Avrupa Birliğine üye 28 ülkenin yer aldığı uluslararası projede görev alan meteoroloji, iklim, kar uzmanları Yukarı Fırat ve Karasu havzalarında inceleme- araştırma yapmak için Palandöken'e kamp kurdu. Uluslararası 'Harmosnow Çalıştayı'nda 2 gün süreyle arazide kar ve su senaryoları üzerine çalışmalara başlanırken, Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünal Şorman "Fırat havzasında yapılacak çalışmalar önümüzdeki yıllarda Allah göstermesin herkesin beklediği su savaşlarını bir an evvel önleyip kendi menfaatlerimizin suyun kullanımını elektrik enerjisinin üretimini, Harran ovasının daha iyi sulanabilmesini sağlayabilirsek, hem ürün artışını sağlamış oluruz, hem dışa bağlı olan doğalgaz bağımlılığımız azaltmış oluruz" dedi.
Palandöken'deki Dedeman Otelde başlayan 'Harmosnow Çalıştayı' ile ilgili açıklamada bulunan Projenin Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Aynur Şensoy Şorman, projede 28 ülkenin yer aldığını, çalıştayda arazi çalışmaları ve çeşitli çalışma grubu toplantıları yapılacağını bildirdi. Doç. Dr. Aynur Şensoy Şorman, "Proje iklim değişikliği senaryoları, hidroloj ve sayısal hava tahmini yararına kar gözlemlerinin uyumlandırılması için bir Avrupa ağıdır ve 28 Avrupa ülkesini kapsamaktadır. Kar çalışmalarının yürütüleceği en güzel merkez olan Erzurum'da bu toplantıyı düzenlemekten onur duyuyoruz. Güneşle karın bütünleştiği bu güzel atmosferde çalıştayın verimli geçmesini, başarılı bir etkinlik olmasını diliyorum" diye konuştu.
Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünal Şorman ise 1995 yılından itibaren bugüne kadar öğrencileriyle birlikte kar konusunda yukarı Fırat ile Karasu havzasında ölçümler yaptıklarını bildirdi. Hem meteorolojik verileri ölçtüklerini, hem de kar rasatları yaptıklarına işaret eden Prof. Dr. Şorman, rasat ve meteorolojik verileri uydu aracılığı ile hem kurumlara, hem de üniversitelere ilettiklerini belirtti. Keban barajının aktif hacminin yüzde 60'ının kar erimesi ve yağmurdan elde edildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Şorman, şöyle konuştu:
"Palandöken ile Dumlu dağlarındaki mevcut olan karla kaplı alanların tespit eder, bu alanların içindeki su miktarını önceden belirleyebilirsek o zaman biz çeşitli senaryolar kurarak yani artan sıcaklığın günlük bazdaki değerlerini gelen güneş radyasyonunu modelimize sokarak beklenebilecek olan akımları önceden tahmin ederiz. Bu akımlara göre Keban'dan, Karakaya'dan, Atatürk'ten ve diğer barajlardan en maksimum enerjiyi üretme imkanna sahip olacağız. Fırat uluslararası bir ilgiye sahip. Buraya biz hidropolitik havza diyoruz. Fırat havzasında yapılacak çalışmalar önümüzdeki yıllarda Allah göstermesin herkesin beklediği su savaşlarını bir an evvel önleyip kendi menfaatlerimizin suyun kullanımını elektrik enerjisinin üretimini, Harran ovasının daha iyi sulanabilmesini sağlayablirsek, hem ürün artışını sağlamış oluruz, hem dışa bağlı olan doğalgaz bağımlılığımız azaltmış oluruz."
Bu arada Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Şensoy Şorman'ın, Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünal Şorman'ın gelini olduğu öğrenildi. - Erzurum
Son Dakika › Güncel › İklim ve Kar Uzmanları Palandöken'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?