Antalya'da 2009 yılında çalıştığı evin camlarını silerken 3'üncü kattan düşerek ağır yaralanan 52 yaşındaki Minire İnal'ın 'gündelikçi değil, işçi' olduğunu kanıtlamak için 2013 yılında açtığı hizmet tespit davasının görülmesine devam edildi. Duruşma sonunda bir grup kadın, 'kül kedisi değil ev işçisi' olduklarını söyleyip slogan attı.
Antalya'da haftanın iki günü ev işlerini yapmak için gittiği evde pencereden düşerek ağır yaralanan Minire İnal'ın Antalya Birinci İş Mahkemesi'nde açtığı hizmet tespit davasının yedinci duruşması yapıldı. Duruşmaya Minire İnal, avukatı Aylin Onursev, davalı vekili Abide Mine Şen ile SGK avukatı Havva Şimşek katıldı. Üç yıldır devam eden davanın yedinci duruşmasında karar çıkmadı. Mahkeme, SGK avukatının olayla ilgili tahkikatın tamamlanmadığını bildirmesi üzerine duruşmayı erteledi.
Duruşma çıkışı Minire İnal ile birlikte Antalya Kadın Dayanışması Platformu üyesi 20 kadar kadının adliye önündeki açıklamasına polis izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar Antalya Barosu'ndan yardım talep etti. Yapılan görüşmenin ardından kadınlar savcılıktan alınan izinle açıklama yaptı. İMECE Kadın Dayanışma Derneği gönüllü üyesi Eda Gözüdeymez grup adına yaptığı açıklamada, Minire İnal'ın 5 Mart 2009 tarihinde gündelik temizliğe gittiği evin camlarını silerken 8 metre yükseklikten yere düştüğünü, iç kanama geçirip kaburgalarının kırıldığını anımsattı. Ev işinde sigortasız çalışan İnal'ın hastane masraflarını 15 gün sonra ev sahibinin ödeyerek taburcu ettirdiğini, ancak geçirdiği iç kanamanın akciğerinde su toplamaya neden olduğunu söyleyen Gözüdeymez, "Bunun üzerine İnal tekrar hastaneye yatırıldı ve bir dizi ameliyat geçirdi. Bu defa masrafları, yeşil kart çıkartılarak ödendi" dedi. Minire İnal'ı bu davasında yalnız bırakmayacaklarını söyleyen Gözüdeymez, hep birlikte direnmeye devam edeceklerini söyledi.
Minire İnal da bütün ev işçilerine sendika çatısı altında örgütlenme çağrısında bulundu. Minire İnal'ın avukatı Aylin Onursev ise evlerinde işçi çalıştıranlara çalıştırdıkları kadınların sigortalarını yaptırmaları için çağrıda bulundu. Bu sorunun kupon sistemiyle çözülebileceğini söyleyen avukat Onursev, "Ev işçisi çalıştıranlar SGK'dan kupon alıp çalıştırdıkları her gün için bu kuponları çalıştırdıkları kadınlara verebilir. Bu kuponları da çalışan kadın SGK'ya götürüp çalıştığını belgeleyebilir. Böyle bir sistem sorunu çözebilir" dedi.
Açıklama sonunda kadınlar 'kül kedisi değil ev işçisi' olduklarını söyleyerek slogan attı. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Kül Kedisi Değil Ev İşçisiyiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?