Antalya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, son dönemde meydana gelen otobüs kazalarını olmadan engellemek amacıyla denetimlerine hız verdi. Ekipler, özellikle işçi servislerinde sürücü ve yolcularına emniyet kemeri kontrolü yapacak. Emniyet kemeri takmayan yolculara ise ceza yazılacak.
Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi'ne personel taşıyan servis minibüslerinin şoförleri için Trafik Denetleme ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Antalya Organize Sanayi Bölgesi Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen toplantıya çok sayıda servis şoförü, firmaların yöneticileri katıldı.
KAZALAR SÜRÜCÜ HATALARINDAN KAYNAKLANIYOR
Toplantıda konuşan Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yunus Avcı, son bir ay içinde OSB'ye işçi taşıyan servislerin ölümlü ve yaralamalı kazalara karıştığını hatırlattı. Meydana gelen kazaların sürücü hatasından kaynaklandığını belirlediklerini ifade eden Avcı, "Meydana gelen kazalarda yol analizini yaptığımızda sürücü hatasından kaynakladığını belirlediğimiz için OSB'de çalışan işçilerimizin taşıyan sürücüler için bilgilendirme toplantısı düzenledik. Yoğun bir katılım oldu. Faydalı olduğumuza inanıyorum. Bundan sonra kazaların en aza çekmek için bu toplantılara devam edeceğiz" dedi.
EMNİYET KEMERSİZ YOLCUYA CEZA
Kış aylarında lastiğin önemini işaret eden Avcı, "Araçlarımızın lastik ve lastik dişlerinde yasal zorunluluk 1.6 ml, kış aylarında 3 ml altında kullanılmamasını istedik. Emniyet kemerinin yolcu ve sürücüde takılı olması ölüm ve yaralanmaları yüzde 50 azaltıyor. Mutlaka emniyet kemerini takalım. Bu davranış değişikliğini tüm sürücü ve yolcular kazanmalıdır. Burada önemli olan insan hayatıdır. Bu noktada servislerin sürücü ve yolcularında emniyet kemeri uygulaması yapacağız" diye konuştu. Avcı, servis minibüslerinde sürücünün yanı sıra yolcularında emniyet kemeri takmalarını gerektiğini belirterek, takmayan yolculara cezai işlem uygulanacağını sözlerine ekledi.
KURALLARA UYMANIN ÖNEMİ
Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürü Aşir Sakik, OSB yolunda meydana gelen servis kazalarının sebepleri ve yapılması gerekenler hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Türkiye'de meydana gelen kazaların yüzde 89'unun sürücü, yüzde 9'unun yaya, yüzde 2'sinin ise araç ve yol kusurundan kaynaklandığını aktaran Sakik, "Antalya'da Organize Sanayi Bölgesi'ne işçileri taşıyan servis otobüslerinin 2013 yılının son günlerindeki kazada 6 kişi, 2014 yılı başlarındaki iki ayrı servis minibüsü kazasında onlarca işçi yaralandı. Kazaların sürücü hatalarından kaynaklandığı gözlemlendi. Sadece kural koyarak ve denetleme yaparak kazaları önleyemeyiz. İnsanların kurallara uyması gerekiyor. Servis sürücülerinin karıştığı bu son kazaların meydana geldiği yolun, bölünmüş ve standartlara uygun, yokuşu, inişi, virajı olmayan yol olması, buz, kar sis gibi olumsuz hava koşullarının olmaması gözönüne alınarak kazaların tamamen sürücü sorumsuzluğundan kaynaklanan hız, takip mesafesi, emniyet kemerinin takılması bu kazalardaki ölüm ve yaralanmaların başlıca sebepleridir. Hız kazaların oluşmasına en önemli etkendir. Emniyet kemerini hem sürücü hem yolcular takmak mecburiyetindedir. Takip mesafesini iyi ayarlanması, yağışlı havalarda hızın düşürülmesi, lastiklere önem verilmesi, takografın açık bulunması, şerit takibi gibi noktalara önem verilmelidir" ifadelerini kullandı. Sakik, bazı kazalardan derlenen slayt sunumuyla şoförleri görsel olarak da konulara dikkatlerini çekti.
Sunumun ardından trafik ekipleri durdukları bir işçi servisinde uygulama yaptı. Ekipler sürücünün belgelerini ve yolcuların kemer takıp takmadığını denetledi. Yolculara kemer uyarısı yapan polis, kemerlerin takılı olmasına ise teşekkür etti.
Yolcular ise kemer takmaya alışacaklarını belirterek, yolculuklarının dava güvenli olacağını dile getirdiler. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Kazalarla Gündemde Olan İşçi Servislerine Sıkı Denetim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?