Avrupa Birliği ve GAP tarafından finanse edilen Kadınların ve Kadın STK'ların Güçlendirilmesi Projesi toplantısında; Mardin Belediyesi, Mardin Valiliği ile GAP İderesi, cinsiyet eşitliğini gözeten, kadına yönelik şiddet ve kadının istihdamını öne çıkaran Mardin'in ilk Yerel Eşitlik Eylem Planı'na imza attı.
Hilton Garden Inn Oteli'nde düzenlenen imza törenine Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Kadın STK'ların temsilcileri ile kamu kuruluşlarının amirleri katıldı.
Toplantı sonunda Vali Turhan Ayvaz, belediye başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ile GAP İdaresi adına Sadrettin Karahocagil, kamu ve belediye olarak cinsiyet eşitliğini gözeten hizmetlerin arkasında olduklarını imza atarak vurguladılar.
Toplantının açılış konuşmasında, kadına şiddetin önlenmesinde özellikle kadın STK'ların önemli işler başardığını söyleyen Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, "Birkaç yıl önce yapılan bir araştırmaya göre, kırsal kesimde kadınların %75'i kentlerde ise %58'i şiddete maruz kalmaktaydı. Bugüne geldiğimizde ise bu oranlar aşağıya çekildi. Kadın STK'ların bunda önemli katkıları oldu. Hükümetimiz yeni anayasada kadınların lehine önemli değişiklikler yapacak. Bu konuda alınması gereken epey mesafe var.
İnsan ilişkilerinde şiddeti araç olarak kullanmak insan dışı vahşice bir şey. Her türlü şiddete ama özellikle kadınlara yönelik şiddete çok sert tepki göstermeli ve şiddete asla prim vermemek gerekir. Mardin Belediye Başkanı olarak amiri olduğum kurum olan belediyede her zaman kadın çalışanlarımız lehine uygulamalar yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Tüm toplum kesimlerini şiddetin her türlüsüne ama özellikle kadın ve çocuklara uygulanan şiddete duyarlı olmaya çağırıyorum." dedi.
Türkiye'nin kadınlara her türlü ayrımcılığa ortadan kaldırma sözleşmesine imza attığını söyleyen Mardin Valisi Turhan Ayvaz; "Kadınların oy kullanmaları konusunda AB'den daha ilerdeyiz. Şiddet konusunda ise bizde sıkıntılı bir durum var. Türkiye'de şiddet eylemlerine AB'ye göre daha az ceza veriliyor. Avrupa'da kadına yönelik şiddete verilen cezalar daha sert.
Türkiye'de erkeğe de şiddet var. "neden yan baktın ?" diye cinayet işleniyor. Şiddetin önlenmesinde çocukların yetiştiği aile ortamı çok önemli. Aile içi şiddetle büyüyen çocukların büyük bir kısmı psikopat olarak yetişiyor. Aile içi şiddet toplumun psikolojisini bozuyor. Eşini döven koca aynı zaman da çocuklarına da en büyük kötülüğü yapıyor. Şiddetin önlenmesinde özellikle kız çocuklarının okullaşma oranını yükseltmek zorundayız. Kız çocukları okutulduğunda eşitlik sağlanabiliyor. Ekonomik ve eğitim alanında ki eşitlik ülkemizde ki demokratik yapıyı da güçlendiriyor." şeklinde konuştu.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise yaptığı konuşmada; " Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz bölgeleri kadına yönelik sosyal ve ekonomik göstergeler bakımından Türkiye'nin diğer bölgelerine göre en düşük göztergelere sahiptirler. Hedef kitlesi kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum örgütleri olan Mardin Yerel Eylem Planı, kadınlar kadar erkeklerin de eğitimine odaklanıyor. Proje kapsamında, kadına yönelik şiddet konusunda erkeklerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla muhtarlara, ortaokul ve lise çağındaki erkeklere de eğitim verilmesi planlanıyor." dedi.
Toplantıdan sonra Mardin Valisi Turhan Ayvaz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu üzerinde "Toplumsal cinsiyet eşitliğine Evet, Kadına Şiddete hayır, Kadın işsizliği ile mücadele için varız diyor" büyük bir afişin üzerine imza atarak projenin uygulanması için start verdiler.
Son Dakika › Güncel › Kadın Eşitliği İçin İmza Attılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.