Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), artan israfa dikkat çekmek amacıyla 'Sofrada Sıfır Artık' sloganıyla kampanya başlattı. ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz, herkesi son nimet tanesine kadar sofrasına sahip çıkmaya davet ederek ilköğretim okullarında ve üniversitelerde konferanslar vermeyi planladıklarını söyledi.
ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz, dünyada 800 milyon insan açlıkla, bir milyar insan susuzlukla mücadele ederken 1,5 milyar insanın obeziteye karşı savaş açmasının düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirterek, "Bugün bir Amerikan vatandaşının bir Afrikalıdan 24 kat daha fazla tüketiyor olması ve ardından obeziteyle mücadele kapsamına alınması israf değil de nedir acaba? Artan medeniyet ve refah seviyesine rağmen sorunun ahlaki, insani ve vicdani bakış açısından ele alınması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
"PİRİNÇ TANESİNDEN YOLA ÇIKTIK"
Yorulmaz, ÇEKÜD ailesi olarak pratik çözüm önerisi getirmek adına sorunu küçülttüklerini belirterek, "Hatta öylesine küçülttük ki, bir pirinç tanesine kadar indirgedik. Bugün 70 milyonluk nüfusumuz günde bir pirinç tanesi israf etse 2,5 ton pirinç yapar. Dolayısıyla israf edilen her bir pirinç tanesinin karşılığı günlük 30 bin porsiyon pilava denk düşmekte. Somali'de 3 ayda açlıktan ölenlerin sayısının 29 bin olduğunu düşünürsek bir pirinç tanesinin bile ne kadar önemli olduğunu görürüz. Bunu dünya ölçeğinde hesaplarsak 7 milyar kişinin her gün israf edeceği birer pirinç tanesi günlük 250 ton pirinç, o da 3 milyon porsiyon pilav demektir. Biz mütevazı yaklaşıp bir pirinç tanesini misal veriyoruz. Düşünün ki, bir kaşık ya da yarım tabak pilavı israf ediyoruz. O vakit ortaya hesaba sığmaz bir tablo çıkar. Bunun da vebali hepimizin üzerine olacaktır" diye konuştu.
Türkiye'de günde üretilen 123 milyon 200 gramlık ekmeğin 6 milyonunun çöpe gittiğini söyleyen Yorulmaz, "İstanbul'da günde üretilen 15 milyon ekmeğin 1,5 milyonu çöpe gidiyor. Pirinçteki benzer bir hesabı ekmek için de yaparsak bu vebalin altından kalkamayız. Sırf bu yüzden nimetlerin değerine dikkat çekmek için ÇEKÜD olarak 'Sofrada Sıfır Artık' diyoruz" şeklinde konuştu.
"DENGELİ BESLENMEYİ YAŞAM TARZI HALİNE GETİRİN"
Sağlıklı bir bedene sahip olmak için dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini anlatan Yorulmaz, "Sofrada Sıfır Artık Kampanyası"nı sağlıklı beslenmenin ön şartı olarak gördüklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Soframızdan çöpe giden yiyeceklerde, musluğumuzdan boşa giden sularda açlık ve sefalet içinde yaşayan insanların hakları vardır. Dolayısıyla 'Sofrada Sıfır Artık' sağlıklı bir sosyal yapının ön şartıdır. Bir başka deyişle insan, paylaşabildiği ölçüde saygın ve mutlu olur, sevginin temel şartı paylaşım ve özveridir. Dolayısıyla 'Sofrada Sıfır Artık' sağlıklı bir ruhsal yapının ön şartıdır. Bir yılda çöpe giden ekmek miktarı tüm Türkiye'nin ihraç ettiği un miktarına eşit. Dolayısıyla 'Sofrada Sıfır Artık Projesi'ni sağlıklı bir ekonomik yapının ön şartı olarak görüyoruz. Şunu da unutmamak gerek: Aşırı tüketim ve israf tutkusu Allah'ın koyduğu ahlaki yasalara karşı insanoğlunun takındığı umursamaz ve başkaldırıcı tavrın sonucudur. Dolayısıyla 'Sofrada Sıfır Artık' sağlıklı bir inanç yapısının da ön şartıdır."
İsrafın nedeninin sorumsuzluk olduğunu söyleyen Yorulmaz, "Gittikçe artan küresel krizler ve doğal afetlerin, Kur'an-ı Kerim'de Rum Suresi'nin 41. ayetinde insanların bizzat kendilerinin kazandıkları (günahlar ve cehaletleri) yüzünden çıktığı ifade ediliyor. Bu günahlar Feyzül Furkan mealinde şirk, ahlaksızlık, çeşitli nefsi hareketler, beşeri ihtiraslar, zimmete geçirme, ihtikar, kaçakçılık ve benzerleri şeklinde; cehalet ise kimyasal maddelerin kullanımı, zehirli atıklar ve ormanların tahribi gibi şeylerle ozon tabakasının delinmesi, atmosferin ısınması, hava, su ve toprağın kirlenmesi gibi şeyler olarak tarif ediliyor" açıklamasını yaptı.
"KÜRESEL SORUNLAR BİTENE KADAR SÜRECEK"
Geçen yıl başlatılan kampanyayı küresel sorunlar çözülene kadar devam ettirmeyi düşündüklerini belirten Yorulmaz, bu konuda medyanın vereceği desteğin çok önemli olduğunu söyleyerek, "Sonuçta bu hepimizin bir sosyal sorumluluk projesidir. Bu çerçevede yeni eğitim döneminde ilköğretim okullarında ve üniversitelerde konferanslar vermeyi planlıyoruz. Projeye 400 bin üyesi olan İTO'nun ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin katkı vermesi için de girişimde bulunacağız. Amacımız hem çocuklarımıza hem de gençlerimize alın teriyle kazandığımız nimetin değerini hatırlatmaktır. Tohumdan Fidana Kampanyamızdaki 100 bin adetlik hedefimize paralel olarak en az 100 bin kişi bu kampanyaya gönül verse binlerce aç insanın karnı doyacaktır" ifadelerini kullandı.
Bu arada, iftar sofralarının gösteriş sofralarına dönüşmemesi için herkesin gayret içinde olması gerektiğini hatırlatan Yorulmaz, Suriye'de, Doğu Türkistan'da ve dünyanın diğer bölgelerinde yoklukla mücadele edenleri hatırlamanın bu alışkanlıktan da uzaklaşmaya vesile olacağını söyledi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Her Şey Sofrada Sıfır Artık İçin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?