Konya'da 'Don' Meyve Ağaçlarını Vurdu - Son Dakika
Güncel

Konya'da 'Don' Meyve Ağaçlarını Vurdu

Konya\'da \'Don\' Meyve Ağaçlarını Vurdu

Konya ve çevresinde son günlerde etkili olan soğuk hava, erken çiçek açan meyve ağaçlarındaki çiçekleri etkiledi.

23.04.2015 11:07

Konya ve çevresinde son günlerde etkili olan soğuk hava, erken çiçek açan meyve ağaçlarındaki çiçekleri etkiledi. Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, özellikle sert çekirdekli meyveler olarak bilinen badem, kayısı, kiraz ve erik gibi ürünlerin yetiştiği ağaçlardaki çiçeklerin dondan zarar gördüğünü yüzde 30- 70 oranında ürün kaybı olabileceğini söyledi.

Ocak ayından itibaren mevsim normallerindeki hava sıcaklıklarından dolayı bölgede meyve ağaçlarında ve hububatta, hızlı bir gelişim yaşandığına dikkat çeken Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, "Bununla birlikte meyvelerde çiçeklenme dönemi erken başladı. Ardından Nisan ayının ilk haftasında yaşanan soğuk hava dalgası maalesef bölgemizde de etkili oldu. Özellikle sert çekirdekli meyveler dediğimiz badem, kayısı, kiraz ve erik gibi ürünlerin yetiştiği ağaçlardaki çiçekler dondan zarar gördü" dedi.

Ataiyibiner, bazı bölgelerde çiçeklenme dönemi yeni başladığı, bazılarında tamamlandığı için don olayının Konya ve çevresinde bölge bölge etkili olduğunu belirtirken şöyle konuştu:

"Dondan dolayı yüzde 30-70 oranında ürün kaybı olabilir. Önümüzdeki günlerde gerekli tetkikleri yapmak için komisyonlar kuracağız. Zarar ziyan tespit komisyonları gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bölgelerimizden gelecek olan tüm raporları inceleyeceğiz."

Hükümet yetkililerinin de dondan zarar gören çiftçiler için kolaylıklar sağlayacağı yönünde açıklaması bulunduğunu hatırlatan Ataiyibiner, "Gerek hububat ürünlerinde oluşabilecek don, sel ve doğal afetlere karşı, gerekse meyvelerde oluşabilecek don ve diğer afetlere karşı zararların karşılanması yönünde çiftçilerimizin mağdur olmaması için banka kredi borçlarının ertelenmesi konusunda Bakanlar Kurulu'ndan çıkan kararnameyi geçtiğimiz hafta sonu yayınladı. Komisyonlar da tespitlerini yaparak bölgelerdeki zarar ziyan tespitlerini ortaya çıkaracağız" diye konuştu. - Konya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya'da 'Don' Meyve Ağaçlarını Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement