Of Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen 'Yayla ve Köylere Ahşap Yapıların İnşa, Bakım ve Onarım İşlemlerini Gerçekleştirebilecek Nitelikli Elemanların Yetiştirilmesi' projesiyle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Trabzon'da bir otelde düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Of Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Saral, son yıllarda Karadeniz Bölgesi'nin turizmden önemli bir pay aldığını belirterek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı alternatif turizm alanlarına büyük önem veriyor. Önemli çalışmalar ve projeler hazırlanıyor. Bölgedeki turizmin gelişmesi ve kültür varlıklarının korunarak geleceğe aktarılması konusunda fikir birliği oluşturmak için çok yoğun bir çaba sarf ediliyor. Yayla ve meraların korunması uzun vadeli politikaların oluşturulması lazım. Bunu hemen yapmazsak yarın düzeltmemiz mümkün olmayacaktır. Çok zor ve çok uzun bir süreç bizleri bekliyor olacak. Bakanımız Süleyman Soylu'nun ifadesiyle '2016 yılında Trabzon'da hiçbir yaylada kaçak yapılanma yayla evi olmayacak. Yapıldığı anda da yıkılacak' Çok net bir ifadedir. Artık bundan sonra 2016 yılında devletimizin izni ve haberi olmadığı hiçbir yaylada yapılaşma olmayacak. Yapıldığı anda da yıkılacak. Bu proje isminde de anlaşıldığı gibi yayla ve köylerde bizim kültürümüze, örf ve adetlerimize çevresel kirlilik oluşturmayacak, görüntü kirliliği oluşturmayacak ağaç ve evlerin yapılması için nitelikli elemanların yetiştirilmesi projesidir. Bu proje ile bölge insanımızın sahip olduğu girişimcilik ruhu geniş platformlara taşıyacağımıza ve bölge turizminin hak ettiği konuma gelmesine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
"AHŞAP YAPILARIN ORANI YÜZDE 0,3'LERE KADAR DÜŞTÜ"
Projenin eğitim koordinatörü KTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kenan Gelişli ise yaptığı konuşmada, TÜİK'in verilerine göre son yıllarda bölgedeki ahşap yapılarının oranının yüzde 0,3 seviyesine kadar azaldığını belirterek, "Projenin genel hedefi; Trabzon yöresi yayla ve köylerde inşa edilecek ahşap yapıların üretim, bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirebilecek gençlerin eğitilerek, istihdam edilebilirliklerini arttırmak, ilgili gençlerin girişimcilik becerilerini arttırmak ve alandaki işsiz gençleri, orman ürünleri sanayi işverenleri ile bir araya getirerek ilgili aktörler arasında sürdürülebilir işbirliği geliştirmektir. Projede, teknik liselerin mobilya ve dekorasyon bölümü mezunları, üniversitelerin ağaç işleri endüstri mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümü mezunları hedef grup olarak seçilmiştir. Proje kapsamında 20 genç belirlenecek, kendilerine genel beceri eğitimleri verilecektir" dedi.
Of Kaymakamı Eren Arslan ise projeyi turizm ve gelecek için güzel bir adım olarak değerlendirdiğini kaydederek, "Karadeniz yöresi son yıllarda turizmde önemli bir ivme kazanmış durumda. Ama herkesin gözlemlediği gibi bu konuda da bir şeylerin yanlış gittiğini hem görüyoruz, hem de gelecek adına da biraz umutsuzluğa kapılıyoruz. Bu proje ve buna benzer güzel adımlar gelecek adına bizi umutlandırıyor" diye konuştu. - TRABZON
Son Dakika › Güncel › Köy ve Yayla Evleri Bu Proje ile Yok Olmaktan Kurtuluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?