Kırmızı Mercimek Bu Yıl Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor - Son Dakika
Güncel

Kırmızı Mercimek Bu Yıl Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor

Kırmızı Mercimek Bu Yıl Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, kırmızı mercimek üretiminde yüzde 30'luk artış beklediklerini söyledi.

02.07.2015 14:30

Türkiye'nin kırmızı mercimek ihtiyacının yüzde 36'sına yakınını karşılayan Şanlıurfa'da bu yıl çiftinin yüzü gülüyor. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, kırmızı mercimek üretiminde yüzde 30'luk bir artış beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin kırmızı mercimek deposu Şanlıurfa'da bu yıl yüzler gülüyor. Yılın yağışlı geçmesi ile birlikte kırmızı mercimek üretiminde yüzde 25'lık bir artış bekleniliyor. Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sını Urfa'nın karşıladığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, "Mercimekte Türkiye'de çok büyük bir paya sahibiz. Bu yıl mevsimin yağışlı geçmesi güzel oldu. Yağışın yüksek olması mercimek üretimini biraz artırdı. Biz hububatta Türkiye genelinde yüzde 25-30 gibi bir verim artış bekliyorduk. Urfa'da zannediyorum mercimek üretiminde yüzde 25'lik bir artış oldu. Fiyatlarda geçen yıla göre biraz daha iyi standardını koruyor. Üretiminde normalde artış olduğunda fiyatta bir düşüş yaşanıyordu. Bu yıl öyle bir şey yaşanmadı" dedi.

'GİRDİLER YÜKSEK'

Üretim artışına rağmen çiftçilerin hakkettiği kadar kar elde edemediğini de sözlerine ekleyen ve bunu girdilerin yüksek oluşuna bağlayan Öztürkmen "Gübre, mazot ve benzeri masraflarında artış oldu. Biz üreticilerle konuştuğumuzda da çiftçilerimiz kar elde edemediğinden yakınıyor. Tabi yapabilecek bir şey yok. Bu yıl ki yüksek yıllık ürün bir anlamda biraz çiftçimizi gelir anlamında azda olsa rahatlatacak" diye konuştu.

'ÇİFTÇİ ANIZDAN VAZGEÇMELİ'

Çiftçilere anız uyarısını da yineleyen Öztürkmen, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: "Çiftçilerimize bunu hep dile getiriyoruz mercimek alanını yani hububat alnını ikinci bir ürün ekmek için o alanı yakıyorlar. Mercimek toprağı azot bağlayan bir üründür. Bunun gibi işte nohut, fasulye gibi bitkilerde toprağında azot bağlayan üründür. Onun için mercimeğin anızını yakarsak toprakta ki bitkinin bağladığı azotu da yakmış oluruz. Dolayısıyla çiftçilerden ricamız anız yakmasınlar. Bizim toprağı sürüp azotunu içinde bırakacak çok iyi makine ve aletlerimiz var. Yakmaya gerek kalmadan bu şekilde de toprağın azotu içinde kalarak bir sonraki ekilecek ürün için daha iyi olur. Mercimeğin anızını yakmadan toprağa karıştırdığımız takdirde topraktaki azotu fazla olur. Bu şekilde fazla gübre kullanmaya bile gerek kalmaz. Onun için çiftçimiz hem girdiler azalır hem de verimli azotu toprakta kalarak çiftçimiz bu şekilde kar etmiş olacak. Çiftçilerden ricamız bu anızı yakmamaları onlar için daha faydalı olacağını belirtmek isterim."
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kırmızı Mercimek Bu Yıl Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement