KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda yapılan görüşmeleri sıklaştıracaklarını belirterek, "Mümkün olan en büyük ilerlemeyi, tercihen sonuca ulaşmayı Mayıs'tan önce sağlamak tüm tarafların yararınadır" dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde Rum lider Nikos Anastasiadis ile ara bölgede yaptıkları yaklaşık üç saatlik görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı sarayında basın toplantısı düzenledi.
Görüşmede mevcut durumu bir kere daha gözden geçirdiklerini belirten Akıncı, "Önümüzdeki süreçte daha yoğun bir çalışma temposuna girmeyi ve mümkün olan en kısa sürede çalışmalarımızı olumlu bir noktada sonuçlandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Akıncı, 12 ve 30 Ekim'de yeniden bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını, Kasım ayında ise daha yoğun bir çalışma temposuna girmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerde hangi aşamada olduklarının sorulması üzerine, liderler olarak şu ana kadar 9 defa bir araya geldiklerini, ilk görüşmelerinden bu yana geçen 4 aylık süreçte olumlu yönde yol aldıklarını söyledi.
Yıllardır biriken sorunları çözmenin kolay olmadığını vurgulayan Akıncı, "Makul bir noktada buluşmayı, anlaşmayı deniyoruz. Hedefimiz çözümdür" diye konuştu. "Zor fakat doğru olanın peşinde olduklarını" dile getiren Akıncı, "Karamsar değilim. Mesafe kat etmekte olduğumuzu görüyorum" ifadesini kullandı.
Akıncı, Güney Kıbrıs'ta Mayıs ayında yapılacak parlamento seçimlerinin oluşturacağı hassasiyete dikkati çekerek, "Mümkün olan en büyük ilerlemeyi, tercihen sonuca ulaşmayı Mayıstan önce sağlamak tüm tarafların yararınadır" dedi.
Uzlaşma komisyonu ve garantiler
Adada yaşanan acılardan ders çıkararak yeni bir gelecek kurmaya çalıştıklarını belirten Akıncı, "Çözüm çalışmaları yürütürken birbirimizin acılarını tanımaya, diğer toplumun ne hissettiğini anlamaya gayret ediyoruz" ifadesini kullandı. Akıncı, gerçeği tespit etmek ve toplumların geçmişleriyle yüzleşmelerini sağlamak için Güney Afrika'dakilere benzer uzlaşma komisyonları kurulabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, garantiler konusunda uzlaşmaya varıp varmadıklarının sorulması üzerine, diğer hususlarda uzlaşıldıktan ve garanti edilecek federal bir yapı ortaya çıktıktan sonra konunun görüşüleceğini söyledi. "Garanti konusu sadece iki toplumun oturarak kendi başlarına çözebilecekleri bir konu değil. Çünkü uluslararası niteliği olan bir anlaşmadır" diyen Akıncı, diğer konularda uzlaşıldığı takdirde garantiler konusunda da çıkış yolu bulunacağına inandığını ifade etti.
Dönüşümlü başkanlık
Konuşmasında dönüşümlü başkanlık konusuna da değinen Akıncı, siyasal eşitlik ilkesinin dönüşümlü başkanlığı gerekli kıldığına dikkati çekti. Kıbrıs sorununun iki kesimli, iki toplumlu federal bir yapı temelinde çözülmeye çalışıldığını hatırlatan Akıncı, "Kıbrıslı bir Türkün hiçbir zaman bu yapının başına geçemeyeceğini söylüyorsak orada eşitlik yok demektir. Biz bu konuda ısrarlıyız. Bu konu gündemdedir. Sanıyoruz ki bu konu bir uzlaşmayla sonuçlanacak ama şu anda bağlanmış bir durum yok" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın Kıbrıs'ı ziyaret edecek olmasına ilişkin bir soru üzerine Akıncı, ABD'nin Kıbrıs sorununun çözümüne destek veren önemli bir ülke olduğunu ifade etti.
Akıncı, Nuland ile yapacakları görüşmede Kıbrıs Türk tarafının hassasiyetlerini ve sürece bakışını aktaracaklarını kaydetti. Yeni enerji kaynaklarının keşfiyle Doğu Akdeniz'deki istikrarın daha da önem kazandığına işaret eden Akıncı, Kıbrıs sorunun çözülmesinin Kıbrıs'ın da ötesinde Ortadoğu'ya ve tüm bölgeye olumlu yansımaları olacağını sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Kıbrıs Müzakereleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?