Batman'ın Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Hasankeyf İlçesi'nde, etkilenecek yeni yerleşim birimleri için Batman- Siirt arasında yapılacak Hasankeyf 1, Hasankeyf 2, Reşat Baysal ve Başur köprüleri ile yoların temeli Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ'ın, Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK'in ve Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU'nun, Milletvekillerimizin, Batman Valisi Sayın Yılmaz Arslan'ın, DSİ Genel Müdürü Sayın Akif ÖZKALDI'nın, Hasankeyf Belediye Başkanı Sayın Abdulvahap Kuşen'in, vatandaşlarımızın ve basın mensuplarının iştirakiyle atıldı.
Tarihi onbin yıl öncesine kadar dayanan Hasankeyf'te büyük bir değişim yaşadığını belirterek, yeni bir Hasankeyf kurulmakta olduğunu ifade eden YILDIRIM "Prensibimiz, geçmişi ihya, geleceği inşa etmektir. Yıllarca Türkiye'nin kurulu gücü en büyük dördüncü, dolgu gövdesi en büyük ikinci barajı olan llısu'nun yapımı engellendi. Ancak biz bu zorlukların üstesinden geldik. 1 200 Megawatt kurulu gücündeki bu baraj yapıldığında yılda 4 milyar kilowatt-saate yakın bir enerji üretilecek. Bu da Ülkemize büyük katkı sağlayacak." diye konuştu.
Güneydoğu Anadolu Projesi ile alakalı da bilgi veren Yıldırım " 2003'e kadar GAP'a yapılan yatırımlar toplam proje içerisinde yüzde 40 civarındaydı. Bir de eskiden GAP'ta yollar inşa edilmemişti. Baraj yapacağız, sulama göletleri kanallar yapacağız ama yolumuz yok, sağlık tesisimiz, eğitim tesisimiz, üretim tesisimiz yok. Ekonomik boyutlu teşvikler yok. Bunları da iktidarımızda projenin içine dâhil ettik. 2003'ten itibaren GAP'a yaptığımız yatırım miktarı 23 katrilyon lira. Bu rakam 80 devletin ayrı ayrı bütçesinden fazla. Bu projeye verilen önemin kanıtıdır."dedi.
Sözlerine Ulaştırma Bakanlığı'nca inşa edilecek 4 adet köprünün temel atma merasimi sebebiyle bir araya geldiklerini ifade eden Prof. Dr. EROĞLU " Ulaştırma Bakanlığınca inşa edilecek 4 dev köprünün temelini atacağız, bu projelerin yatırım bedeli 136 milyon TL, bu muhteşem bir yatırım olacak." dedi.
Hasankeyf'i Orman ve Su İşleri Bakanlığının ilçesi olarak gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Veysel EROĞLU "Yeni Hasankeyf, Türkiye'nin en güzel, en muhteşem ilçesi olacak, bunun sözünü veriyoruz. Buna herkes inansın. Kanalizasyonu, atık su arıtma tesisleri, içme suyu arıtma tesisleri, alt yapı şebekeleri, yollar ve muhteşem ağaçlandırma çalışmalarıyla yeni bir şehir kuruyoruz. Bunun dışında bütün resmi binalarına kadar her şeyi kuruyoruz. Turizmin burada çok fazla gelişecek dolayısıyla ilçede Turizm Meslek Yüksekokulunun inşaatı bitmek üzere. Ayrıca uygulama otelleri kuracağız, camiler yapacağız. Bir cami bitmek üzere ama eski caminin ön yüzünü alıp yeni yapılacak camiye monte edeceğiz. Bu şekilde tarihi de korumuş olacağız. Zeynelbey Türbesi'ni raylı bir sistemle su altında kalmaktan kurtaracağız. Diğer tarihi eserleri tamamen kurtaracağız."dedi.
GAP yatırımları ile alakalı da bilgi veren Prof. Dr. EROĞLU "GAP bu bölgeye hayat verecek en büyük projelerden biridir. Geçmişte aksayan proje konusunda Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla 2008 yılında Eylem Planı hazırladık, bu plan ile birlikte ödemeler sulama yatırımlarında 13 kat arttı. Netice itibariyle GAP'ta biriktirme göller dediğimiz baraj göllerinin yüzde 75'i tamamlandı. Sulamalarda çok hızlı ilerliyoruz. Batman Sağ Sahil ve Sol Sahil projeleri hem Batman'a hem de Diyarbakır'a sulama alanında hizmet veriyor. Bu projeler de çok hızlı ilerliyor. Bu yılın sonunda inşallah bitecek. Bunun dışında Diyarbakır'da Kralkızı- Dicle projelerinin hepsi tamamlanıyor. Şanlıurfa'da pek çok yer sulandı. Yaylak - Bozova Bölgesinin sulama projesi bitti. Şimdi de Suruç Ovası'nın sulamasını gerçekleştiriyoruz. Suruç'ta dünyanın en büyük dev sulama tünelini hazırlıyoruz. 17 bin 34 metre uzunluğunda, 7 metre çapında dev tüneller inşa ediliyor. Şanlıurfa'dan Mardin'e kadar tam 235 kilometre uzunluğunda bir nehir akıyor. İnşaatı bitmek üzere. Saniyede tam 200 metreküp su akıyor. Bu Kızılırmak Nehri'nin debisi kadardır. Dolayısıyla, bu bölgede bir nehir akıtıyoruz. Bu bölgelerde 1 milyon 58 bin hektarlık arazi sulanacak. Bununla birlikte muhteşem istihdam ve zirai üretim sağlanacak. Hasankeyf'teki çalışmalar sürüyor. Bunun için Başbakanımız 'Oraya ne yatırım gerekiyorsa yapın. Dünyanın en muhteşem ilçesi olacak' dedi.
Törende bir konuşma yapan YILMAZ, llısu Barajı'nın sadece Türkiye açısından değil, dünya açısından da büyük ölçekli bir proje olduğunu söyleyerek "Proje, bölgelerin çok farklı noktaya gelmesini sağlayacak, diğer taraftan da Cizre Barajı ve sulamalarının da önünü açacak bu baraj. Barajda şu an yüzde 60'a ulaştık. Bu projede hiç bir fedakârlıktan kaçınmayacağız. GAP İdaresi, üniversite, yerel yönetimler ve ilgili kurumlar elbirliği içerisinde projeyi hızlandırmaya gayret ediyorlar. Bu projeler tamamlandıkça, katma değer arttıkça ülkemizde refah, zenginlik, istihdam da artıyor. Bunları gerçekleştirirken bir taraftan da kültürel varlıklarımıza en azami dikkati gösteriyoruz. Üniversitemizle birlikte yapılabilecekleri yapıyoruz. Yapılacak köprülerle yeni çehreye kavuşacak Hasankeyf'in örnek bir yerleşim birimi olacağını şimdiden görüyorum." dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'ye daha çok hizmet için yollarda olduklarını, Hasankeyf'te 250 milyonluk bir yatırımın temelini attıklarını belirterek "Orman ve Su İşleri Bakanımız 300 milyon tutarında projelerin müjdesini verdi. Bütün bunların amacı ülkemizi bir bütün olarak kalkındırmak." dedi.
Konuşmasına Hasankeyf konusunda hassas olduklarını ifade ederek başlayan ŞİMŞEK "Hasankeyf konusunda çok şey yazılıp çizildi. Biz tarihin zerresinin kaybolmasını istemiyoruz. llısu Barajı sayesinde kurtarma kazıları yapılmakta, pek çok eser bu sayede gün yüzüne çıktı. Burada tarihi eserlerin ortaya çıkartılması, bunların korunması ve Hasankeyf'in yeni yerleşkesinde bir açık hava müzesi içinde korunması için harcanan kaynak hiçbir yerde harcanmamıştır. Hasankeyfli kardeşlerimiz büyük bir heyecanla, yeni yerleşim yerine taşınmayı bekliyor. Yeni bir Hasankeyf ortaya çıkıyor. Korunabilecek bütün tarihi biz koruyacağız. Hasankeyf'in esas tarihi mekânları tepede, orası korunacak. Yapılan yatırımlarla 150 kilometrelik gülle Hasankeyf değişecek. Hasankeyf'in nüfusu patlayacak. Çünkü öyle güzel bir yer olacak ki herkes gelip buradan yer almaya çalışacak."dedi.
Enerji konusuna da değinen ŞİMŞEK "Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak yılda 60 milyar doları petrol ve doğal gaz ithalatına harcamakta.Bu doğru bir şey mi? Su akacak biz bakacağız. Ondan sonra da 60 milyar dolar dışarıya gidecek. Bu nedenle bu barajlar önemlidir. Ama sadece bu nedenle değil. Bundan sonra Cizre Barajı yapılacak ve Cizre Barajı ile birlikte bu toprakların tamamı suya kavuşacak." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Hasankeyf 1, Hasankeyf 2, Basur ve Reşat Baysal köprüleri ile 40 kilometrelik viyadük yolun temeli, Bakanlarımızın, Milletvekillerimizin, Batman Valisi Sayın Yılmaz Arslan'ın DSİ Genel Müdürü Sayın Akif ÖZKALDI'nın, Hasankeyf Belediye Başkanı Sayın Abdulvahap Kuşen tarafından atıldı.
Daha sonra DSİ Ilısu Projesi 16'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Hasankeyf Kültürel Varlık ve Yeniden Yerleşim Şube Müdürlüğü'nün açılışını da yapan bakanlarımız, yeni yerleşim birimine ağaç dikti, halaylar çekip güvercin uçurdu.
Akabinde Mardin'in Dargeçit ilçesine bağlı llısu köyüne ulaşan Bakanlarımız ve beraberindeki heyet, daha sonra Müdürlüğün Konferans Salonu'nda llısu Barajı ve HES Projesi Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. Toplantının ardından Bakanlarımız baraj bölgesine giderek inşaatı gezdi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Son Dakika › Güncel › Hasankeyf'te 4 Köprünün Temeli, 4 Bakanla Atıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?