Birçok iş ve meslekte gruplarında başarıyı yakalamış kadınlar, çalıştıkları çeşitli sektörlerde zorluklarla karşılaşabiliyor. Eskişehir'de Veteriner Hekim olan Tuğba Akbaş Çine de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla mesleğinde kendisinin ve hemcinslerinin yaşadığı zorlukları anlattı.
Veteriner Hekimliğine başlamadan önce sıkıntılarının başladığını aktaran Çine, henüz staj yaptığı yıllarda kırsalda büyükbaş hayvan işleri için gittiğinde halk tarafından bir kenarda tutulduğunu söyledi. Veteriner hekimliğin toplum tarafından erkeğe mal edildiğini belirten Çine, bazı hayvan sahipleri gözünden de kadına daha çok yakıştırıldığını söyledi. Tuğba Akbaş Çine, meslek hayatına başladıktan sonra halk tarafından oluşturulan 'kadın veteriner' algısının hem olumlu hem de olumsuz yönlerini aktardı. Veteriner Hekimi Çine, öncelikle tüm hemcinslerinin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladığını belirtti.
"AZ DA OLSA BİR KADININ BU MESLEĞE YAKIŞTIĞI ŞEKLİNDE GÜZEL KELİMELERDE DUYABİLİYORUM"
Yaptığı meslekle ilgili sadece hayvan sağlığı yönünde çalışmadıklarını aynı zamanda halk sağlığı için de çalıştıklarını ifade eden Çine, "Bir kadın olarak yaptığım mesleği, olumlu veya olumsuz karşılayan insanlar var. Olumlu olarak pet klinisyenliğinde, bir kadının daha duygusal, titiz ve narin davrandığı yönünde tepkiler alıyorum. Ayrıca sayıları az da olsa bazı hayvan sahiplerinden bir kadının bu mesleğe çok yakıştığı şeklinde güzel kelimelerde duyabiliyorum. Veteriner Hekimi olduğum için bazen de çevreden olumsuz görüşler alabiliyorum. Buna örnek olarak ise, gelen bazı hayvan sahipleri, bana bu mesleği nasıl yaptığıma dair sorular sorarak, şaşkın bir ifade ile tepkilerini belli ediyorlar" şeklinde konuştu.
"TOPLUMUMUZDA VETERİNER HEKİMLERİNİN ERKEK OLMASI GEREKTİĞİ ALGISI ÇOK FAZLA"
Çine ayrıca, veteriner hekimliği mesleğinde oluşan erkek algısıyla sıkça karşılaştığını belirterek, "Klinik kapısından giren bazı insanlar, içeri girer girmez ilk 'Veteriner bey yok mu?' sorusunu sorabiliyorlar ama benim de hekim olduğumu söyleyince karşı taraftan "Nasıl yani siz de mi veterinersiniz?" gibi şaşkın ifadeler ile karşılaşabiliyorum. Oysaki bu zamanda kadın veteriner hekimi sayısı oldukça fazla ama toplumumuzda veteriner hekimlerinin erkek olması gerektiği algısı çok fazla ön plana çıkmaktadır. Büyükbaş hayvancılıkta staj yaptığım dönemlerde, kırsal bölgelerdeki hayvan sahipleri, beni hayvanlara yapılacak olan kontrollerin dışında tutmak isteyerek, "Gel otur, ayran iç, kıyafetlerin kirlenmesin!" şeklinde konuşuyorlardı" ifadelerini kullandı.
"GÖSTERİLEN TEPKİLER BENİ MESLEĞİME DAHA DA BAĞLIYOR"
Veteriner Hekimi Tuğba Akbaş Çine, yaşadığı sıkıntının sadece mesleğin erkek algısı içinde kalmadığını anlatarak şöyle devam etti:
"Dışarıdan gelen bir başka tepki de, yoğun çalışma saatlerimiz ve acil durumlarda geceleri de çalışmamız gerektiği için bir kadına uygun olmadığı şeklinde. Ancak tüm bu olumsuz tepkilerin gelmesine rağmen ben mesleğimi severek yapıyorum. Bir kadın olarak mesleğime kendi açımdan baktığım zaman dışarıdan göründüğü kadar zor değil. Gösterilen tepkilerin hiç biri beni olumsuz yönde etkilememekle beraber mesleğime daha da bağlıyor."
"VETERİNER DEĞİL, VETERİNER HEKİMİ"
Öte yandan Hekim Çine, mesleğiyle ilgili toplumdaki bir diğer yanlış ifadeden de hekimler olarak son derece rahatsız olduklarını kaydederek, "Bizler, veteriner değil, veteriner hekimiyiz. Genel olarak insanlar, veteriner hekimliği mesleğinin bilincinde olmadığı ya da küçümsemek amaçlı 'Veteriner' terimini kullanıyorlar. Halbuki veteriner kelimesi 'Hayvan' anlamı taşımaktadır. Bizler bu mesleği yapmaktan dolayı onur ve gurur duymaktayız" dedi. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Kadın Gözünden 'Veteriner Hekimliği' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?