İçecekleri Kısa Sürede Soğutan Ambalaj - Son Dakika
Güncel

İçecekleri Kısa Sürede Soğutan Ambalaj

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan'ın öğrencileriyle tasarladığı, "Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj"ın Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) 3 yıllık incelemenin ardından patent aldığı bildirildi.

16.09.2016 13:34

CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Selçuk Erdoğan'ın öğrencileriyle tasarladığı, "Kendini soğutabilen biyopolimer ambalaj"ın Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) 3 yıllık incelemenin ardından patent aldığı bildirildi.

Kendini soğutabilen biyopolimer sistem, su, süt, meyve suyu benzeri içeceklerin konulduğu karton ambalaj ya da cam şişelerde kullanılabilecek. Şişenin herhangi bir yerine yerleştirilecek biyopolimer kit şişenin ya da karton ambalajın kapağıyla bağlantılı olarak çalışacak. Kapak açıldığında havayla temas eden biyopolimer, yaklaşık 15 saniyede şişenin dıştan soğumasını gerçekleştirecek.

Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileriyle ihtiyaçları görerek derslerde orijinal çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kendini soğutabilen biyopolimer ambalajı, malzeme dersinde gıda mühendisliği öğrencileriyle yaptıklarını belirten Erdoğan, "Burada insanların her zaman her yerde soğutucu bulamayacağını düşünerek, bilhassa yazın sıcak halde olabilecek su, meyve suyu ya da bir süt şişesi olabilir, bunları anında derhal nasıl soğuturuz düşüncesiyle bu projeyi ürettik. Bunun çalışma prensibi çok basit. Bir içecek şişesi ya da karton ambalajını düşünün. Bunun içerisine biyopolimerle kaplanmış bir hazne koyuyoruz ve bu haznenin içerisinde, soğutmayı sağlayacak, ekzotermik yani dışarıya ısı atıp soğutacak, reaksiyon oluşturacak sistemi koyuyoruz içerisine basitçe. Bu bir haznedir. Şişenin içerisinde, yanında veya altında bulunabilir." diye konuştu.

"15 saniye içerisinde soğutma garantisi"

Sistem sayesinde kapak açıldığında soğuma işleminin başlayacağını ifade eden Erdoğan, yaklaşık 15 saniye içerisinde içeceğin soğuyacağını dile getirdi.

Cam ya da karton ambalaj içerisinde bulunan herhangi bir sıvının kısa sürede soğuyabileceğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yaz koşullarını düşündüğümüzde, çok sıcak bir hava ama var sayalım ki aldığımız içecek soğuk değil. Tabii her yerde artık buzdolabı var ancak farz edelim ki o anda buzdolabı bulamadık. İçeceği soğutucuyla soğutmaya çalışsanız yarım ya da bir saatlik zaman kaybı oluşacaktır. Acil ihtiyacınız var hemen özel ambalajın kullanıldığı şişenin kapağını açtığınızda 15 saniye içerisinde içeceği soğuk olarak tüketebileceksiniz. Bu yöntemin ambalaj sistemi de kolay uygulanabilir. Öncelikle biyopolimerin kullanılabileceği cam içecek şişesi ya da meyve suyu, süt gibi içeceklerin yer aldığı karton ambalajda hazne oluşturulacak. Oluşturulan bu küçük hazneye biyopolimer yerleştirilecek."

"Sistemin maliyeti düşük"

İçecek firmalarının bu sistemin kullanılabileceği ambalaj ya da şişeler üretmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, biyopolimer soğutucunun maliyetinin düşük olduğunu söyledi.

İçecek şişesine ya da karton ambalaja uygulanan bu sistemin ağırlık sorunu oluşturmayacağını aktaran Erdoğan, "Bu sistem şişenin formunu da etkilemeyecek çünkü küçük bir alan kaplayacaktır. Cam şişeler ve tetrapak karton ambalajlar düşük maliyetli ürünler. Büyük bir ek maliyet oluşturacak bir durumu yok. Bizim için en önemlisi öğrencilerimizin sanayiye ve endüstriye yönelik çalışmalar yapmasıdır. Üniversiteler sadece öğretim değil ürettikleriyle de ön saflarda olmalıdır. Türkiye'de bu konuda güzel adımlar atılmaktadır. Öğrencilerimiz ve öğretim üyeleri yeni buluşlar açısından teşvik edilmektedir. Bunlar ülke ekonomisine katkıdır. Süratli bir şekilde gelişen ülkemize katkıda bulunmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Ertuğrul Selçuk Erdoğan, TPE'den 3 yıllık incelemenin ardından patent alan buluşun, içecek firmalarından üretim için teklif beklediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçecekleri Kısa Sürede Soğutan Ambalaj - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement