ONUR ORHAN - Düzce El Sanatları Eğitim Merkezi'nde ahşap, mermer ve gümüş işlemeyi öğrenen 20 kursiyer, hem meslek hem de iş sahibi olacak.
Düzce El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Aycan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında kurulan merkezin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.
Temel amaçlarının kırsal alanda yaşayan gençlerle kadınları meslek ve iş sahibi yapmak olduğunu vurgulayan Aycan, "Onları doydukları yerde ikame etmek, meslek sahibi olarak geri göndermek istiyoruz" dedi.
Aycan, ekonomik ve sosyal nedenlerle 21. yüzyılda köyden kente hızlı göç yaşandığına dikkati çekerek, bakanlığın 1960'larda açtığı eğitim merkezleriyle bunun önlemini önceden aldığını ifade etti.
"Kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı gün yüzüne çıkarıyoruz"
"Temel amaçlarımızdan birisi de kaybolmaya yüz tutmuş el sanatlarımızı gün yüzüne çıkarmaktır" diyen Aycan, "Bunun için ahşaptan yapılmış Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait ürünler ile günümüz teknolojisine uygun mutfak dolapları vb. el sanatları yapılmaktadır. Ayrıca Düzce, ahşabı bol olan bir yer. Aynı zamanda ahşaptan geçimini sağlayan bir yer. Onun için burada daha çok ahşap içerikli el ürünleri yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ahşap bölümünde sedef kakma, oyma, tel kakma ve farklı mobilyalar yaptıklarını, mermer bölümünde ise piyasadaki mermer sanayisinin ara eleman açığını kapatmak amacıyla çalıştıklarını kaydeden Aycan, aynı amaçla gümüş işlemeciliğine de önem verdiklerini dile getirdi.
Aycan, 20 kursiyere İŞKUR Projesi kapsamında eğitim verdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Bunlar, sanayicilerden gelecek talepler doğrultusunda İŞKUR tarafından işe yerleştirilecek. Aynı zamanda kursiyerlerimiz, alrıkları eğitim doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla kendilerine meslek ve iş yerleri açmak suretiyle hayata tutunmaya çalışacaklar. Burada parasız yatılı eğitim veriyoruz ama aynı zamanda evi yakın olanlara gündüz de eğitim veriyoruz. Yemesi, içmesi, yatması, kalkması, hiç para almadan ilgili bakanlığımız bu eğitimleri veriyor. Bunun yanı sıra 14-19 yaş grubu üstü halkımıza da eğitim kursları açıyoruz. "
-Yaşlılar daha çok ilgi gösteriyor
Gençlerin kurslara daha az ilgi gösterdiklerine işaret eden Aycan, "İstiyoruz ki gençlerimizi meslek sahibi yapalım ama gençler daha çabuk para kazanmak istiyor. Daha rahat hayat yaşamak istiyor. Yaşlılarımız daha bilinçli, bunun kolay olmadığını, önce 'altın bilezik' denilen mesleği bileklerine takmaları gerektiğinin bilincinde. O nedenle kurslara gençlerden çok, yaşlılar ilgi gösteriyor ama bizim gençlerimizi meslek sahibi yapmamız gerekir" diye konuştu.
Kursiyer Gamze Aktürk (21) ise kurslara annesiyle katıldığını belirterek, ikinci hafta olmasına rağmen eğitimin çok güzel geçtiğini, ahşap oymacılığını öğrendiğini anlattı.
Hülya Tüysüz ise evde oturmak yerine yeni şeyler öğrenmek istediğini dile getirerek, "Kurs çok güzel geçiyor. Bu kadar zevkli olacağını bilmiyorduk. Burada yeni şeyler öğreniyoruz. Kendimizi geliştirirsek arkadaşla bir olup bir şeyler yapmaya çalışırız. Eşim kursa gidip gitmemem konusunda bir şey demedi. Evimiz de yakın zaten, rahatça gidip geliyorum" şeklinde konuştu. - Düzce
Son Dakika › Güncel › Hem Meslek Hem de İş Sahibi Oluyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?