Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), mültecilerin Alman iş gücü piyasasına başarılı bir şekilde entegrasyonu için asgari ücret uygulamasının engel oluşturabileceğini bildirdi.
Ifo, mültecilerin, Alman iş gücü piyasasına entegrasyonunda asgari ücret uygulamasının etkisine ilişkin bir rapor yayımladı.
Mültecilerin Alman iş gücü piyasasına başarılı bir şekilde entegre olabilmesinde asgari ücret uygulamasının çok büyük ihtimalle bir engel teşkil edeceği belirtilen raporda, "Ifo araştırmacıları Gabriel Felbermayr ve Michele Battisti tarafından yapılan bir araştırmada, Türk mülteci kampları rakamlarına ve uluslararası test sonuçlarına göre, Suriye'den gelen mültecilerin yaklaşık yüzde 50'sinin temel düzeyde eğitimi bile olmadığı belirtildi. Sosyo-Ekonomik Paneli (SOEP) göre de 2013 yılında, 25-55 yaş arasındaki Batılı olmayan kültürlerden gelen göçmenlerin yüzde 22'sinin mevcut asgari ücretin altında saatlik ücret kazandığını bildirdi" denildi.
-"Reformlara acilen ihtiyaç var"
Almanya'da 5 yıl ve ya daha az süre yaşayan göçmenler arasındaki işsizlik oranının da ülke ortalamasından daha yüksek gerçekleştiğine işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:
"AB üyesi olmayan ve ya yoksul ülkelerden gelen göçmenler için işsizlik oranı, Almanya'nın yerli nüfusundaki issizlikten 7 puan daha fazla, yüzde 12,5 seviyesinde belirlendi. Üstelik, bu grupta 25-55 yaş arasında nüfusun yüzde 43'ü istihdamdan geliri elde etmedi. Yerel halk için bu oran yalnızca yüzde 16 olarak belirlendi."
Raporda, mülteciler için asgari ücret istisnası oluşturmanın istihdam amacına zarar verici olabileceği belirtilerek, "Asgari ücret uygulaması, tüm çalışanlar için ortadan kaldırılmalı. Kombi maaş uygulaması, bölüştürücü politika hedeflerine ulaşmak için maaş yapılarına devlet müdahalesinden daha iyi bir yol olabilir. Reformlara acilen ihtiyaç var" ifadeleri kullanıldı.
-Almanya'da asgari ücret tartışmaları
Öte yandan, Almanya'da 8,5 avroluk saatlik asgari ücret uygulamasını öngören yasa tasarısı 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girmiş ve kamuoyunda bu tasarının ülkedeki işsizliğe, özellikle de "genç istihdama" olumsuz katkı yapabileceği tartışmaları gündeme gelmişti.
Başta Ifo olmak üzere, Almanya merkezli çeşitli istatistik ofisleri ve ekonomi kuruluşları asgari ücret uygulamasının yaklaşık 900 bin iş kaybına neden olacağı ve ülkedeki rekabet gücüne olumsuz etki yapacağı konusundaki kaygılarını dile getirmişti.
Son Dakika › Güncel › Ifo'dan Mülteciler İçin Asgari Ücret Uygulaması Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?