Kayseri - 13 Yaşındaki Çocuğa, Koroner Bypass Ameliyatı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Kayseri - 13 Yaşındaki Çocuğa, Koroner Bypass Ameliyatı Yapıldı

Kayseri - 13 Yaşındaki Çocuğa, Koroner Bypass Ameliyatı Yapıldı

13 yaşındaki çocuğa, koroner bypass ameliyatı yapıldı Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde, Prof. Dr. Kutay Taşdemir ve ekibi tarafından, 13 yaşındaki Mehmet Karakaya'ya, koroner bypass ameliyatı yapıldı.

22.12.2015 19:21

13 yaşındaki çocuğa, koroner bypass ameliyatı yapıldı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kalp Hastanesi'nde, Prof. Dr. Kutay Taşdemir ve ekibi tarafından, 13 yaşındaki Mehmet Karakaya'ya, koroner bypass ameliyatı yapıldı. Aynı anda gencin aort kapağındaki darlık da ameliyat sırasında genişletildi.

ERÜ Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yiğit Akçalı ve ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Kutay Taşdemir, ameliyatla ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Akçalı, bilim dalı olarak sadece Kayseri'deki değil, bölgedeki kalp ve damar hastalarına hizmet verdiklerini belirterek, "Bizim yaptığımız ameliyatlar, Türkiye'de farklı merkezlerde de yapılıyor. Ancak bu yaptığımız ameliyat, en genç yaşta yapılan ameliyatlardan bir tanesi. 13 yaşındaki çocuğun kalbinin sol kısmına yeteri kadar kan gelmiyordu ve bu nedenle tetkikleri yapıldı. Hastamıza, sol ana koroner arter hastalığı teşhisi konuldu ve amaliyata alındı. Dün yapılan ve çok başarılı geçen ameliyatın ardından, genç sağlığına kavuştu. Bu ameliyatla birlikte hastamızın aort kalp kapağındaki darlık da genişletildi" dedi. Ameliyatı gerçekleştiren ERÜ Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutay Taşdemir de, koroner arter hastalığının, daha çok orta ve ileri dönem yaş hastalığı olduğunu bildirdi. Taşdemir, "Koroner arter hastalığının nedenleri incelendiğinde, mekanik (hipertansiyon) ve metabolik (Diyabetes Mellitus, kolesterol ve trigliserit yüksekliği) ilk sıralarda yer alır. Hastamızda ailevi (kalıtsal) trigliserit yüksekliği sol ana koroner arter hastalığı için en önemli neden olarak belirlendi. Trigliserit bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir. Yağ ve yağ içeren (tereyağ, margarin, mısırözü gibi) trigliserit formatındadır. Alkol tüketimi de trigliserit yükselmesi olasılığını yükseltir. Genç hastamıza gerekli tetkikler yapıldıktan sonra operasyon planlandı. Başarılı geçen operasyonda hastanın aort kapağı onarılıp 3 damarına bypass uygulandı. Göğüsteki atar damar ve bacaktan alınan toplar damarlar bypassta kullanıldı" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri - 13 Yaşındaki Çocuğa, Koroner Bypass Ameliyatı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement