İspanya'daki Genel Seçimler - Son Dakika
Güncel

İspanya'daki Genel Seçimler

İspanyol basınında genel seçim sonuçlarıyla ilgili "iki partililiğin çöktüğü, hükümetin nasıl kurulacağının meçhul olduğu" yorumları yapılıyor.

21.12.2015 12:06

İspanyol basınında genel seçim sonuçlarıyla ilgili "iki partililiğin çöktüğü, hükümetin nasıl kurulacağının meçhul olduğu" yorumları yapılıyor.

İspanya'da dün yapılan genel seçimler ülkede yeni bir siyasi dönemin kapısını açtı.

Diktatör Franco'nun 1975 yılında ölümünden sonra İspanya'daki demokratik siyasi sistemin iki büyük temsilcisi sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve sol görüşlü Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) "mutlak üstünlüğünün" ilk kez bu seçimlerde son bulduğu belirtiliyor.

Resmi sonuçlarına göre, şu anda iktidarda olan PP 123 milletvekili çıkararak birinci siyasi parti olsa da hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi. PP'nin nasıl ve kiminle hükümet kurabileceği soruları şimdilik cevapsız bırakılıyor.

PSOE de 90 milletvekiliyle seçimden ikinci büyük siyasi parti olarak çıktı ama tarihinin en kötü seçim sonucunu aldığı yorumları yapılıyor.

Seçimlere ilk defa katılmalarına rağmen aldıkları oy oranıyla siyasi dengeleri bozduğu ifade edilen Podemos ve Ciudadanos da İspanya'da yeni alternatif siyasi partiler olarak öne çıktı. Ülke genelinde yüzde 20,6'lık oy alan Podemos 69, yüzde 13,9'luk oy oranı yakalayan Ciudadanos da 40 milletvekiline sahip oldu.

"İki partililik çöktü"

İspanyol basını bugünkü manşetlerinde, "İki partililik çöktü. Nasıl hükümet kurulacağı meçhul" ifadesini öne çıkardı.

El Pais gazetesi "PP'nin çoğunluğu kaybetmesi, anlaşmalara yeni saha açıyor" başlığını kullanarak, şunları yazdı:

"Ülkenin yönetimi, olası anlaşmalara bağlı. İki partililik sayfasının kapanmasının ardından İspanya'nın yönetilmeye ihtiyacı var. 4 yıldır eksik olan siyasi diyalog tekrar başlatılmalı ve ülkemizin sorunlarının çözümü için müzakere yolları açılmalı. Sandıktan çıkan sonuca verilecek en iyi yanıt budur. Siyaset oyununun kurallarına saygı göstermek, istikrarlı bir hükümet kurmak ve anayasal reformu başlatmak, 20 Aralık'tan sonra atılacak 3 adım olmalıdır."

El Mundo gazetesi de "İspanya'da iki partililik çöktü ve hükümet havada kaldı" başlığı altında, "PP ve PSOE toplamda 5 milyondan fazla oy kaybetti. PP, yetersiz bir seçim zaferi kazandı. 20 Aralık'ın açık bir kazananı yok. Yeni siyasi güçler Podemos ve Ciudadanos, toplamda 8,5 milyon İspanyolun oyunu aldı" değerlendirmesini yaptı.

Ülkedeki sağ görüşlü gazetelerden La Razon, "(Başbakan ve PP lideri Mariano) Rajoy, hükümet kuramayacağı bir seçim kazandı", Katalonya'nın önemli gazetesi La Vanguardia da "Hükümet havada. PP seçimleri kazandı ama 63 milletvekili kaybetti. Hükümet kurmak için destek bulması çok zor. İspanya'da büyük koalisyon (PP-PSOE) olasılığı ilk kez gündeme geldi" yorumunu yaptı.

"En mantıklısı azınlık hükümeti"

Genel seçimden dördüncü siyasi parti olarak çıkan Ciudadanos'un lideri Albert Rivera, konuyla ilgili İspanyol radyosu Onda Cero'ya yaptığı değerlendirmede, "En mantıklısı Mariano Rajoy'un azınlık hükümeti kurmaya çalışması olur" dedi.

Ciudadanos'un hiçbir koalisyona girmeyeceğini ve seçimlerden birinci siyasi parti olarak çıkan PP'nin olası azınlık hükümetine "çekimser" oy kullanacağını belirten Rivera, seçimlerden ikinci siyasi parti olarak çıkan PSOE'nin alacağı karara göre PP'nin azınlık hükümeti kurabileceğini kaydetti.

Rivera, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PSOE'nin alacağı karar belirleyici olacaktır. ya onlar da çekimser kalıp PP'nin olası bir azınlık hükümetini kolaylaştıracaklar ya da bizim destek vermeyeceğimiz bir koalisyon kurmaya çalışacaklar. Biz seçimlerden önce de PP'nin olası hükümetine çekimser oy kullanacağımızı söylemiştik. Çünkü çarkın dönmesini, yasama döneminin işlemesini, İspanya'nın Yunanistan olmamasını istiyoruz. Belki de yanılıyoruz ama gerçeği söylemenin en iyi yol olduğunu düşünüyorum."

İspanyol meclisinde 40 milletvekiliyle bulunmanın kendileri için "onur ve sorumluluk" olduğunu ifade eden Rivera, "Bizim 40 milletvekiliyle meclise gireceğimizi beklemiyorlardı. Şimdi sert çalışacağız ve taşları yerinden oynatacağız. İspanya'nın ritme girmeye, değişime, reformlara ihtiyacı var. Biz bu yüzden harekete geçtik. Herşeyin aynı devam etmesi için bu sonuçları almadık" diye konuştu.

Rivera ayrıca, 2006'da Barcelona'da kurulan ve bu zamana kadar Katalonya özerk yönetimi meclisinde faaliyet gösteren Ciudadanos'un, Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referanduma karşı çıkmaya devam edeceğini vurguladı.

Seçim sonuçları

Seçim sonuçlarına göre İspanyol meclisinde 350 milletvekilinin dağılımı şöyle:

Halk Partisi (PP) 123, Sosyalit İşçi Partisi (PSOE) 90, Podemos 69, Ciudadanos 40, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 9, Demokrasi ve Özgürlük (DL) 8, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) 6, Unidad Popular en Comun (UP) 2, Eh Bildu 2, Kanarya Koalisyonu (CCA-PNC) 1.

İspanyol Senato'sunda 208 sandalye için yapılan seçimlerde dağılım da şu şekilde oldu:

PP 124, PSOE 47, Podemos 16, ERC 6, DL 6, PNV 6, CCA-PNC 1, Bask bölgesinde faaliyet gösteren Cambio-Aldaketa 1, Gomera Sosyalist Gruplaşması (ASG) 1.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İspanya'daki Genel Seçimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement