"Kaf Kaf" belgeselinin yönetmeni Dağ, Varto depreminin Almanya'da bilinmesini istiyor - Son Dakika
Güncel

"Kaf Kaf" belgeselinin yönetmeni Dağ, Varto depreminin Almanya'da bilinmesini istiyor

Muş'un Varto ilçesinde 1966'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremi ve sonrasında yaşanan dramı "Kaf Kaf" isimli belgesel film ile ekrana taşıyan Metin Dağ, Varto depreminin bilinirliğini Almanya'da da sağlamayı hedeflediğini söyledi.

23.12.2022 00:28  Güncelleme: 01:11

Muş'un Varto ilçesinde 1966'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremi ve sonrasında yaşanan dramı "Kaf Kaf" isimli belgesel film ile ekrana taşıyan Metin Dağ, Varto depreminin bilinirliğini Almanya'da da sağlamayı hedeflediğini söyledi.

Dağ, Berlin'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kaf Kaf" filmiyle Berlin'de 16-26 Şubat'ta düzenlenecek Berlin Film Festivali'ne müracaat ettiklerini belirterek "Umarım aday adaylığımız adaylığa dönüşür." dedi.

Buradaki amacının Varto Depremi'nin bilinirliğini ve empatiyi artırmak olduğunu aktaran Dağ, "Hem Almanlarla hem kendi ülkemde bir empati oluşturmak istiyoruz. Bu minvalde umarım Berlinale'de de aday oluruz. Memleket için hayırlı bir şey olur." şeklinde konuştu

1966 meydana gelen depremden sonra Almanya'nın da yardımda bulunduğunu aktaran Dağ, "İlk yardımlardan sonra pozitif ayrımcılıkla oradaki insanlar Almanya'ya işçi olarak getiriliyorlar. Bu açıdan Berlinale'de olmamız kıymeti ve önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Dağ, Varto'dan önemli sayıda insanın Almanya'da geldiğini aktararak film için Varto'nun yanı sıra Almanya'da da çekimler yaptıklarını belirtti.

Almanya'nın 7 şehrinde 20 kişiyle konuştuklarını aktaran Dağ, bu insanların hikayelerinin bir kısmının belgeselin oluşumuna katkı sağladığını anlattı.

Dağ, 7 Nisan'da Berlin'de filmin galasının da yapılacağı bilgisi paylaşarak, "Dönemin tanıkları, siyasetçileri, bakanları, o gün müdahale etmiş belki bir hemşireyi, bir askeri çağıracağız. Genel olarak da tüm toplumu davet edeceğiz." ifadesini kullandı.

Yönetmen Dağ, Berlin'in dışında Almanya'nın 4 şehrinde de gala düzenleneceğini kaydetti.

Belgeselde, Muş'un Varto ilçesinde 19 Ağustos 1966'da meydana gelen ve 30 saniye süren 6,9 büyüklüğündeki depremde 2 bin 394 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonrasında yaşananlar anlatılıyor.

Depremin ardından bölgede yaşanan dram, göç ve acılarla trajedide hayatları değişen insanların hikayelerine belgeselde yer veriliyor.

"Kaf Kaf" belgeselinin yönetmeni Dağ, Varto depreminin Almanya\'da bilinmesini istiyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kaf Kaf' belgeselinin yönetmeni Dağ, Varto depreminin Almanya'da bilinmesini istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement