Irak'ın petrol zengini Kerkük, mali sıkıntı yaşıyor. Kerkük Valiliği soruna çözüm bulmak için ildeki tüm siyasi parti temsilcilerinin içinde yer aldığı bir komisyon kurma kararı aldı. Bu komisyon, Bağdat'a giderek temaslarda bulunacak.
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Kerkük İl Meclisi Başkan Vekili Rebvar Talabani, İl Meclis üyeleri ve diğer idari yetkililerin yer aldığı geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıdan sonra gazetecilere açıklamada bulunan Vali Kerim, ildeki tüm tarafların içerisinde yer aldığı bu komisyon kuracaklarını söyledi.
Kerim, bu komisyonun Kerkük'ün ekonomik sorunlarını çözüme kavuşturmak için başkent Bağdat'a giderek merkezi hükümet nezdinde temaslarda bulunacağını belirtti.
Merkezi hükümetin, Kerkük'ün mali istihkaklarını vermediğini ifade eden Kerim, "Petrol üreten şehirler mesela Basra'nın tüm mali istihkakları ödenirken bizim payımız 6 aydın gönderilmiyor. Kaynaklarımız tükendi. Sözleşmeli işçilerin ve memurların maaşlarını ödeyemiyoruz" dedi.
" Musul'a 3 milyar 500 milyon dinar gönderildi"
Vali Necmeddin Kerim, merkezi Irak hükümetinin DAEŞ'in kontrolünde olan Musul'a hala mali destekte bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Biz, Kerkük'te barınmaya çalışan 500 bin sığınmacının sıkıntısını yaşarken Irak Maliye Bakanlığı temizlik, belediye giderleri ve muhtarların ödeneği için Musul'a aylık 3 milyar 500 milyon dinar (2 milyon 800 bin dolar) gönderiyor. Peki Kerkük'ün temizlenmeye ihtiyacı yok mu? Kerkük'ün muhtarları yok mu? Yoksa IŞİD'e ait bomba yüklü araçların, Peşmergeye saldırması için mi bu caddelerin temiz olmasını istiyorsunuz."
Kerkük İl Meclis Başkan Vekili Rebvar Talabani de Kerkük'ün ürettiği petrol ile 1980 yılından beri Irak'ın "ekmek sepeti" olduğunu söyledi. Irak'ın ana gelir kaynağı olan petrolün ağırlıklı olarak Kerkük ve Basra'dan ihraç edildiğini anlatan Rebvar, "Kerkük, Irak'ı besleyen bir şehirdir. Ancak federal hükümet, Kerkük'ün gelişmesini istemiyor. Dolayısıyla kuracağımız komisyon, Bağdat'ta temaslarda bulunarak çözüm arayışında bulunacak. Elektrik kesintisi, sığınmacıların barınması ve ihtiyaçlarının karşılanması, yakıt sağlanması ve diğer mali haklarımızın verilmesini talep ediyoruz. Merkezi hükümetin, bu sorunlarımızı çözmemesi durumunda Kerkük İl Meclisi olarak son sözümüzü söyleyeceğiz" şeklinde konuştu.
Kerkük'ün petrodolar sistemi kapsamında kentte ihraç edilen varil başı petrol başına 1 dolar pay alması gerekiyor. Merkezi hükümet, DAEŞ saldırılarından önce bu payı 5 dolara çıkarmış ancak mali kriz ve ihraç edilen petrol miktarının düşmesi nedeniyle bu karar uygulanamamıştı.
Son Dakika › Güncel › Kerkük'teki Ekonomik Kriz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?