Kudüs Platformu'nun Esenler Belediyesi'nin desteğiyle düzenlediği "Nekbe" paneli, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü'nde bulunan tarihi Otağ-ı Hümayun'da gerçekleşti.
Panelde konuşan 1967 sürgününün şahitlerinden Zekeriya Lütfi Necip, İngiltere'nin Filistin topraklarında manda yönetimi kurduğu andan itibaren "Nekbe" yaşadıklarını, 1967 yılında zorla göç ettirildiklerinde 11 yaşında bir çocuk ve büyüklerinden duyduğu zulümlere yıllar içinde şahit olduğunu anlattı.
50 senedir her gün yeni bir Nekba yaşadıklarını söyleyen Necip, şöyle devam etti:
"Kudüs eski şehrin içindeki yıkıma, Mescid-i Aksa'ya kirli ayaklarıyla girenlere şahit oldum. Yaklaşık 50 senedir, işgal her gün yeni bir nekbe yaşatıyor. 50 senedir insanları öldürüyorlar, Kudüs'ü boşaltmak için. Ama Allah'ın lütfuyla Kudüs'e ve Filistin'e baş eğdirmeyi başaramadılar. Ben 22 yılımı İsrail hapishanelerinde geçirdim ve şu an İsrail hapishanelerinde 7 bin mahkum var. Hiçbiri zulme boyun eğmiyor. Biz kesin olarak inanıyoruz ki, Filistin davası başarıya ulaşacaktır. Tarih de bize bunu gösteriyor."
Yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu ise Nekbe hadisesinin aslında İsrail'in hangi temeller üzerine kurulduğunun vesikası, zorbalığın, terörün ve zulmün, işgalcilerin karakteri olduğunu vurguladı.
İbrahimhakkıoğlu, "Nekbe'yi ifade eden anahtar, insanlık adına müthiş bir semboldür. İnsanlığın geleceği açısından semboldür. Çünkü Filistinliler o inanca sahipler. Anahtarlarını, büyük inançla ellerinde tutuyorlar ve döneceklerine mutlak surette inanıyorlar. Filistinliler bir gün evlerine, o topraklara dönecekler." diye konuştu.
Fuad Ez-Zübeyde de ikinci nesil Nekbe mağduru bir insan olduğunu, çocukluğundan itibaren "Bir gün evimize döneceğiz" sözlerini işiterek büyüdüğünü, bu fikirden hiç vazgeçmediklerini aktardı. Konuşmasında Filistinli mültecilerin mevcut vaziyetine ilişkin bilgilere yer veren Ez-Zübeyde, "BM'nin 194 sayılı mültecilerin evlerine geri dönebileceklerine dair kararına rağmen Filistinliler memleketlerine dönemiyorlar. Müslümanlar, Filistin meselesini sürekli olarak gündemde tutmalıdır. Kamplardaki mültecilere destek olmak durumundayız. Devletler, hükümetler düzeyinde de Filistin meselesinin çözüme kavuşması için çalışmalar yapmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Büyük felaket anlamında gelen "Nekbe" 15 Mayıs 1948'de İsrail'in Filistin'i işgaliyle milyonlarca Filistinlinin farklı ülkelere sürgün edildiği tarihi ifade ediyor. Nekbe'den dolayı halihazırda dünyadaki Filistinlilerin yüzde 80'i, mülteci durumunda dünyanın farklı yerlerinde yaşıyor.
Son Dakika › Güncel › İstanbul'da '69. Yılında Nekbe' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?