İktisadi Kalkınma Vakfı, Avrupa Bİrliği (AB) ile ABD arasında yürütülen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTYO) görüşmelerine ilişkin yetki belgesine "şeffaflık" açısından önemli maddeler eklendiğine dikkat çekti.
İKV'den yapılan açıklamada, "AB ile ABD arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığına ilişkin Müzakere Yönetmeliği konulu 18 sayfadan oluşan belge, dünyanın en büyük ticaret anlaşmasının müzakere parametrelerini ortaya koyuyor" denildi ve şu konuların altı çizildi:
RESMİ BELGELERE ERİŞİME İLİŞKİN YASALAR
"Konsey tarafından kamuoyu ile paylaşılan müzakere yetki belgesinin en dikkat çekici maddesi ise, müzakere sürecinin şeffaflığına ilişkin düzenlemeleri içeren 40. ve 41. Maddeleri. 'Bu Anlaşmadaki hiçbir konu AB veya Üye Devletlerdeki resmi belgelere erişime ilişkin yasaları etkilemez' şeklindeki bu madde, Temmuz 2013 tarihinden bu yana taraflar arasında devam eden süreç dikkate alındığında, ciddi bir ironi barındırıyor."
SÜRECİN ŞEFFAFLIĞININ ARTIRTIRILMASI
Birçok sivil toplum örgütü ve anlaşmaya onay verecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekillerinin, TTYO müzakere sürecindeki şeffaflık eksikliğini sıklıkla dile getirdiğine işaret edilen açıklamada, "Söz konusu müzakereleri tüm AB üye ülkeleri adına yürütmekle görevli Avrupa Komisyonu da, müzakere yetki belgesinin kamuoyları ile paylaşılmasından yana bir tavır sergilemişti. Bu çerçevede İKV olarak Anlaşmaya ilişkin Müzakere Yetki Belgesinin kamuoyu ile paylaşılmasını, sürecin şeffaflığını artırması açısından olumlu bir adım olarak nitelendiriyoruz" denildi.
"TÜRKİYE ETKİLERE DAHA FAZLA MARUZ KALACAK"
Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği gibi özel bir ilişki içinde bulunmasının, TTYO'nın önemini daha fazla artırdığı da vurgulanan İKV açıklamasında, "Çünkü Türkiye bu anlamda, anlaşmanın etkilerine herhangi bir üçüncü ülkeden çok daha fazla maruz kalacaktır" uyarısı yapıldı ve şöyle devam edildi:
"AB TÜRKİYE'Yİ MASAYA DAVETTE İSTEKSİZ DAVRANIYOR"
"Bilindiği üzere Gümrük Birliği ilişkisi kapsamında, üçüncü ülkelere yönelik olarak AB'nin tercihli ticaret sistemi, Türkiye tarafından da üstlenilmektedir. Dolayısıyla AB'nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerle Türkiye'nin de serbest ticaret anlaşması imzalaması, AB ile sahip olunan Gümrük Birliği yükümlülükleri açısından bir zorunluluktur. Ancak bugüne kadar AB tarafı, en önemli ticari ortağı Türkiye'yi müzakere masasına davet etmekte isteksiz davranmıştır. Türkiye de, AB'nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı ülkelerle kendi müzakerelerini yürütmeye ve AB'nin imzaladığı anlaşmalara benzer anlaşmalar imzalamaya çalışmıştır. Bugün ise AB ile ABD arasında yürütülen müzakerelerde de benzer bir durum yaşanmaktadır." - İstanbul
Son Dakika › Güncel › İkv: Ab-Abd Ticaret Anlaşması Süreci Şeffaflaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?