Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, küresel ekonominin içinde bulunduğu "vasat büyüme" dönemini aşmak için cesur politikalar gerektiğini söyledi.
IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık ortak toplantsı öncesi Washington Georgetown Üniversitesi'nde bir konuşma yapan Lagarde, "IMF'nin başlıca görevi artık riskler ile kuşatılmış durumda olan düzensiz ve kırılgan iyileşmelerin üstesinden gelerek küresel ekonomiye yardımcı olmaktır" dedi.
Lagarde konuşmasında, dünya ekonomisinin bir dönüm noktasında olduğunu belirterek, "Bir iyileşme var; ama, hepinizin bildiği ve hissedebileceği gibi, büyüme ve istihdam düzeyi yeterince iyi değil" dedi.
"YENİ İVME ENJEKTE ETMEK"
IMF Başkanı, dünyanın daha iyiyi hedeflemesi ve daha çok çaba göstermesi gerektiğini; bunun vasat olanı aşabilecek, "yeni ivme" enjekte etmek için "daha cesur politikalar" anlamına geldiğini açıkladı.
Lagarde'ın gözlemlerine göre, mali kriz başladıktan altı yıl sonra, küresel ekonomide devam eden zayıflık ve 2015 için öngörülen mütevazı bir ilerleme var.
ABD HIZLI, JAPONYA MÜTEVAZI, AB ZAYIF
Lagarde'a göre, gelişmiş ekonomiler arasında, en güçlü sıçramanın Amerika Birleşik Devletleri'nde olması, sıçramanın Japonya'da mütevazı ve Euro bölgesinde ise zayıf olması bekleniyor.
Özellikle Asya ve Çin'in öncülüğünde, gelişmekte olan ekonomilerin, küresel etkinliği ileriye götürmek için devam etmesi, ancak öncekinden daha yavaş bir hızda olması bekleniyor.
VASAT BÜYÜMEYE SAPLANMAK
Konuşmasında, "Dünya ekonomisi vasat büyümeye saplanıp uzun süre düşük büyüme riski ile karşı karşıya" diyen Lagarde "Insanlar yarın büyüme potansiyelinin düşük olmasını bekliyorsa, yatırım ve tüketimi bugün keseceklerdir. Bu durum, aynı zamanda yüksek işsizlik ve düşük enflasyonla boğuşan gelişmiş ülkelerde ciddi şekilde iyileşmeyi engelleyebilir" uyarısı yaptı.
"YENİ İVME ÜRETMEK"
IMF Başkanı küresel ekonominin mevcut durumunu, "Bu sorunlar karşısında, dünya ekonomisi ortalamanın altında vasat bir büyümeyle iyi kötü idare edebilir ya da cesur politikalar ile istihdamı artıran ve yeni bir ivme kazandıran büyümeyi hızlandıracak daha iyi bir yolu amaçlayabilir" diye yorumladı.
Lagarde, daha dengeli bir politikanın, ekonominin hem arz ve hem de talep tarafını kullanacağını söylerken, para politikasının, kriz döneminde talebe önemli destek sağladığını hatırlattı.
KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIMINI ARTIRMAK
IMF Başkanı, cesur politikalar arasında daha verimli kamu harcamalarını destekleyen ve prim vergilerini kesen büyüme ve iş-dostu maliye politikalarını saydı.
Lagarde, kadınların işgücüne katılmaları için cesaretlendirici; ürün ve hizmet piyasalarının açılması ve enerji sübvansiyonlarının reforme edilesine yönelik yapısal reformlar da önerdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Imf: Vasat Büyümeyi Aşmak İçin Cesur Politikalar Gerekli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?