Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın da aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polisin yargılandığı Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) "casusluk ve yasa dışı dinleme" davasında, mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların tahliye talebini reddetti.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın akşamki bölümü, sanık avukatlarının reddi hakim taleplerinin alınmasıyla devam etti.
Sanık avukatlarından Hüseyin Ataol, dosyadaki dinleme kararlarının birinde mahkeme başkanı Ahmet Civelek'in imzasının bulunduğunu söyleyerek, "Şahsınız bu olayın tarafı haline getirildi. Kandırıldığınızı düşünüyorsanız bu davanın mağdurusunuz, sanıklar ile fikir birliği içindeyseniz davanın sanığı durumundasınız. Öncelikle mahkeme başkanı Ahmet Civelek'in davadan çekilmeye davet ediyorum ve mahkeme heyetini de reddediyorum" dedi.
Taleplere ilişkin görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını ve reddi hakim taleplerinin kabul edilmemesini istedi.
Avukatların reddi hakim ve tutukluluğa ilişkin taleplerinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.
Aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer, Erol Demirhan, Halil Hilal Seyfi, Ahmet Özdik, Özgür Nikbay, Ali İhsan Tezcan, Muhammed Ali Iklı, Metin Canbay, Harun Aydın, Hasan Hüseyin Danacı, Şeref Bolat, Tolga Güzeltaş, Hayati Başdağ, Mehmet Dilaver, Muhammed İkbal Kayaduman, Abdulhalim Sönmez, Hikmet Kopar, İsmail Torlar, Mesut Yılmaz, Erkan Palaz, Fatih Kıncır, Ramazan Orkun Altınışık ve Selahattin Ergin'in üzerlerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, teknik takip raporları, iletişim tespit tutanakları, baz istasyonu sinyal kayıtları, tanık ve müşteki beyanları, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, isnat edilen suçların kanunda öngörülen cezaların alt-üst sınırlarının kaçma şüphesini doğurması, müşteki sayısı, eylemlerin yoğunluğu, tutuklama tedbirinin bu aşamada ölçülü oluşu ve adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalışını dikkate alarak, bu hallerinin devamına karar verdi.
Heyetin davadan çekilmesi ile reddi hakim taleplerinin, yargılamanın geldiği aşamada sanıkların kimliklerinin tespitinin yapılmasından başka bir usuli işlem yapılmadığı, tarafsızlıklarını şüpheye düşürecek sebeplerin de bulunmadığını dikkate alarak reddeden heyet, reddi hakim taleplerinin kesin karara bağlanması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.
Aralarında iş adamı İnan Kıraç ve Doğan Holding yöneticilerinden Mehmet Ali Yalçındağ'ın da bulunduğu bazı müştekilerin avukatları aracılığıyla yaptığı müdahillik taleplerinin, reddi hakim konusunda karar verilmesinden sonra değerlendirilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı 19 Nisan'a erteledi.
Son Dakika › Güncel › İstanbul'daki Pdy Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?