İsrail'in Kutsallara Yönelik İhlalleri - Son Dakika
Güncel

İsrail'in Kutsallara Yönelik İhlalleri

İsrail, 2014 yılında Filistin'de Müslüman ve Hristiyanların kutsallarına yönelik bin 345 saldırı ve ihlalde bulundu.

09.01.2015 17:22

İsrail'in, 2014'te Filistin'de Müslüman ve Hristiyanların kutsallarına yönelik bin 345 saldırı ve ihlalde bulunduğu bildirildi.

Filistin Evkaf Bakanı Yusuf Udays, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 yılı boyunca, İsrail tarafından Müslüman ve Hristiyanların kutsallarına yönelik bin 345 saldırı ve ihlalin gerçekleştiğini kaydederek, "2014 yılı, 1967'deki İsrail işgalinden bu yana bu anlamda en kötü yıldı" dedi.

"İşgal güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin" 2014 yılının başından itibaren çeşitli ihlallerde bulunduğuna işaret eden Udays, öne çıkan ihlallere, "Mescid-i Aksa'ya baskın ve saldırılar, Yahudileştirmeye yönelik planların ilanı ve bir kısmının uygulanması, El-Halil'deki İbrahim Camii'ne baskın ve minarelerinden ezan okunmasının yasaklanması, bazı camilerin yakılması ve yıkılması ile Hz.Yusuf'un kabrine düzenlenen baskın" gibi örnekleri verdi.

İsrail'in sadece Müslümanlara yönelik ihlallerle yetinmediğini dile getiren Udays, Hristiyanlara ait kutsal mekan ve kabirlere yönelik de ihlallerde bulunulduğunu aktardı.

Udays, "İsrail'in gerçekleştirdiği ihlallerin, göstermeye çalıştığının aksine, gelişi güzel ve kişisel değil, kasıtlı ve önceden planlanmış bir sürecin parçası olduğuna" dikkati çekerek, "Bu ihlaller, işgal yönetiminin, radikal Yahudi yerleşimciler medeniyetimize ve kutsallarımıza zarar verebilsinler diye Müslüman ve Hristiyanlara uyguladığı zulmün delilidir" ifadelerini kullandı.

Kudüs'teki El-Aksa Vakıf ve Kültür Mirası Kurumu da, 2014 yılı boyunca yaklaşık 15 bin İsrail vatandaşının Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalde bulunduğunu açıklamıştı.

Kurum tarafından yayınlanan raporda, 14 bin 952 İsraillinin Aksa külliyesine girdiği belirtilerek, bunlardan 12 bin 569'unun Yahudi yerleşimciler, geri kalanların ise İsrail asker, polis, bakan ve milletvekilleri olduğu kaydedilmişti.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudiler, külliye alanı altında kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor. - Ramallah

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in Kutsallara Yönelik İhlalleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement