Hükümet Üzerinde Patronlar Daha Etkili' - Son Dakika
Güncel

Hükümet Üzerinde Patronlar Daha Etkili'

Hükümet Üzerinde Patronlar Daha Etkili\'

Soma'daki maden kazasının ardından işçilerin örgütlü olduğu Maden-İş Sendikası'nın bağlı bulunduğu Konfederasyon TÜRK-İŞ'in Başkanı Ergun Atalay bir basın toplantısıyla hem hükümeti hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni eleştirdi, "Son yarım asırdır Meclis bizim lehimize bir karar çıkarmadı" dedi: "Bazı patronlar ülkeyi idare edenler üzerinde daha tesirli oldu.

23.05.2014 15:54

Soma'daki maden kazasının ardından işçilerin örgütlü olduğu Maden-İş Sendikası'nın bağlı bulunduğu Konfederasyon TÜRK-İŞ'in Başkanı Ergun Atalay bir basın toplantısıyla hem hükümeti hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni eleştirdi, "Son yarım asırdır Meclis bizim lehimize bir karar çıkarmadı" dedi:

"Bazı patronlar ülkeyi idare edenler üzerinde daha tesirli oldu. Meclis işçi kökenli değil. Patron ağırlıklı. Patronlar karlarından kaybetmemek için lobi yapıyorlar. Bakın ekonomi ile ilgili bakanlara bunların hepsi beyaz Türkler. Bunlar işçi ile emekçi ile ilgili bir tane yasa çıkarabiliyorlar mı?"

'En büyük sorumluluk ihaleyi verende'

Atalay, "Soma'daki maden kazasının sorumlusu kim?" sorusunu da yanıtladı:

"En büyük sorumluluk bu ihaleyi verenlerde. Burayı iyi denetlemeyenlerde. Devleti yönetenler buradan en fazla 1.5-2 milyon ton kömür çıkabileceğini söylüyor. Ama bakıyoruz 3.5 milyon ton kömür çıkarılıyor. Bu havalandırmayı hiçe saymak demek. Böyle bir olayda işçilerin kaçamaması demek. Para kazanma hırsı gözünü bürümüş patronlar 'daha çok nasıl kazanırız?' peşinde. 'Koruyucu makinelerden nasıl fedakarlık yaparız?' onun peşinde."

TÜRK-İŞ Başkanı sendikanın da yaşananlarda sorumluluğu olduğunu söyledi ama patronlardan önce sendikanın suçlanmasını doğru bulmadı:

"Bu kadar insan öldü, bunlara katil muamelesi yapılması lazım. Yasaya göre 15 yıl ceza alacaklar ama 301 insan öldü. Patrondan önce bizi ortaya koyarsanız olmaz. Son günlerde öyle bir noktaya geldik ki sanki ocağı çalıştıran biziz, oradan kamyonla para kazanan biziz. Bizim arkadaşlarımız da hesabını vermeli. O ocakla ilgili son 2 aydır Maden-İş Sendikası'nın genel merkezine ulaşan bir bilgi yok. Genel merkez ile sendika arasında kopukluk olmuş. Ben buranın başı olduğuma göre ben de sorumluyum. 9 aydır başkanlık yapıyorum, elimizden geleni yaptık. Bundan sonra Maden-İş sendikası gereğini yapacak, biz de yapacağız"

TÜRK-İŞ Cumhurbaşkanı'na çıktı

Türk-İş Başkanı, bir daha benzer olayların yaşanmaması için Sendikanın Başkanlar Kurulu'nun taşeronlaşmanın kaldırılması ve Yatağan Termik Santrali'nin özelleştirmesinin durdurulmasını istediğini belirtti:

"Bir daha bunların yaşanmasına fırsat vermeyeceğiz. Türkiye bir daha 13 Mayıs gibi olmayacak." diyen Atalay, bölgede çok tehlikeli koşullarda faaliyet gösteren 5-6 maden ocağı daha olduğunu söyledi. Gerekli önlemler alınana kadar bu ocakların faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini belirtti.

TÜRK-İŞ Yönetimi Soma'daki maden kazasıyla ilgili ellerine ulaşan bilgiler ve bölgedeki sendika temsilcilerinin görüşlerini içeren bir raporu iletmek üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile de biraraya geldi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Hükümet Üzerinde Patronlar Daha Etkili' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement