Günlük yaşamımızın vazgeçilmezi klimalar, doğru kullanıldığında sağlık problemi yaratmazken, kontrolsüz ve uzun süre kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.
Yaz geldi, havaların ısınmasıyla beraber klima kullanımı da artıyor. Kapalı ortamların ısı ve nem oranını düzenleyerek yaşam kalitesini arttıran klimalar, yanlış kullanımda ciddi sağlık problemlerine yol açıyor.
Klimalı mekanlardan sıcak havaya çıkmanın veya sıcak havadan klimayla soğutulmuş bir alana girmenin insan vücuduna zarar verdiğini söyleyen Dr. Tokgöz, "Vücut ani sıcak ve soğuk hava değişimlerine karşı kendini koruyamadığı için başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor. Bu durum özellikle çocuklar, yaşlılar ve astım hastalarını daha çok etkiliyor" diye bilgi veriyor.
Klima filtrelerinin düzenli değiştirilmemesinin de şiddetli hastalıklara yol açabileceğini aktaran Dr. Ayhan Tokgöz, "Filtreler, düzenli olarak değiştirilmediğinde içlerine çeşitli bakteriler ve virüsler yerleşebiliyor. Şiddetli hastalıklara sebep olabilen virüsler ve bakteriler, üst solunum yoluyla mekan içindeki kişilere geçiyor ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor" diyor ve klimaya bağlı rahatsızlıkları listeliyor: "Kas ağrıları, kas tutulması, yüz felci, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, alerjik nezle, soğuk algınlığı, orta vadede sinüzit, bademcik iltihabı, dış kulak iltihabı, zatürree ve bronşit."
Klima çalışırken sigara içmeyin
Dr. Back- Up Medikal Danışmanı Dr. Ayhan Tokgöz, klimalı ortamlarda sağlığı korumak için alınabilecek önlemleri de şöyle sıralıyor:
• Olabildiğince doğal havalandırma yapın: Klimayı, gün içerisinde mümkün olduğunca az süre kullanın. Pencere ve kapıları açarak ortamdaki nem miktarının artması için zaman zaman doğal havalandırma yapın.
• Ortamı yavaş yavaş soğutun: Klimanın sebep olduğu rahatsızlıkları önlemenin yolu havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçiyor.
• Klima çalışırken sigara içmeyin: Klimalı ortamda sigara içilmesi kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar ve zatürree görülme riskini artıran etkenler arasındadır.
• Klimalara çok yakın durmayın: Direkt üflemeye maruz kalmak, özellikle terliyken kas tutulmalarına neden olabilir. Klimayı, doğrudan üzerinize gelmeyecek şekilde ayarlayın. Direkt üflemeye maruz kalmamak için klima kanatlarını kullanabilirsiniz.
• Klima bakımının ve temizliğinin periyodik olarak yapılmasına özen gösterin: Filtrelerde biriken virüslerin arındırılması için gerekli bakımları zamanında yaptırın. Klimaları talimatalarına uygun kullanın.
• Klima ısı ayarlarını, iyice soguk olacak şekilde degil, sıcaktan rahatsız olmayacak şekilde ayarlayın. Böylelikle hem sağlığınızı hem de karbon salınımını düşürerek çevreyi koruyabilirsiniz.
DR. BACK-UP HAKKINDA…
Bir Boyner Holding kuruluşu olan Dr. Back-Up, 2006 yılında kuruldu. 70 kişilik doktor, hemşire ve medikal çalışan kadrosu ile sağlık hizmetleri sunan Dr. Back-Up'ın 35.000 üyesi bulunuyor.
Medikal Çağrı merkezi 7/24, tüm üye ailelerin sağlıkları ile ilgili her türlü sorusunu yanıtlıyor. Çağrıldığında eve doktor ve hemşire göndererek üyelere ayrıcalıklı bir hizmet sunuluyor. Üyelerinin bugüne ve geçmişe dair her türlü sağlık bilgi ve belgesini dijital ortamda saklıyor ve yılda bir kez üyelerini check-up programından geçiriyor. Doktor ve hemşireler aracılığı ile uluslararası kodlarla hazırlanan medikal künye ihtiyaç olduğunda üyenin isteği doğrultusunda ulusal veya uluslar arası ilgili kurum ve hekimlere aktarılıyor.
Son Dakika › Güncel › Klimaların Yol Açtığı Hastalıklar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?