İçeriği ve sürekliliğiyle alanında tek olan Kampüsün Nabzı araştırması, Türkiye nüfusunun yaklaşık yirmide birini oluşturan üniversite gençliğinin yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarını ortaya koyuyor. Kampüsün Nabzı araştırması birinci akademik dönem sonuçlarına göre; üniversitelilerin yüzde 68'si ailesinden ayrı yaşıyor, yüzde 84'ü çalışmıyor, yüzde 67'si sigara içmiyor ve yüzde 78'i ayda 1000 TL'nin altında harcama yapıyor. Boş zamanlarında en çok internette vakit geçirmeyi tercih eden üniversitelilerin en çok çalışmak istedikleri üç sektör ise; hizmet, finans ve medya.
Gençlik pazarlama şirketi iamyouth, her ay bin 400 farklı üniversite öğrenciyle online olarak yapılan Kampüsün Nabzı araştırmasının, Ekim 2012- Ocak 2013 ayları arasındaki verileri kullanılarak hazırladığı birinci akademik dönem sonuçlarını açıkladı. İçeriği ve sürekliliği ile alanında tek olan araştırmanın sonuçları, Türkiye'nin yaklaşık yirmide birini oluşturan çok geniş bir nüfus yoğunluluğunun yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıklarına ışık tutuyor.
Nüfustan aldıkları pay itibariyle bugün olduğu kadar 2020 sonrası Türkiye ekonomisinin başta tüketim olmak üzere iş ve beyin gücü alanında itici gücünü oluşturacak üniversite gençliğinin seçimlerini ortaya koyan Kampüsün Nabzı araştırması, bu büyük ve önemli nüfus grubunun alışkanlıklarını ve tercihlerini detaylıca analiz etme şansı veriyor.
Kampüsün Nabzı araştırması birinci dönem sonuçlarını değerlendiren iamyouth Kurucu Ortağı ve Genel Koordinatörü Güray Erişkin, "Üniversite gençliği Türkiye'nin bugünü ve yarını için hem varlık olarak hem de nüfus olarak çok büyük ve önemli bir değer. Bu nedenle onları anlamak, tercihlerini ve isteklerini net biçimde bir bütün halinde görmekten geçiyor. Şirketlerin hem pazarlama hem de insan kaynakları departmanları için bu araştırmanın sonuçlarının bir kılavuz niteliği taşıyacağını düşünüyorum" dedi.
İnternette vakit geçiriyorlar, edebiyat okumayı seviyorlar
Kampüsün Nabzı araştırması birinci akademik dönem sonuçları, iamyouth tarafından hazırlanan sorulara dört ay boyunca geçerli cevap veren toplam 5 bin 300 üniversite öğrencisinin katılımıyla oluşturuldu. Araştırmada gençlerin yaşam alanları, boş zamanlarını değerlendirme şekilleri, aylık harcamaları, çeşitli alanlardaki tüketim alışkanlık ve hedefleri başlıklarında pek çok detay ortaya kondu. Sonuçlara göre; gençlerin yüzde 26'sı yurtlarda olmak üzere toplamda 68'i ailelerinden ayrı yaşıyor. Yüzde 84'ü çalışmıyor. Çalışan grubun yüzde 83'ü ise yarı zamanlı bir işte çalışıyor. En fazla çalışan öğrencinin bulunduğu iki üniversite ise; Bilgi ve Boğaziçi üniversiteleri.
Aylık kişisel harcama tutarlarına bakıldığında ortalama 830 TL'lik bir bütçeye sahip oldukları görülüyor. Kızlarda 770 TL olan aylık ortama harcama tutarı, erkeklerde 890 TL'ye çıkıyor. Toplam harcama aralıklarında ise yüzde 78'inin 1000 TL'nin altında bir bütçeye sahip olduğu görülüyor.
Okul ve iş dışındaki boş zamanlarını değerlendirmek için yüzde 25'inin en sık yaptıkları, internette vakit geçirmek olan gençlerin, yüzde 18'i arkadaşlarıyla bir araya gelmeyi, yüzde 15'i müzik dinlemeyi, yüzde 12'si kitap okumayı, yüzde 11'i sinemaya-tiyatroya gitmeyi, yüzde 9'u TV izlemeyi, yüzde 8'i ise PC/konsol oyunu oynamayı tercih ediyor. İnternette en sık ziyaret ettikleri ilk üç site ise sırasıyla Facebook, Twitter ve Youtube. En çok okumayı tercih ettikleri üç kitap türü ise yüzde 24 payla edebiyat, yüzde 14 payla araştırma-tarih ve yüzde 10 payla ekonomi-iş dünyası.
Gençlerin gelecek dönem tercihlerini de bugünden ölçmeye çalışan araştırmaya göre, birinci akademik dönemde ankete katılan öğrencilerin en çok çalışmak istedikleri ilk üç sektör ise; yüzde 15,8 ile hizmet, yüzde 11 ile finans ve yüzde 10 ile medya olarak ön plana çıkıyor.
Erkekler daha fazla harcıyor
Gençlerin tüketim alışkanlıklarına da ışık tutan Kampüsün Nabzı araştırmasına göre; üniversitelilerin yüzde 67'si sigara kullanmıyor. Beslenmelerinde ayda beş kereden az fast food ürünü tüketen öğrencilerin oranı ise 51,6. Bir ayda fast food için ortalama 58 TL harcayan öğrencilerin cinsiyete göre ortalama harcama tutarları da kızlarda 51 TL, erkeklerde 65 TL olarak görülüyor. Öğrencilerin diğer alanlardaki aylık ortalama harcama tutarları da şöyle oluşuyor: Teknoloji, kızlarda 409 TL, erkeklerde 479 TL olmak üzere 447 TL; hazırgiyim, kızlarda 194 TL erkeklerde 205 TL olmak üzere 199 TL. Öğrencilerin yüzde 66'sı alışverişlerinde kredi kartı kullanıyor. Üniversite öğrencileri arasında online alışveriş de yaygınlaşıyor. Öğrencilerin yüzde 48'i ayda en az bir kez online alışveriş yapıyor.
En çok tercih ettikleri markalar
Kampüsün Nabzı üniversite öğrencilerin en çok tercih ettikleri markaları da ölçümlüyor. Alanlarına göre en çok tercih edilen ilk üç marka da şu şekilde oluşuyor:
Fast Food; Burger King (yüzde 43,9), McDonalds (yüzde 18,9), Dominos Pizza (yüzde 8)
Laptop; HP (yüzde 14), Toshiba( yüzde 13), Asus (yüzde 11)
Tablet; Apple (yüzde 12), Samsung (yüzde 3), Dell (yüzde 2)
Mobil telefon; Nokia (yüzde 31), Samsung (yüzde 28) Apple (yüzde 18)
Hazırgiyim; Koton (yüzde 14), Zara (yüzde 10), LC Waikiki (yüzde9)
Alışveriş sitesi; Trendyol (yüzde 21), Hepsiburada (yüzde 14), Gittigidiyor (yüzde 12)
Banka; İş Bankası (yüzde 28), Ziraat Bankası (yüzde 16), Yapı Kredi (yüzde 15)
Son Dakika › Güncel › 'Kampüsün Nabzı' Tutuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?