Irak Ordusu Gönüllü Topluyor - Son Dakika
Güncel

Irak Ordusu Gönüllü Topluyor

Irak Ordusu Gönüllü Topluyor

Irak’ta yüzlerce kişi Irak Şam İslam Devleti’ne karşı savaşmak için, özellikle Şii lider Sistani'nin çağrısının ardından orduya yazılmak için Bağdat’ta kurulan bürolara akın ediyor.

14.06.2014 12:47

Orduya katılım için yapılan başvurular, Şii lider Ayetullah Ali Sistani'nin halka silahlanma ve IŞİD'e karşı savunma çağrısının ardından arttı.

Sistani'nin temsilcisi Şeyh Abdulmehdi el-Kerbelai, Şiiler için kutsal bir şehir olan Kerbela'da Cuma hutbesinde IŞİD'e karşı halka 'Silahlarınızı alın ve ülkeyi IŞİD'e karşı savunun' çağrısında bulundu.

Irak ordusu Fırat Operasyonları komutanı Korgeneral Osman el-Ganimi, "Irak ordusuna katılmak isteyen gönüllüler belirli standartlara göre silah altına alınacak" dedi.

Ganimi, "Öncelikle gönüllüler, Irak ordusuna alternatif değil sadece manevi olarak destek niteliğinde olacaktır. Buna rağmen silah altına alınacak gönüllüler rastgele değil, belirli standartlara göre, ruh hali ve önceden askeri tecrübesi olup olmamasına göre dikkatle seçilecektir" diye konuştu.

Ganimi, "Dini mercilerin vatan savunması için halka çağrıda bulunmasının akabinde ordu, doğrudan ihtiyaç duyulana kadar bulundukları bölgede görev yapmak üzere gönüllülere kapılarını açtı" ifadesini kullandı.

IŞİD Irak'a yükleniyor

IŞİD, ülkenin en büyük ikinci kenti olan Musul'u ele geçirdikten sonra Suriye'deki operasyonlarını durdurarak tamamen Irak'a odaklandı.

Irak ordusu da, Musul'u kaybettikten sonra çevre bölgelerde yeniden yapılanmaya ve özellikle başkent Bağdat'ı korumaya çalışıyor. IŞİD, hedefinin Bağdat'a ilerlemek olduğunu kısa bir süre önce açıklamıştı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman, IŞİD'in Irak'ta elde ettiği kazanımların ardından Suriye'de operasyonlarını durdurduğunu ve özellikle Suriye'nin Irak sınırına yakın bölgelerinde bulunan üyelerini Irak'a kaydırdığını duyurdu.

IŞİD'in Suriye'de savaştığı muhalif gruplarla bir ateşkes yapmış olabileceğini kaydeden Abdulrahman, ancak Irak sınırına yakın konumda bulunan Deyr Ez-Zor'un bazı bölgelerini kuşatma altında tuttuğunu söyledi.

IŞİD, Irak'ta ele geçirdiği Irak ordusuna ait askeri araç ve mühimmatları Suriye'ye gönderdiğini iddia etmişti. IŞİD sosyal medya üzerinden Suriye'ye gönderdiği araç ve malzemelerin fotoğraflarını paylaşmıştı.

Kaynak: Aljazeera.com.tr

Son Dakika Güncel Irak Ordusu Gönüllü Topluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement