Kaynak Holding ve Şirketlerine Kayyum Atanması - Son Dakika
Güncel

Kaynak Holding ve Şirketlerine Kayyum Atanması

Kaynak Holding ve Şirketlerine Kayyum Atanması

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yetkili kurulun hazırladığı ön inceleme raporunda, şirketlerin bilgisayarlarında ticari faaliyetlerinden çok daha fazla "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) faaliyetlerine, para trafiklerine ve finans sağlanmasına yönelik yazışmaların bulunduğu, ticari şirket gibi gözükselerde asıl faaliyetlerinin "terör örgütüne finansal kaynak yaratma ve kaynak akışının sağlanması" olduğunun tespit edildiği belirtildi.

18.11.2015 12:43

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında yetkili kurulun hazırladığı ön inceleme raporunda, şirketlerin bilgisayarlarında ticari faaliyetlerinden çok daha fazla "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY) faaliyetlerine, para trafiklerine ve finans sağlanmasına yönelik yazışmaların bulunduğu, ticari şirket gibi gözükselerde asıl faaliyetlerinin "terör örgütüne finansal kaynak yaratma ve kaynak akışının sağlanması" olduğunun tespit edildiği belirtildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Kaynak Holding AŞ'ye bağlı toplam 24 şirket ve şirket yöneticileri hakkında "FETÖ/PDY terör örgütü adına faaliyette bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı, terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet, terörizmi finanse etmek, yasa dışı terör örgütü oluşturmak, bu örgütün yöneticisi ve üyesi olmak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, faal halde bulunan 19 şirket, bir dernek ve bir vakfın merkezinde 8 Eylül 2015'te Sulh Ceza Hakimliği'nden karar alınarak arama ve el koyma işlemi yapıldı.

Bu işlemler sırasında dijital verilerin imaj kopyalama işlemleri yapılarak, delil niteliğinde olabilecek tüm ticari defterler ve belgelere, bilgisayar kütüklerine, taşınabilir seyyar hafıza bellekleri gibi delillere el konuldu.

Bu kapsamda, adli bilişim uzmanı olan, mali konularda uzmanlığa sahip polis memurları, SGK müfettişleri, MASAK görevlileri ve vergi denetim elemanlarından oluşturulan bir ekip tarafından, el konulan ve kopyalanan tüm materyaller üzerinde inceleme ve değerlendirme yapıldı.

İncelemeler sonucunda yetkili kurul tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, şirketlerin bilgisayarlarında ticari faaliyetlerinden çok daha fazla FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetlerine, para trafiklerine ve finans sağlanmasına yönelik yazışmaların tespit edildiği belirtildi.

Ön inceleme raporunda ayrıca bu şirketlerin, ticari şirket gibi gözükselerde asıl faaliyetlerinin "terör örgütüne finansal kaynak yaratma ve kaynak akışının sağlanması" olduğu, dijital verilerin incelenmesi sonucunda terör örgütü faaliyetlerine yönelik birçok bilgi ve belgenin bulunduğunun kaydedildiği öğrenildi.

Ayrıca BDDK tarafından 16 Temmuz tarihli, Kaynak Holding'in kurucu ortaklarından olduğu BANK Asya ile ilgili hazırlanan raporda ise holdinge bağlı şirketler üzerinden BANK Asya'dan kredi çekilip FETÖ/PDY örgütünün yurt dışındaki yapılanmalarına para aktarıldığı yönünde bilgi ve bulguların olduğu belirtildi.

Yine MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda da benzer tespitlerde bulunulduğu bildirildi.

KOM Daire Başkanlığı'nın raporu

Dijital veriler ile ticari defter ve belgeleri incelemek üzere oluşturulan kurulun hazırladığı ön inceleme raporu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'na gönderildi.

KOM Daire Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Kaynak Holding'e bağlı şirketlerin normal ticari faaliyetlerinden çok, söz konusu FETÖ/PDY'nin bünyesinde olduğu bilinen kurum ve kuruluşları ilgilendiren yazışma, kaynak sağlama ve para trafiklerinin temini yönünde hareket ettikleri, bir taraftan dijital veriler ve eldeki bilgi ve belgeler incelenip yukarıdaki raporlarla belirtilen örneklerdeki sonuçlar elde edilirken, diğer taraftan da elde edilen sonuçların doğruluğunun teyidi ve bu sonuçlara göre incelenmesi gereken yeni konuların ve toplanması gereken delillerin ortaya çıkacağı, soruşturma ve değerlendirme yapılırken şirketlerin merkezlerinde yeni incelemeler, yeni şirket çalışanlarının bilgilerine başvurulması ve yeni bilgi ve belge alınmasının söz konusu olacağı, bu iş ve işlemlerin yapılmasının şirketlerin mevcut yönetimleri tarafından engellenebileceği ve istenen bilgi ve belgelerin verilmeyeceği gibi, bunun yanında delil ve belgelerin yok edilebileceği tespit edilmiştir."

FETÖ/PDY örgütü aleyhine deliller toplandıkça şirketlere ve şirket yöneticilerine yönelik yeni operasyonlar yapılabileceği düşünülerek mevcut yöneticiler tarafından şirketlerin mal varlıklarının başkalarına devredilebileceği aktarılan raporda, "Hatta tamamen satılarak nakde çevrilip yine örgütün amaçları doğrultusunda kullanılabileceği, ayrıca ön inceleme raporunda tespit edilen verilerin araştırılması sonucunda örgüte yardım, yataklık ve mali kaynak sağlayan şüphelilerin, kendilerine isnat edilen müsnet suçları işlemeye devam edeceği" yönünde görüş bildirildi.

Rapor kapsamında gerek soruşturmanın tam ve sağlıklı yapılması, gerekse şirketler üzerinde devam edecek incelemelerden sağlıklı sonuç alınabilmesi, delillerin yok edilmesinin önüne geçilmesi, suç işlemeye devam edilmesinin önlenebilmesi ve yine sağlıklı nihai raporların hazırlanabilmesi amacıyla FETÖ/PDY yönetici ve üyesi olan şüpheliler ve Kaynak Holding'e bağlı tüm şirketler hakkında CMK'da yer alan gerçek ve tüzel kişilere uygulanabilecek soruşturma mercilerinde uygun görülecek tedbirlerin alınması hususunun Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildiği belirtildi.

Başsavcılık, söz konusu kurul tarafından hazırlanan ön değerlendirme raporu, MASAK ve BDDK raporlarını birlikte değerlendirerek, FETÖ/PDY terör örgütü tarafından suç işlenmesinin önüne geçilmesi, delillerin karartılmasının önlenmesi, soruşturmanın tam ve sağlıklı sonuçlanabilmesi, terör örgütünün finansal kaynaklarının kesilmesi amacıyla Kaynak Holding ve holdinge bağlı şirketler ile bir dernek ve bir vakfa kayyum atanmasını Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği'nden talep etti.

Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği de başsavcılığın talebinde gösterdiği gerekçeleri yerinde bularak, Kaynak Holding ile bağlı 19 şirket, bir dernek ve bir vakfın tüm yönetim faaliyetlerini yerine getirmek üzere 7 kişinin kayyum olarak atanmasına karar verdi.

Kayyum atanması kararı, sabah mesai saatleri başlangıcında tebliğ edildi. Kayyumlar, kolluk kuvvetleri nezaretinde şirketlere giderek, yönetimleri devraldı.

Öte yandan, soruşturma kapsamında gözaltı kararı bulunmadığı öğrenildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaynak Holding ve Şirketlerine Kayyum Atanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement