-tbmm Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, katıldığı bir törende 4+4+4 eğitim modeli ile ilgili soruları yanıtladı.
Sultangazi Belediyesinin Aile İçi İletişim Semineri Sertifika Töreni'ne katılan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, gazetecilerin eğitim sisteminde yapılaması planlanan değişiklikler hakkındaki sorularını yanıtladı. Kuzu, eğitim sisteminin 28 Şubat'ta allak bullak edildiğini belirterek, "Esasen Tevhid'i Tedrisat Yasası çıktığı zaman, uygulaması da yanlış oldu zaman içerisinde. Bundan dolayı da Türkiye'de değişik, farklı eğitim modelleri uygulanamadı. Tek tip bir eğitim, 28 Şubat da bunun tuzu biberi oldu maalesef" dedi. Kuzu, sözlerini şöyle sürdürüdü:
"8 yıllık zorunlu eğitim gayet güzel. 8 yıla kimsenin itirazı yok. Eğitim belli bir yere geldiği zaman, belli bir yol ayrımı olması gerek. O verilmediği zaman bakın tablo ne oldu. Şimdi dünyadaki genel gelişime baktığımız zaman, dünyadaki lise ortalamasının yüzde 67'sinin ya da 65'inin meslek liseleri olduğunu ve yüzde 30'unun da düz lise olduğunu görüyoruz. Biz de 28 Şubat'tan sonra bu tam tersi oldu. Yani yüzde 65'i düz lise, yüzde 30'u meslek lisesi oldu. Bunun sonucunda da ara eleman bulmada çok ciddi sıkıntı çekildi. Üniversiteye girme konusunda kat sayı adaletsizliği, insanların puanlarının kesilmesi, önüne ciddi engeller konulması ayrı bir rezillikti."
TEK TİP EĞİTİM MODELİ
Fırsat eşitliğine dikkat çeken Kuzu, "Bir insan imam hatip okuluna gider, dinini öğrenir ama bu arada da mühendis olmak ister. Türkiye'de de vatandaşlar, 'Hem meslek kazansın, hem dinini öğrensin bir taraftan' diye çocuklarını okullara göndermiştir. Ama 28 Şubat'ta maalesef dine bakıştaki çarpıklık, dindara bakıştaki çarpıklık yanlışlığı, böyle bir tek tip eğitim modelini getirmiş" dedi.
"DERDİNİZ İMAM HATİP LİSELERİ"
Dünyadaki eğitim sistemlerinden örenekler de veren Kuzu, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünya şunu yapmış, 12 yıllık eğitim genellikle zorunlu ama hep belli aşamalarla bu değiştirilmiş. Bunun ayrımı ülkelerin şartlarına göre değişmiş olabilir. Biz hükümet olarak diyoruz ki, bu insanlar yola çıktığı zaman belli yerlerde mola versin, yolunun nereye gideceğini kendi belirlesin. Ama siz 12 sene dümdüz gitsin derseniz, bu doğru olmaz. ve biz de bundan dolayı diyoruz ki, sizin derdiniz meslek liseleri adı altında imam hatip liseleri ile uğraşmak. Halbuki imam hatip liselerinin bütün liseler arasındaki oranı yüzde 3-3.5'dur, meslek liseleri arasına baktığımızda da 6-6.5'dur. Rakam bu kadardır. İmam hatip okulundan ya da dindar insandan bu ülke hangi zaman zarar gördü?"
ÇALIŞMALAR SIKINTILI
Muhalefetten dolayı 4+4+4 çalışmalarının sıkıntılı geçtiğinin altını çizen Kuzu, "Tabi bu arada komisyondaki çalışmalar son derece sıkıntılı geçiyor. CHP'nin yaptığını anlamak, kavramak mümkün değil. Evvela 4-5 saat kürsüyü işgal altında tutular. Bunun izahı mümkün değil. Başbakanımız net tavrını koymuştur. Bu bir şekilde çıkacaktır. Şu anda da mecliste çalışıyor arkadaşlarımız. İnşallah tamamlanır." dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kuzu: Eğitimde Belli Bir Yol Ayrımı Olması Gerekir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?