Gümüşhane Harşit Anadolu Lisesi öğrencileri, yaptıkları TÜBİTAK projesi kapsamında odun külüne zeytinyağı ve kuşburnu katarak kimyasal madde içermeyen vitaminli sabun üretti. Öğrencilerin yeni hedefleri bu karışımı sıvı sabuna dönüştürmek.
Özellikle köylerde bulaşık deterjanlarının henüz insanların hayatına girmediği eski dönemlerde bu amaç için kullanılan "kül", adeta küllerinden doğarak yeniden hayat buldu.
Gümüşhane'de dün açılışı gerçekleştirilen TÜBİTAK bilim fuarında Harşit Anadolu Lisesi öğrencileri Özlem Baylan ve Edanur Dinç'in öğretmenleri Esin İskender yönetiminde hazırladıkları "Temizlenerek güzelleşelim, antioksik sabun üretimi" projesi ilgi gördü.
Genç neslin hiç bilmediği fakat yaşı 35'in üzerindeki hemen herkesin bildiğini yeniden hatırlatmak isteyen genç öğrenciler, özellikle fırınlarda ve dönercilerde dumanı olmaması nedeniyle kullanılan "Meşe" odununun külünden sabun yaparak bu konuya dikkat çekmek istedi.
Rehber öğretmenlerinin de yardımıyla projeye can veren öğrenciler piyasada satılan sabunların içerisindeki "kostik" denilen kimyasal madde olmadan doğal olan meşe odununun külünden yararlanarak sabun yapmak için kolları sıvadı.
Sabunda zeytinyağı ve Türkiye'deki türlerinin yüzde 57'sinin Gümüşhane'de yetiştiği, çok yüksek oranda C vitamini barındıran ve güçlü antioksidan özelliği olan kuşburnunu katan öğrenciler içerisinde kimyasal madde bulunmayan sabunu üretti.
Proje sahiplerinden Özlem Baylan, sabunun yapılışını şöyle anlattı. "Meşe odunundan yararlanarak kül suyu yaptık. Külle suyu karıştırarak bir hafta bekletip devamlı çalkaladık. Suyla külü ayırdıktan sonra suyumuzun için pH ölçmek için yumurta koyduk. Yumurta eğer askıda kalıyorsa su ilave ettik, yere çöküyorsa kaynattık. Biz kaynatarak yaptık. Sonra içine kayganlaştırıcı olması için sıvı zeytinyağını koyduk. Sonra çekirdeklerini ayrıştırarak kuşburnuları koyduk. Kuşburnu kullanmamızın en büyük nedeni de içinde cildimize çok yararlı olan C vitamini var. Ayrıca kuşburnu çok güçlü bir antioksidan. Daha sonra bunları karıştırıp plastik kaplarda daha sağlam olması için 2 ay boyunca bekledik."
Geçmişte büyüklerin deterjanlar yokken bulaşıkları külle yıkadıklarını, kendilerinin de külün temizleyici özelliği olduğu için külü kullanmak istediklerini belirten Baylan, "Kendimiz de denedik. Sabunu yaptıktan sonra bizde kullandık. Hem cildi yumuşatıyor hem de ferahlatıcı bir özelliği var. Gümüşhane ekonomisine bu projeyle katkı sağlanabileceğini düşünüyoruz" dedi.
Baylan, bir soru üzerine aynı sabunu sıvı sabun formatına getirebilmek için biraz daha çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi. - GÜMÜŞHANE
Son Dakika › Güncel › Kül'lerinden Yeniden Doğdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?