Kazan'da Uluslararası Ankara Halk Kültürü Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Kazan'da Uluslararası Ankara Halk Kültürü Sempozyumu

Kazan\'da Uluslararası Ankara Halk Kültürü Sempozyumu

Sempozyumda Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Celil Nagiyev, Azerbeycan'ın ünlü edebiyat ve şairi Abbas Abdullah Hacaloğlu, Prof.Dr.İrfan Ünver Nasrettınoğlu, Prof.Dr.Yusuf Hamzaoğlu Nail Tan, Ergün Veren, Prof.Dr.Gülnara Cumakova,...

05.10.2013 13:36

Sempozyumda Bakü Asya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Celil Nagiyev, Azerbeycan'ın ünlü edebiyat ve şairi Abbas Abdullah Hacaloğlu, Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrettınoğlu, Prof. Dr. Yusuf Hamzaoğlu Nail Tan, Ergün Veren, Prof. Dr. Gülnara Cumakova, Prof. Dr. Naile Rahimbeyli, Erdem Ünver gibi çok sayıda tanınmış akademisyen, 'Ankarabesk tarzı türküler ve Ankara Halk Müziğinin yozlaştırılması, türbeler ve ziyaret yerleri, Türkler ve İslamiyet, Azerbeycan ve Türk halklarının ortak folkloriği, Türkmenlerin ruh ve karakter yapıları, el sanatları yaşatılmasında eğitsel katkılar, Sinsin Oyunu, çocuk oyunları, Beypazarı'nda kuyumculuk sanatı, Türk dünyasının ortak edebiyatı, Köylerde gençlik yapılanması olan ve 2009'da Ünesco tarafından Dünya kültür mirasına alınan Köylerde gençlik yapılanması olan Delikanlı Örgütü, Tarihten bugüne rüşvet gibi çok sayıda bildiri sunuldu.

Sempozyumun son gününde Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk'te 'Delikanlıbaşı Teşkilatıö başlığında Kazan ve köylerinde eski gelenekler arasında yerini alan yapılanmayı anlattı. Köyden büyük şehirlere göçün olmadığı, köy nüfuslarının kalabalık olduğu ve 50 yıl öncesine kadar köylerde varlığını sürdüren Delikanlı Örgütü, köyün delikanlılarının bir araya gelmesinden oluşuyor. Teşkilat içerisinde seçilen Delikanlıbaşı tarafından yönetilen delikanlı teşkilatı köye dışarıdan gelen misafirlerin ağırlanmasında ve uğurlanmasında görev alırken, aynı zamanda köy içerisinde ihtiyaç sahiplerine de yardıma koşan bir yapı olarak tarihteki yerini aldı. Başka bir köye gelin giden kızın kayınpederinden düğün öncesi alınan 'Delikanlı parasıöile parasal işlevini yürüten teşkilat, şehirlere göçün artması ile birlikte köy nüfusunun azalmasından dolayı zaman içerisinde kaybolup gitti. Eski bir kültür olarak akıllarda kalan 'Delikanlı örgütüönü anlatan Ertürk'ün bildirisi akademisyenler ve davetlilerden büyük alkış aldı.

Sempozyumun ardından akademisyenler, Başkan Ertürk'ü, Kaymakam Veysel Beyru'yu ve Cumhuriyet Savcısı Mesut Üzümcü'yü makamında ziyaret etti.

Akademisyenler daha sonra Kazan'ın Kılıçlar Köyü'nde onurlarına verilen yemeğe katıldı. Köy ihtiyar heyeti tarafından karşılanan konuklar, köy konağında saz eşliğinde türküler söyleyip 3 günün yoğun stresinden uzaklaşarak gönüllerince eğlendiler. Köy konağında davetlilere Kazan'ın meşhur kavurması ve höşmerimi ikram edildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kazan'da Uluslararası Ankara Halk Kültürü Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement