Hamzaçebi: Aym Kararı Hükümetin Anayasa Tanımazlığına Ders Verir Nitelikte - Son Dakika
Güncel

Hamzaçebi: Aym Kararı Hükümetin Anayasa Tanımazlığına Ders Verir Nitelikte

Hamzaçebi: Aym Kararı Hükümetin Anayasa Tanımazlığına Ders Verir Nitelikte

Chp Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Halk Partisinin başvurusundan yaklaşık 40 gün sonra önemli bir iptal kararı verdi.

11.04.2014 14:15

Chp Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Halk Partisinin başvurusundan yaklaşık 40 gün sonra önemli bir iptal kararı verdi. İptal kararı, hükümetin hukuksuzluğuna, anayasa tanımazlığına ders verir nitelikte bir karadır" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de Cuma namazı çıkışında gazetecilerin HSYK'nın yapısını değiştiren kanunun, Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerini iptaliyle ilgili kararını değerlendirdi. Hamzaçebi, "Anayasa Mahkemesi Cumhuriyet Halk Partisinin başvurusundan yaklaşık 40 gün sonra önemli bir iptal kararı verdi. İptal kararı, hükümetin hukuksuzluğuna, anayasa tanımazlığına ders verir nitelikte bir karadır. HSYK ile ilgili kanun HSYK'yı bağımsız bir kurul olmaktan çıkartıp, Adalet Bakanlığı'nın bir Genel Müdürlüğü haline dönüştürmüştü. Böyle bir düzenleme hukuk devleti ilkesine aykırıydı. Bizde Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkemede taleplerin bir bölümünü kabul etmemekle birlikte, esasa ilişkin diyebileceğimiz çok önemli bölümlerini kabul etmiştir ve iptal karı vermiştir" dedi.

Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamu görevlilerini yargı denetimine gitme, hak arama hürriyetlerini elinden alan bu düzenleme çok açık bir şekilde anayasaya aykırıydı ve bu düzenleme de iptal edildi. Bunun doğal sonucu şu olmak zorundadır. Kanunla görevleri sona erdirilen bu kişilerin tekrar yargıya başvurmak suretiyle görevlerine dönme imkanları mevcuttur. Ancak etik olarak olması gereken şudur. Bu görevlere atanan kişilerin kanunun yayımından sonra görevleri sona eren kişilerin yerine atanan kişilerin bu görevlerden istifa etmeleri onların yerine de HSYK'nın görevlerinden ayrılmış olan personeli ataması gerekir. Hukuk devletinin gereği budur."

HSYK üyelerinin dairelerde görevlendirmelerine ilişkin olarak hükümeti söz sahibi konumuna getirebilecek bir maddeye ilişkin düzenlemede yine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini belirten Hamzaçebi, " Bunu da önemli buluyorum. Bu hükümetin, başbakanın kendi gerçekleştirdiği anayasa değişikliğine 12 Eylül 2010 referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğine uymadığının Anayasa Mahkemesi tarafından tescil edilmiş olmasıdır. Bu nedenle önemlidir" dedi.

(FK) - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hamzaçebi: Aym Kararı Hükümetin Anayasa Tanımazlığına Ders Verir Nitelikte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement