladığı bu roketler ülkenin uydu fırlatma işleminde temel taşıyıcı haline geldi ve son zamanlarda CGWIC gibi devlet şirketleri marifetiyle diğer ülkelere de ticari fırlatma hizmeti sağlıyor.

Uzun Yürüyüş roketleri şu ana kadar Çin'in ilk insanlı uzay aracı Şıncou dahil 150'den fazla başarılı fırlatmada bulundu.

Göktürk-2'nin de fırlatıldığı Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezinin yanı sıra Çin'in Tayyüen ve Şiçang adlı iki merkezi daha bulunuyor.

Çin, son dönemde hızla geliştirdiği uzay teknolojisi kapsamında, ülkenin güneyindeki Haynan Adası'ndaki Vınçang'da yeni bir fırlatma merkezi inşa ediyor. Bu merkezin de 2-3 yılda hizmete sokulması bekleniyor.

Muhabir: Ali İhsan Çam

Yayıncı: İbrahim Uyar - PEKİN

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göktürk-2 Uydusu Uzayda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement