İstanbul'daki "Kck" Davası - Son Dakika
Güncel

İstanbul'daki "Kck" Davası

İstanbul\'daki "Kck" Davası

Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

07.06.2013 15:58

- Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini istedi

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin dışında oluşturulan büyük salonda görülen duruşmada, tüm sanıkların avukatı Fırat Epözdemir, yürürlüğe giren 3. ve 4. yargı paketlerinin reform niteliğinde olduğunu belirterek, ancak bazı mahkemelerin verdikleri ara kararlara bakıldığında bu reformların uygulanmadığını savundu.

Epözdemir, "Bu dava dosyasındaki delillerin bire biri Van, Mersin ve İzmir'deki KCK davalarında da bulunuyor. O davadaki sanıklar tutuksuz yargılanıyor. Aynı deliller, benzer durum ancak farklı kararlar. Kanun koyucu bize bir kapı açmış durumda. İddianamede, cebir, şiddet ve tehdit yok. Kanun koruyucunun iradesini bu duruşmaya yansıtmak zorundayız" diye konuştu.

3. Yargı Paketi'nde adli kontrol maddesinin olduğunu dile getiren Epözdemir, şunları kaydetti:

"Hiçbir kararınızda bu düzenlemeyi göremedik. Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen KCK davasındaki operasyonların ilki 2009 yılında yapıldı. Halen tutuklu olan sanıklar var. Bu davadaki müvekkillerimiz de yaklaşık 2 yıldır tutuklu. Yeni bir sürece girdik. Bu süreçte müvekkillerimize ihtiyaç var. Her biri siyasetle uğraşmaktadır. Bu süreçte müvekkillerimiz çalışmayacak, destek olmayacaklarsa ne zaman olacaklar. Mahkemenin bunu değerlendirmesi gerekiyor. Van, Mersin, Ankara'daki davalarda tüm müvekkillerimiz tahliye edildi. Aynı kararları sizden de bekliyoruz. Tüm sanıkların tahliyesini talep ediyorum."

Tüm sanıkların avukatı Kadir Tunç da iddianamede zorla vergi toplama iddiasının bulunduğunu ancak bu vergilerin kimden, nereden toplandığı bilgisinin bulunmadığını savunarak, "Yapılan tüm faaliyetler belli bir program ve tüzük çerçevesinde yapılmıştır. Müvekkillerimizin kaçma şüphesi yoktur. 20 aydır tutukludurlar. Ailelerinin ve yaşadıkları trajedinin göz önüne alınması gerekiyor. Daha güzel bir ülke için müvekkillerimin tahliyesini talep ediyorum" ifadelerini kullandı.

Taleplerle ilgili görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı İsmail Işık, iddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından sanıkların savunmalarının alınmasına geçildiğini, delillerin ve sanıklara atılı suçların vasıflarının iddianamede açıklamalı olarak yer aldığını söyledi.

Savcı Işık, sanıklara ve avukatlarına savunma yapmaları için kısıtlamaksızın süre verildiğini belirterek, davada bir siyasi parti yargılanması algısının oluşturulmaya çalışıldığını ancak sanıkların silahlı terör örgütü PKK-KCK üyesi olmak suçundan yargılandıklarını kaydetti.

Yakalamalı sanıkların yakalanmasının beklenmesini isteyen savcı Işık, tutuklu sanık Eşref Yaşar'ın savunmasında kullandığı "tiyatro oyunu" sözü hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bunulmasını, sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediği hususu, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, kaçma şüphelerinin bulunması nedeni ve adli kontrol uygulamalarının yetersiz kalacağından tüm tutuklu sanıkların bu hallerinin devamı talep etti.

Duruşmaya, mahkemenin ara kararını vermesi için ara verildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'daki 'Kck' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement