KKTC'de bazı un üreticileri gelen tepkiler üzerine TL'ye dönüş yapma kararı aldı.
KKTC'de un satışlarını dövize bağlayan bazı un üreticileri, gelen tepkiler üzerine TL'ye dönüş yapma kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde, KKTC Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı'nın yaptığı açıklamaya ilişkin Yavuzlar Un Fabrikası, un satışının dövize bağlanması ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Konu ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan KKTC Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, Türkiye'den un ithalatının önünün açılmasını talep ederek, aksi takdirde ekmek üretimini durdurabileceklerini söylemişti.
Yavuzlar Un Fabrikası Direktörü Mustafa Yavuzlar, "Haberde Fırıncılar Birliği Başkanı Çıralı, 'KKTC'de un ithali yasak, bir tek buğday ithalatı mevcut' diye bir söylemde bulundu. Bu kesinlikle yalan bir söylemdir" dedi.
Yavuzlar Un Fabrikası'ndan yapılan yazılı açıklamada:
"Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK), 2011 yılından bu yana Türkiye'den ihracat teşvikli un (dampingli) ithal ediyor. Bu uygulamadan dolayı Türkiye iç piyasasında satılan un, Kıbrıs'a gelen undan daha pahalıdır. TÜK gümrüksüz, fonsuz Türkiye'den gelen unu getirip bizim maliyet fiyatımıza satıp kar ediyor. Türkiye'den gelen un ilk başlarda 300 ton/6 bin çuval iken bu rakam ilerleyen zamanlarda 500ton/10 bin çuvala çıkartıldı. Bunun sonucu olarak milli gelirimiz ciddi oranda sarsıldı. Un ithali, un satışlarını etkilemesinden dolayı kepek üretimi azalmış ve azalan kepek hayvancıların yem üretimini de ciddi anlamda etkilemiştir" ifadeleri kullanıldı.
Yavuzlar açıklamasının devamında, "TÜK'ün ithal getirdiği unun büyük bir kısmını Ömer Çıralı kullanıyor. Hatta, Çıralı'nın iç piyasadaki un fabrikalarından hiçbir un alımı yapmadığını belirtmek isterim" iddiasında bulundu.
"Un fiyatları dövize endeksli"
Yavuzlar açıklamasında, Kıbrıs'taki buğdayın yetersiz ve un için kalitesi düşük olduğundan, Türkiye'nin de buğdayını satmadığından, Kıbrıs'taki un fabrikaları buğdayı Rusya'dan getiriyor ve dolar olarak ödeme yapıyor. Dövizdeki artıştan ötürü kar etmiyoruz ve zarara uğruyoruz. Buğday fiyatları dünya borsasına göre belirlenir ve dolar kurlarının azalması veya yükselmesi sonucu un fiyatları düzenlenir. Yani örnekle buğday fiyatları artar ve döviz kurları da yükselirse bizim un maliyetimiz artar ve un fiyatları yükselir. Son günlerde fiyatları dolar yapmamızdaki duruma gelecek olursak Türk lirası ile yapılacak uzun vadeli satışlarda ileri tarihli kur öngörüsü yapamadığımızdan uzun vadeli satışlarımızda dolar fiyatı uygulaması başlatmıştık. Vadeli olan müşterilerimiz kur artışı riskini üstlenirken, kur düşüşünde ise gelir elde etmiş olacaktı" ifadelerini kullandı.
"Un üretimini dolar üzerinden satışını iptal edip TL olarak tekrar düzenlemeye gidiyoruz"
Yavuzlar, "Bu uygulamadaki amaç uzun vadeli alım yapma imkanı sunmaktaydı ancak bu uygulamaya tepki gösteren fırıncılardan ötürü dolar fiyat uygulamasından vazgeçtiğimizi ve satışlarımızı Türk lirası olarak tekrardan düzenleyeceğimizi tüm müşterilerimize bildiririz "açıklamasını yaptı.
"Yerli üretim durursa ekonomi de durur"
"Kıbrıs'taki üreticilerin en büyük sıkıntısı ürünlerimiz dıştan ithal edilen ürünler tarafından maalesef korunmuyor" diyen Yavuzlar: "Diğer ülkelerde yüzde 100'e kadar fonlar varken, bizim ülkemizde fon yok. Bilinmelidir ki yerli üretim durursa ekonomi de durur. Uzun vadede müşteriye mal verip, çarkın dönmesini sağlıyoruz. Bu yüzden devletin sanayiciye sahip çıkması gerekmekte olduğunu düşünüyorum. Dövizin yükselmesi, elektriğin, mazotun zamlanması girdi maliyetlerini artırdı ve kar oranını çok düşürdü. Türkiye'de sanayiciler elektriği gece daha ucuz tüketiyor. Elektriğin sanayiciye daha ucuza verilmesi lazım. Sanayici olarak hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Bizim devletimizin de sanayici, üretici için bu tür uygulamalar yapmasını bekliyoruz" dedi. - LEFKOŞA
Son Dakika › Güncel › KKTC'de Un Üreticileri Çark Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?