Hayat'a İkinci Hayat - Son Dakika
Güncel

Hayat'a İkinci Hayat

Hayat\'a İkinci Hayat

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'nde yaşayan üç çocuklu Gülsüm- Selim Sınmaz çiftinin, kan değerleri düşük çıkınca lösemiden şüphelenilen kızları 8 yaşındaki Berre Hayat'ta, karaciğer yetmezliği olduğu ortaya çıktı.

20.07.2015 12:03

Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'nde yaşayan üç çocuklu Gülsüm- Selim Sınmaz çiftinin, kan değerleri düşük çıkınca lösemiden şüphelenilen kızları 8 yaşındaki Berre Hayat'ta, karaciğer yetmezliği olduğu ortaya çıktı. Berre Hayat, annesi 35 yaşındaki Gülsüm Hayat'tan alınıp nakledilen karaciğer parçası ile sağlığına kavuştu. Anne Sınmaz, "Kızımızın hastalığını tesadüfen öğrendik. Öğrenmeseydik sonucu ne olurdu düşünmek bile istemiyorum. Nakil sonrası ikimiz de çok iyiyiz. Hayat şimdi bize bayram" dedi.

Berre Hayat Sınmaz, geçen Mayıs ayında rahatsızlandı. Sınmaz çifti, boğaz enfeksiyonu geçirdiğini düşündükleri kızlarının ağzının içinde aftlar çıkması, yemek yiyemez hale gelmesi üzerine hemen doktora başvurdu. Çanakkale'ye sevk edilen Berre Hayat'ın tetkiklerinde dalağının büyük, kan değerlerinin düşük olduğu saptandı. Buradan Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen küçük kızda lösemiden şüphelenildi. Şüphe doğru çıkmazken, dalaktaki büyüme yüzünden Berre Hayat gastroentoroloji bölümüne yatırıldı. Biyopsi, endoskopi yapıldı, neden belirlenemedi, 'kronik karaciğer hastalığı' denildi. Bu hastalığın Berre Hayat'ı karaciğer nakline götüreceği söylendi.

Doktorlar nakil için bir zaman veremezken, trombosit değerlerinin düşmesi beklenen sonu hızlandırdı. Doktorların, Berre Hayat'ın herhangi bir hayati tehlikeye girmeden nakil olmasını istemesi üzerine aile İzmir Kent Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda anne Gülsüm Sınmaz uygun donör adayı olarak belirlendi.

Geçen 9 Haziran'da hastanenin Karaciğer Nakli Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığında Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Opr. Dr. Rasim Farajov'dan oluşan ekip tarafından anne- kız ameliyata alındı. Anne Sınmaz'dan alınan karaciğer parçası Berre Hayat'a nakledildi. Nakilin ardından ikisi de sağlığına kavuştu.

BEBEKLİĞİNDE SARILIĞI 7 AY SÜRMÜŞTÜ

Kızı Berre Hayat'ın bebekliğinde sarılığının 7 ay kadar sürdüğünü anlatan anne Sınmaz, "Sarılık geçince, normale döndüğünü söylediler. Bu uzun süren sarılıktan şüphelenmedik, kimse de bizi uyarmadı. Biz de peşini bıraktık. Geçen mayıs ayında hastalandı, doktorlar lösemiden şüphelendi. Çok şükür korktuğumuz başımıza gelmedi. Karşımıza başka bir hastalık çıktı. Doktorlar kronik karaciğer hastalığının sonunda nakil gerektireceğini, bunun bir yılda da 5 yılda da olabileceğini söyledi. Nakil olacağını biliyorduk ama bu kadar erken olacağını beklemiyorduk. Trombosit değerleri düşünce süreç hızlandı. Kızım hiç hasta gibi değildi, ben de hiç hasta gibi bakmadım, bakmıyorum. Nakilden sonra sağlığı ve keyfi yerinde. Kızımı nakile götüren hastalığını tesadüfen öğrendik. Öğrenmeseydik sonucu ne olurdu düşünmek bile istemiyorum. Nakil sonrası ikimiz de çok iyiyiz, Hayat şimdi bize bayram" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hayat'a İkinci Hayat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement