İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru - Son Dakika
Güncel

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru

İran Ehli Sünneti Davet ve Islah Cemaati Eğitim Sorumlusu Seyyid Ahmed Haşimi, "Bu toprakların insanları olarak Hasan Ruhani'den beklentimiz, diğer İranlılara tanınan eşit vatandaşlık haklarının Sünnilere de tanınmasıdır.

14.05.2017 20:45

İran Ehli Sünneti Davet ve Islah Cemaati Eğitim Sorumlusu Seyyid Ahmed Haşimi, "Bu toprakların insanları olarak Hasan Ruhani'den beklentimiz, diğer İranlılara tanınan eşit vatandaşlık haklarının Sünnilere de tanınmasıdır." dedi.

Başkent Tahran'daki Hicab Kapalı Spor Salonunda İranlı Sünni gruplardan Davet ve Islah Cemaati, İran'ın önde gelen Sünni alimlerinden Abdulhamid İsmailzehi'ye yakın olanlar ve İran Meclisi'ndeki Sünni milletvekilleri tarafından düzenlenen "Tahran Sünnileri Kongresinde" başkentte yaşayan İranlı Sünniler cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Ruhani'yi destekleyeceklerini ilan etti.

İran Ehli Sünneti Davet ve Islah Cemaati Eğitim Sorumlusu Haşimi, Kongre öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ruhani'yi desteklemek için bir araya geldik. Bu toprakların insanları olarak Ruhani'den beklentimiz, diğer İranlılara tanınan eşit vatandaşlık haklarının Sünnilere de tanınmasıdır. Azınlıklara, Hanefi, Şafi, Maliki farklı mezheplere ve yöresel dillere önem verilsini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Şii kardeşlerimizle aynı haklara sahip olmak istiyoruz"

Gelecek dönemde Ruhani'den beklentilerini sıralayan Haşimi, "Diğer mezhep müntesipleri, Şii kardeşleriyle aynı haklara sahip olmalıdır ki biz de kendimizi ülkemizde ikinci sınıf vatandaş olarak hissetmeyelim. Ülkedeki farklı mezhep ve ırklar korku sebebi yerine fırsata dönüştürülebilir." açıklamasında bulundu.

İran'da Sünnilerin sorunlarının çözülmesi için cumhurbaşkanlığı makamının gerekli yetkilere sahip olmadığının altını çizen Haşimi şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı yönetimde güç merkezlerinden sadece birisidir. Herşey elinde değil, tam bir salahiyete sahip değildir. Cumhurbaşkanı tek başına bazı işleri yapamaz. Evet Ruhani, Ehli Sünnet için bazı işler yaptı. Bazı şeyler yapmadı. veya yapamadı. Ama bizim beklentimiz Ruhani, verdiği sözleri yerine getirmeye çaba göstereceği yönündedir."

Resmi camii talebi

Başkent Tahran'da yaklaşık 1 milyon Sünninin yaşadığını dile getiren Haşimi, İran yönetiminden bu kentte resmi Ehli Sünnet camisine izin vermelerini talep etti.

Haşimi, "Tahran'da yaklaşık 1 milyon Sünni yaşıyor. Biz, Sünniler olarak diğer din ve mezheplerin sahip olduğu gibi (Tahran'da) resmi ibadethanelerimizin olmasını istiyoruz." şeklinde kaydetti.

Tahran'da Sadıkiye Meydanı'ndaki "gayrı resmi" Sadıkıyye Ehli Sünnet Mescidi'nin İmamı Aziz Babayi Kezeç, Ruhani yönetiminden başkentte yaşayan Sünnilerin rahatça ibadetlerini yapabilecekleri camileri talep ettiklerini söyledi.

Kezeç, Ruhani'nin İranlı Sünnilere verdiği sözleri yerine getirmesini istediklerini belirtti.

Ruhani'nin 2013 yılı cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi bazı eyalet valileri ve bir kaç bakanın ehli sünnet mensuplarından olma sözünü hatırlatan Kezeç, "Taleplerimizin yerine getirilmesinin sadece hükümetle ilgili olmadığını biliyoruz. Sünnilerin ibadetlerini rahatça ifa edebilecekleri geniş yerleri olmalıdır." dedi.

Kezeç, "Ruhani, ilk döneminde Nükleer Müzakereler gibi dış meselelerle ilgilendi. Bu dönem ülkenin iç sorunlarına yönelmesini bekliyoruz." şeklinde kaydetti.

Resmi olmayan rakamlara göre İran'da yaklaşık 15 milyon Sünni vatandaş bulunuyor. Cuma günü düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6 milyon 500 bin Sünninin oy kullanabilme şartlarına sahip olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement