Kocaeli, 90 Yıllık Tarihi Mirasını Kamuoyuna Tanıttı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli, 90 Yıllık Tarihi Mirasını Kamuoyuna Tanıttı

Kocaeli, 90 Yıllık Tarihi Mirasını Kamuoyuna Tanıttı

Sırrı Paşa Konağı'nda yapılan 'Tarihin Dönüşümü' sunumunda Kocaeli'deki tarihsel mirasa sahip çıkılan eserler tanıtıldı.

13.09.2013 09:14  Güncelleme: 16:26

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, daha önce çürümeye yüz tutmuş tarihi mirasların restore edilip geleceğe bırakılan projeler Sırrı Paşa Konağı'nda düzenlen programla kamuoyuna tanıtıldı. Kocaeli'nin 90 yıllık tarihi mirasının ortaya konulduğu ilk bilimsel çalışma olan programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu "Bir millet geçmişini bilmezse geleceğini yönlendirmesi mümkün değildir" dedi.

TARİHİ YAPILAR KAMUOYUNA DUYURULDU

Türkiye'nin sanayi kenti Kocaeli, Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği restorasyon çalışmaları ile tarihi mirasına sahip çıkan bir şehir olma özelliğiyle diğer illere örnek oluyor. Bu kapsamda Kocaeli'deki 1923-2013 yılları arasında restore edilen tarihi yapılar bir programla kamuoyuna duyuruldu. Yine Kocaeli'nin en önemli tarihi miraslarından biri olan Sırrı Paşa Konağı'nda gerçekleşen programda 1923 – 2002 döneminde Kocaeli'nde toplam 17 adet tarihi eser restore edildiğini 2002 – 2013 döneminde ise bu hizmetin ivme kazanarak 65 tarihi eserin restore edildiği kaydedildi.

GENİŞ KATILIM

Büyükşehir Belediyesi tarafından harabe halde iken restore edilip Kocaeli'nin hizmetine sunulan Selim Sırrı Paşa Konağı'nda gerçekleşen "Tarihin Dönüşümü" sunumuna ilgi yoğun oldu. Programa AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, Dilovası Belediye Başkan Cemil Yaman, GYTE Dekanı Prof. Dr. Tülay Esin, Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık, Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkanı avukat -Ruhittin Sönmez, Kültür Turizm Bakanlığı Kocaeli Koruma Bölge Müdürü Taner Aksoy,İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, işadamları Haluk Ulusoy Sami Pekdemir, STK'lar ve il protokolü katıldı.

GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Diğer kurum ve kuruluşların restorasyon çalışmalarının da ortaya konduğu programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu "Bir millet geçmişini bilmezse geleceğini yönlendirmesi, geçmişine sahip çıkmayan bu ana sahip çıkması da mümkün değildir. Kocaeli tarihi miras olarak çok zengin bir kent. Sahildeki yalısına, kalesine, konağına kadar sahip çıkmamız gerekiyor. Büyükşehir belediyesi olarak tarihi yapılarımızın önemli bir bölümünü restore ettik. Bu yapılar bizim tarihimiz" ifadelerini kullandı.

İş adamlarına, tüccarlara çağrıda bulunan Karasomanoğlu "Bu tarz tarihi yapıları restore edin. Siz kullanın. Kamu hizmetine verin. Biz her türlü teknik desteği veriyoruz. Bu anlamda her zaman yanınızdayız." dedi.

ŞENEL TEKNİK SUNUM YAPTI

Ardından Kocaeli'deki 1923-2013 yılları arasında restore edilen tarihi yapılar hakkında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar Şube Müdürü Volkan Şenel teknik sunum yaptı. Şenel, yapılan bu çalışmanın 90 yıllık tarihi mirasın ortaya konulduğu ilk çalışma olduğunu ifade ederek, hayata geçirilen projeler hakkında detaylı bilgi verdi.

PROJELERDEN BİR KAÇI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 75 senedir bakımı yapılmayan Atatürk Anıt Heykeli'ne sahip çıktı. Aynı zamanda Kocaeli'nin ilk heykeli olan Atatürk Anıtı'nın, bakım ve onarımı yapılarak yazıları yenilendi. Kentin ilk heykeli olan Atatürk Anıt Heykeli için yapılan restore çalışmalarında, bronzdan yapılmış heykeldeki aşınmalar giderildi, Atatürk'ün İzmit'te yapmış olduğu konuşmalardan bir bölümünün yer aldığı kaidenin yüzey temizlenmesi yapıldı, çürümüş derz dolguları yenilendi, yazılar elden geçirildi.

SAAT KULESİ

Daha önce harabe halinde olan saat kulesi, adına yakışır güzelliğe getirildi. Kocaeli´nin en değerli tarihi eserlerinden biri olan saat kulesi, yıllardan beri onarılmadığı için adeta harabeye dönmüştü. Kentin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi, saat kulesinin restorasyon ve bakım çalışmalarını yaptırdı.

SIRRI PAŞA KONAĞI

Kentimizin en önemli kültür miraslarından olan Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin restore ederek kentin tarihi kültürüne yeniden kazandırdığı önemli eserlerden. 19. yüzyıla ait konakta tamamen yok olan ve hasar gören ahşap malzemeler ve özel süslemeler kurulan atölyede hazırlandı. Sırrı Paşa Konağı restorasyon uygulamasıyla Tarihi Kentler Birliği 2011 Uygulama Ödülü'nü kazandı.

TARİHİ MİRASLAR

İzmit Akçakoca Mahallesi Çukurçeşme Sokak'ta bulunan Portakal Mescidi aslına uygun olarak yeniden restore edildi. Kentin en eski mescitlerinden biri olan İzmit Hacı Hasan Mahallesi'ndeki Yumurtacı Mescidi de restore edilerek günümüze ulaştırıldı. İki asır gördü, depremde hasar aldı, ama bugünlere gelmeyi başardı. Osmanlı döneminin önemli mimarilerinden Tavşancıl Çarşı Camii, Büyükşehir tarafından yapılan restorasyon çalışmasıyla kaldığı yerden nice nesillere ışık tutmaya devam ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kocaeli, 90 Yıllık Tarihi Mirasını Kamuoyuna Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement