Kayseri Ahi Evran'ın Torunları, Kayseri'de 'Şed' Kuşandı - Son Dakika
Güncel

Kayseri Ahi Evran'ın Torunları, Kayseri'de 'Şed' Kuşandı

Kayseri Ahi Evran\'ın Torunları, Kayseri\'de \'Şed\' Kuşandı

Ahi Evran'ın torunları, Kayseri'de 'Şed' kuşandıANADOLU'da 'Esnaflığın Piri' olarak bilinen Ahi Evran-ı Veli, Kayseri'de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

27.05.2016 12:43

Ahi Evran'ın torunları, Kayseri'de 'Şed' kuşandı

ANADOLU'da 'Esnaflığın Piri' olarak bilinen Ahi Evran-ı Veli, Kayseri'de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Tomarza ilçesinde düzenlenen etkinlikte, 'Şed Kuşanma' töreni gerçekleştirildi.

Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde her yıl farklı bir ilçede düzenlenen 'Şed Kuşanma' etkinliği, bu sene Tomarza'da yapıldı. Etkinliğe, Tomarza Kaymakamı Engin Uysal, Belediye Başkanı Fahrettin Işık, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç, TESKOP Genel Başkan Vekili Mustafa Alan, İl Ticaret Müdürü Alaattin Fırat, Kayseri Elektrik ve Elektronik Oda Başkanı Mehmet Alan, Tomarza Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Polat, Tomarza Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Cengiz Köse, Bünyan Oda Başkanı Mehmet Özay, Develi Oda Başkanı Mehmet Somuncu, Develi Şoförler Odası Başkanı İbrahim Sarıkaya, Kayseri Minibüsçüler Oda Başkanı Yavuz Ay, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet Parkı'nda saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan etkinlikte konuşan Tomarza Ahilik Haftası Kutlamasında konuşan Tomarza Kaymakamı Engin Uysal, "Ülkemizde 27 yıldır kutlanan, temelleri 13'üncü yüzyılda Ahi Evran tarafından atılan Ahilik, bir yaşam felsefesidir. Felsefenin özünde birlik paylaşma, kardeşlik vardır. Ne kadar güzel ki ecdadımız 13'üncü yüzyılda bugünün ihtiyaçlarına cevap verecek bir yaşam felsefesi hayata geçirmiş ve bu yaşayarak günümüze kadar gelmiştir. Bu felsefe sadece ticaret hayatını düzenleyen, esnafların ticari hayatını belirleyen bir yaşam felsefesi değildir. Aile içinden sokağa kadar toplumun tamamını düzenleyen bir yaşam felsefesidir" dedi.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ahmet Övüç de, bir toplumun en değerli varlıklarından birisinin yaşatılan kültür değerleri olduğunu belirterek, "Zengin bir kültüre sahip olan Türk milleti bu değerlerini bozulmadan gelecek nesillere aktarabilmiş ender milletlerden birisi olmuştur. Türk sosyal ve ekonomik hayatının gelişmesinde önemli bir yeri olan Ahilik teşkilatı halkımız tarafından günümüze kadar yaşatılmış bir geleneğimizdir. Bizi biz yapan bu geleneği çağımızın şartlarına uygun hale getirerek yaşatmak bizlere düşen en önemli görevlerden biridir" diye konuştu. Tomarza Belediye Başkanı Fahrettin Işık ise, "Ahilik kutlama ve Şed kuşatma törenini bu yıl Tomarzamız da yapılmasına karar veren ve emeği geçen başta; Ticaret İl Müdürümüze, Kayseri ve Tomarza Esnaf Odaları başkanlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Ahlak ve kalitenin buluştuğu, esnaf teşkilatlanma modelinin adı olan ahiliği, ilçe esnafları olarak önemsiyoruz, önemsemeliyiz. Çünkü bin yıllık geçmişi olan bir esnaf teşkilatlanma modelinin temelinde birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas almak vardır. İşletmelerimizin yüzde 90'dan fazlasının küçük ve orta boy ölçeğinde olduğu düşünülürse ahiliğin önemini daha iyi kavramalıyız. Ülkemizin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması için ahilik geleneklerini mutlaka yaşamalıyız ve yaşatmalıyız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçişi sembolize eden Şed Kuşatma töreni, Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi öğretmenleri tarafından canlandırıldı. Şed kuşatma töreninin ardından, vatandaşlara Ahilik pilavı ikram edildi. Bu arada, Tomarza'da 'Yılın Ahisi' seçilen Sair Işık, rahatsızlığı nedeniyle etkinliğe katılamayınca, evinde ziyaret edildi ve plaketi verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri Ahi Evran'ın Torunları, Kayseri'de 'Şed' Kuşandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement