Diyarbakır Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vahyettin Bayat, hayvancılığın her geçen gün daha da geliştiğini belirterek, Kurban Bayramı için kurbanlık sıkıntısının bulunmadığını söyledi.
Resmi olarak kurban olmayı bekleyen 900 bin sığır olduğunu kaydeden Bayat, gayri resmi rakamlarla bu sayının 2 milyona çıkabileceğini ifade etti.
Kurban bayramı için kurbanlık tosun ithal edilmesi söylentileri gün geçtikçe artarken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde Türkiye'de kurbanlık sıkıntısının bulunmadığını ve kurbanlık ithal edilmeyeceğini açıklamıştı. Bakan Eker'e Diyarbakır Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vahyettin Bayat'tan resmi rakamlarla destek geldi.
HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİNDEKİ EN BÜYÜK PAY BAKAN EKER'İN
Türkiye'nin hayvancılık yapılan illerinde gerek küçükbaş, gerekse de büyük baş hayvan sayısının gün geçtikçe arttığını kaydeden Bayat, Diyarbakır'da 4 yıl öncesine kadar olan hayvan sayısı ile şu anki hayvan sayısına bakıldığında ciddi bir artış söz konusu olduğunu dile getirdi. 4 yıl önceye nazaran hayvancılığın yüzde 25-30 büyüdüğünü kaydeden Bayat, bu gelişmede en büyük payın Gıda Tarım Bakanı Mehdi Eker'e ait olduğunu söyledi.
İŞLETMECİ, YETİŞTİRDİĞİ HAYVAN BAŞINA DESTEK ALDI
Türkiye tarihinde ilk kez Bakan Eker döneminde hayvancılığa destek verildiğini ve bunun hayvan yetiştiricilerini çok mutlu ettiğini dile getiren Bayat, "Bu gelişmeler sayesinde hayvancılık giderek büyümeye devam ediyor. Örneğin hayvanlarını kayıtlı sisteme geçiren işletmeci, hayvan yetiştiricisi hayvan başına 185 TL destek aldı. Projeli manda da bu rakam hayvan başı 650 TL oldu. Yani 10 mandası olan işletmeci 6 bin 500 lira aldı. Diyarbakır'da 8 bin manda bulunuyor. Bu sayıya göre verilen desteğin büyüklüğü ortadadır. Yine sunni tohumlamaya büyük destek var. Tohumlar bedava veriliyor. Hayvanına sunni tohumlama yaptıran hayvan sahipleri doğan buzağıları erkek ise 75 TL, Dişi ise 100 TL destek alıyor. Eğer bu sunni tohum yerli ise artı 35 TL daha ödeniyor. Bütün bu desteklerin oluşmasını sağlayan hükumet ve tabi ki Bakanımız
Mehdi Eker'dir" dedi.
"DİYARBAKIR'DAKİ HAYVAN SAYISI 400 BİN"
Diyarbakır'da resmi kayıtlı 10 bin 227 sığır işletmesinin bulunduğunu ifade eden Diyarbakır Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vahyettin Bayat, bu işletmelerde bulunan kayıtlı hayvan sayısının 50 bin 402 olduğunu belirterek, "Diyarbakır'daki hayvan sayısı 400 binin üzerindedir. Toplam kayıtlı kültür ırkı inek sayısı 50 bin 420'dir. Bu rakam dana ve düvesiyle birlikte 69 bin sağırdır. Soy kütüğüne kayıtlı olan ise 29 bindir" diye konuştu.
BAKAN'A RESMİ RAKAMLARLA DESTEK
"Türkiye resmen hayvancılık ülkesidir" diyen Vahyettin Bayat, son zamanlarda kurbanlıkların ithal edileceğiyle ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Geçtiğimiz günlerde Bakanımız Kurban Bayramı için Türkiye'deki kurbanlıkların yettiğini söyledi. Türkiye'de hayvancılık her geçen gün daha da gelişiyor. Kurban Bayramı için kurbanlık sıkıntısı kesinlikle bulunmuyor. Resmi olarak kurban olmayı bekleyen 900 bin sığır bulunuyor. Gayri resmi rakamlarla bu sayının 2 milyonun üzerine çıkacaktır" diyerek resmi rakamlarla Bakan Eker'in açıklamalarına destek verdi.
YETİŞTİRİCİDEN ÖZELEŞTİRİ
Yetiştiricilerin sıkıntıları ile ilgili olarak ta konuşan Diyarbakır Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vahyettin Bayat, "Yetiştiriciler, yem fiyatlarını çok pahalı buluyor ve bu rakamların aşağı inmesini, yemin desteklenmesini istiyor. Belki işletme sahiplerinin böyle bir istek talepleri var ancak gerçekçi olmak gerekirse devlet, hükumet hangi birine yetişsin. Türkiye'de 12 milyon büyükbaş hayvan var. Yemin desteklenmesini düşünün çok büyük rakamlar. Bu rakamlar gerçekten daha çok ihtiyaç gerektiren alanlar için kullanılabilir. Ve ayrıca yem bitkisine destek veriliyor. İnsanlar arazilerine hayvanına yetebileceği kadar yem bitkisi ekmelidir. Yonca, Fi, Korunga, silajlık mısıra destek var, hayvan sahipleri bunu değerlendirsinler. Suriye'den kaçak getirilen hayvanlar da büyük sıkıntı yarattı. Gerçi son dönemlerde bu konu bayağı kontrol altına alındı ama hayvan sahiplerine büyük darbe vurdu. Neredeyse Suriye'de hayvan kalmayacaktı. Ucuz kaçak hayvanlar, yağında kavrulan yetiştiricimizi etkiledi" şeklinde konuştu.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİKLERİ
Sığır Yetiştiricileri kendi aralarında teşkilatlanarak üstün verimli hayvanlar yetiştirilmesi, bunların soy kütüğü ve verim kayıtlarının tutulması, hayvanlarla ilgili sağlık hizmetlerinin yürütülmesi, üyelerin eğitimlerinin sağlanması, ihtiyaçlarının temin ve tedariki ile üretimin yurt içi ve yurt dışında pazarlaması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve ürünlerinin değerlendirilmesi temel amacı ile kuruldu.
Engin ÖZTÜRK
Son Dakika › Güncel › Kurbanlık Sıkıntısı Olmaz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?