Haftanın Dizisi Siya Mem-Uzin - Son Dakika
Güncel

Haftanın Dizisi Siya Mem-Uzin

Haftanın Dizisi Siya Mem-Uzin

TRT Şeş'te ekrana gelen ilk Kürtçe drama "Siya Mem-U Zin", seyirciden büyük ilgi görüyor.

05.05.2012 14:47

Dört yıl önce yayın hayatına başlayan TRT Şeş'te ekrana gelen ilk Kürtçe drama "Siya Mem-U Zin" (Mem-u Zin'in Gölgesinde), seyirciden büyük ilgi görüyor. Kürt şair Ahmed-i Hani'nin ünlü aşk destanı 'Mem-u Zîn'den esinlenilerek yapımcı Aytekin Mert tarafından televizyona uyarlanan dizide başlıca rolleri Cem Kurtoğlu, Süleyman Karadağ, Bilal Akif Yörük, Yaprak Durmaz, Özlem Maden ve Asuman Yolcu canlandırıyor. Ahmet Hani'nin 1694 yılında tamamladığı eser, adını 1450'de Cizre'de yaşanmış aşk hikâyesinin erkek kahramanı olan Mem ve onun sevgilisi olan Zîn'in isimlerinden alıyor. "Mem-u Zin" Kültür Bakanlığı'nın Kürtçe'den Türkçe'ye çevirtip yayınladığı ilk eser olma özelliğine de sahip. Yönetmenliğini Yusuf Güven'in yaptığı dizi, Malatya'nın Arapgir üçesinde çekiliyor. Dizi pazartesi günleri 20.15'te TRT Şeş'te seyirciyle buluşuyor.

BİLAL AKİF YÖRÜK (MEM)

Zoru seven mücadeleci bir yapıya sahibim' .

Dizinin kadrosuna nasıl katıldınız?

Hayatımda her zaman zor olan şeyler beni çekmiştir. "Siya Mem-u Zin"de olmamın birinci nedeni be İki de kolay elde edilenin kolay kaybedileceğine inanmamdan dolayıdır. Kendimi zora koymak beni geliştiriyor. Bundan sonraki projelerim için bunun bana çok katkısı olacak Bilmediğim bir dilde oyun vermeye çalışmak beni çok geliştiriyor. İkinci neden ise sanat. Sanatın dili, dini ve ırkı bence yok Sanatın bir tane dili var; oda duygu. Duygu durumu dünyanın hiçbir dilinde farklı değil. Farklı olan tek şey kelimeler. Üçüncü neden ise Mem ve Zin'in aşkı. Aşk her yerde aşk Onun da dili, dini ve ırkı yok.

Dizi ilk Kürtçe drama, biraz bilgi verir misiniz?

Mem ve Zin efsanesinin günümüz versiyonuyla çekilen hali diyebilirim. Ahmed-i Hani'nin temel ana unsurlarına titizlikle dikkat ederek günümüze taşınan bir konusu var. Aşkı, dostluğu, kardeşliği o temiz duyguları Ahmed-i Hani'nin önemle vurgulamak istediği her şey dizimizde var. Sadece 1700'lü yıllarda değil, olaylar günümüzde geçiyor.

Dizideki karakterinizi nasıl anlatırsınız?

Mem güçsüzün yanında olan, haksızlığa tahammül edemeyen, ailesine karşı çok saygılı, okumuş ve kültürlü bir karakter. Karakter analizi için öncelikle destanı okudum. 1991 yapımı "Mem-u Zin" filmini izledim. Şimdiye kadar sahnelenen "Mem - u Zin" tiyatrolarını araştırdım ve bana verilen senaryolarla bunları karşılaştırıp ortak bir paydada bir Mem karakteri çıkardım. Bu Mem'inen sevdiği türküden, en sevdiği yemeğe kadar olan bir analiz oldu. Daha sonra Mem olarak günlük tuttum, mektuplar yazdım.

Karakterinizle kişiliğinizin benzer yönleri var mı?

Birçok noktada örtüşen taraflarımız var aslında. Ama Mem biraz daha duygusal birisi ve zaafları çok fazla. Rolüme duygu belliğimden kattığım çok şey var.

Kürtçe bir dizi de oynamak nasıl, dille ilgili sıkıntı yaşıyor musunuz? Kürtçe bir dizide oynamak demeyelim de, insanın bilmediği herhangi bir dilde oynaması çok zor. Yoksa Kürtçe, İngilizce fark etmiyor. Başlarda dille ilgili sıkıntılarım oluyordu ama artık alıştım diyebilirim. Sufle almakta oyun vermekte başlarda olduğu kadar zorlanmıyorum.

Seyircilerden nasıl tepkiler geliyor?

Benim çevremdeki kişiler genelde Kürtçe bilmediği için onlardan bir tepki almıyorum. Ama seyirci yorumlarına bakılırsa olumsuz bir tepki almadım. Bakışlarımı çok beğendiklerini söylüyorlar ve birde genelde "Beko'yu öldürür müsün lütfen?" diyorlar. .

Çekimler nasıl geçiyor, en çok zorlandığınız sahne hangisi oldu?

Çekimler ağır kış şartları nedeniyle yorucuydu. Ama artık biraz daha rahat diyebilirim ve genelde eğlenceli geçiyor. Beni en çok zorlayan sahne Zin'i kurtardıktan sonra ikimizin at üzerinde gitme sahnesiydi. İkimizi taşımamakta ısrarlı olan at bizi saatlerce uğraştırdı.

Ekipte en iyi anlaştığınız isim kim?

Dizide de can dostum Tacdin'i oynayan Cengiz Toprak'la çok iyi arkadaşız. Süleyman abiyi de unutmamak gerek. Bana hem ağabeylik, hem rol arkadaşlığı yapıyor. Yaprak ve Özlem'le de gayet iyi anlaşıyoruz.

Yaprak Durmaz ile aranız nasıl?

Yaprak cıvıl cıvıl renkli bir kişiliğe sahip. Pozitif ve çok güzel bir enerjisi var. Onunla olan sahnelerimde zorlanmıyorum. Gün geçtikçe sahnelerimiz daha da güzel oluyor.

Dizi dışında neler yapıyorsunuz?

Bu aralar dizi dışında pek bir şey yapamıyorum. Çekimler çok yoğun. Ama fırsat buldukça İstanbul'a gelmeye çalışıyorum. İstanbul'a geldiğimde çıkan yeni oyunlara gitmeye çalışıyorum.

Oyunculukta kendinize nasıl bir kariyer planı çizdiniz?

Oyunculukta benim hedeflediğim bir tek nokta var. 'Her zaman daha iyisi var' diyorum. Yaptığım işin sorumluluğunu biliyorum ve yaptığımdan daha iyisinin olabileceğini düşünüyorum. Çünkü oyunculuğun sonu yok. 'Oldum diyen solmuştur' sözünden yola çıkarak oldum demeden kariyerimde çok daha iyilerini yapabilmeyi ümit ediyorum.

Aşkın sizdeki tarifi nasıldır?

Bence aşk saflık ve güven. Günümüzde o saf duygular çok az ve kimse kendine güvenmiyor. Bence günümüzde aşk diye pek bir şey yok. Yani kendi yaş grubum için söylüyorum. Kimsede küçüklüğümüzde yaşadığımız aşk gibi bir aşk göremiyorum.

Yaşam felsefenizi hangi cümleler özetler?

Oldum diyen solmuştur. Sabır, kuvvetin bir diğer adıdır. Dağı tanıyan nasıl tanımaz uçurumu? Madem ki yükseliş var, iniş olmaz olur mu? Sonunda 'Eyvah' diyeceğin işlere başında 'Eyvallah' deme…

Yapamazsam gözüm açık gider dediğiniz düşleriniz neler?

Dünya için o kadar büyük ve gözümün arkada kalacağı bir şey yok aslında. Cümlelerimden de anlaşılacağı gibi zoru seven mücadeleci bir yapım var. Ben yapmak istediğim her şey için bir mücadele veririm. Olursa mutlu olurum, olmazsa da çok üzülmem. Çünkü istemek başarmanın yarısıdır.

Kimlerle film ve dizi çekmek istiyorsunuz?

Aslında örnek aldığım ve bir projede beraber rol almak istediğim bir çok üstad ve yetenek var. Ama Türkiye'de Şener Şen, Zafer Algöz, Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikiciler, Haluk Bilginer ve Okan Bayülgen diyebilirim.

Hayalinizdeki rol ne?

Melih Cevdet Anday'ın 'İçerdekiler' oyunundaki tutuklu karakteri ağır bir drama karakterini kamera önünde canlandırmak isterim.

Ekibi ve tüm oyuncu arkadaşlarla çok iyiyiz ama benim her sahnemin birlikte geçtiği sahne dışında da en iyi anlaştığım isimler öncelikle Özlem Maden, Cengiz Toprak ve Bilal Akif Yörük

YAPRAK DURMAZ

Tiyatro oyununda da Zin karakterinde oynuyorum.

Oyunculuğa nasıl adım attınız?

Oyunculuğa tiyatro sahnesiyle adım attım. Mem-u Zin'in tiyatrosu oyununda da Zin karakterini oynuyordum.

Şimdiye kadar hangi projelerde rol aldınız?

Siya Mem-u Zin dizisi benim ilk kamera önü deneyimim. Benim okulum diyebilirim. Daha önceden tiyatro sahnesindeydim.

Rolünüzünü nasıl anlatırsınız?

Zin, özgürlüğü temsil ediyor. Duygularını kendi içinde yaşayan bir kız. Abisi tarafından erkek gibi yetiştirilmiş asi bağımsızlığına düşkün, Mem' e karşı duyduğu aşkla kendini yeniden keşfetmeye başlıyor.

Rol için nasıl bir hazırlık sürecinden geçtiniz?

Öncelikle Zin'in karakter analizini çıkardım. Günlük hayatımda karşılaştığım herhangi bir durumda Zin olsa ne yapardı sorusunu sormam bana yardımcı oldu.

Kürtçe dizide oynamak sizin açınızdan nasıl?

Farkı bir dilde bir dizi de oynamak başlı başına zor elbette. Kürtçe, İngilizce, Fransızca fark etmez dil farklı oldu mu zor tabi ki ama zor olduğu kadar da öğretici. Hiç bilmediğiniz bir dilde oyun duygu vermek , nerede es vereceğinizi nerede çıkış yapacağınızı hatta karşınızdaki tüm oyuncuların repliğini ezberlemek durumda kalmak insanı eğitiyor. Benim için çok heyecanlı ve ilk deneyimimin Türkiye'de ilk defa çekilen bir Kürtçe drama dizisinde olmasından dolayı çok mutluyum.

Siz dil sıkıntısı yaşıyor musunuz?

İlk zamanlar çok yaşıyordum ama çalışıp çabalayarak ve ekibinde desteğini alarak bu zorluğu aştım.

Diziyle ilgili nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?

Türkiye'de çekilen ilk Kürtçe drama dizisi olduğu için çok özenli bir çalışma sürdürmekteyiz. Genelde olumlu geri dönüşler alıyoruz.

Çekimler nasıl geçiyor, en çok zorlandığınız sahne hangisi oldu?

Çekimler çok keyifli. Bazı zorluklar oluyor ama ekibimizin de yardımıyla bütün zorlukları aşıyoruz.

Ekipte en iyi anlaştığınız isim kim?

Ekibi ve tüm oyuncu arkadaşlarla çok iyiyiz ama benim her sahnemin birlikte geçtiği sahne dışında da en iyi anlaştığım isimler öncelikle Özlem Maden, Cengiz Toprak ve Bilal Akif Yörük

Partneriniz Bilal Akif Yörük ile aranız nasıl?

Bilal çok yetenekli ve çok pozitif onunla karşılıklı sahnelerimde daha iyi ve daha rahatım mizansenimize öncesinde çalışıyoruz konuşuyoruz. Paylaşımda bulunup yeni şeyler yaratmaya çalışıyoruz en güzeli çok iyi anlaşabiliyoruz buda sahnelerimize çok güzel yansıyor.

Dizi dışında üzerinde çalıştığınız başka bir proje var mı?

Şuan rolümün hakkını tam olarak vermek için başka bir projem yok. Tek amacım Türkiye'de çekilen ve bir ilk olan bu dizinin hakkını sonuna kadar verebilmek.

Oyunculukla kendinize nasıl bir kariyer planı çizdiniz? Oyunculuğunuzu geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

Siya Mem u Zin dizisi benim için çok önemli çünkü tüm ilkleri burada yaşıyorum. Aynı zamanda burası benim için okul ve burada çok iyi oyuncularla çalışıyorum. Cem Kurtoğlu, Aysun Güven, Süleyman Karadağ gibi büyük isimlerle kamera karşısına geçiyorum onların bana söylediği her kelime ders niteliğinde.

Aşk sizce ne demek? Kalbiniz dolu mu?

Aşk ben olmak kavramından çıkıp biz olmayı öğrenmektir

Yaşam felsefenizi hangi cümleler özetler?

Kendine inan. Çünkü inandığın her şey birdenbire yok olduğunda, kendini yeniden ayağa kaldırabilecek tek dayanağın yine kendin olacaksın.

Kimlerle film ve dizi çekmek istiyorsunuz?

Haluk Bilginer, Şener Şen gibi usta oyuncularla karşılıklı oynamayı çok isterim.

Hayalinizde özel bir rol var mı?

Olmaz mı? O kadar çok ki. Ama korku filminde yer almayı çok isterim.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement