Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı - Son Dakika
Güncel

Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı

Laodikya\'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı

Denizli'de, kazı çalışmalarının sürdüğü Antik Kent Laodikya'daki 7 metrelik altından 2 bin yıllık Kutsal Agora gün yüzüne çıkarıldı.

28.12.2016 13:00  Güncelleme: 15:51

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi yakınındaki, UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Antik Kent Laodikya'daki kazı çalışmalarında boyu 10 metreyi aşan sütunların bulunduğu 35 bin metrekarelik alana yayılan Kutsal Agora gün yüzüne çıkarıldı.

KUTSAL AGORA İLE BATI TİYATROSU ÇALIŞMALARI AĞIRLIK KAZANDI

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 13 yıldır kazı ve restorasyon çalışmalarının sürdüğü antik kentte 2016 yıl sonu çalışmalarını değerlendirdi. Bu yıl içinde özellikle Kutsal Agora ile batı tiyatrosunda kazı ve restorasyon çalışmasına ağırlık verdiklerini belirten Prof. Dr. Şimşek, Laodikya Antik Kenti'nin tarihe ışık tutmaya devam ettiğini söyledi.

Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı

"3-4 YIL İÇİNDE EN GÖZDE GEZİLİP GÖRÜLECEK YERLERDEN OLACAK"

2013 yılında UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesi'ne alınan Laodikya'da Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ekibinin yaptığı kazı çalışmalarının antik kentin cazibesini arttırdığını belirten Şimşek, "Gelecek 3-4 yıl içerisinde Laodikya, dünyanın en gözde gezilip görülecek mekanları arasında yer alacaktır. Laodikya'da arkeolojik materyal çok fazla, Kuzey Kutsal Agora'nın eşi benzeri yok. Arka bölümde 100 metre uzunluğunda 11 metre yükseklikte resimlerle süslü duvarın ayağa kaldırılıp, ahşap çatı sistemi ile buradaki kiremitlerin orijinalindeki gibi bire bir yapılarak konulması, dünya arkeolojisi bakımından çok önemli olacaktır" dedi.

Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı

7 METRELİK TOPRAĞIN ALTINDAN ÇIKAN KUTSAL AGORA

35 bin metrekarelik alana sahip, buradaki tapınaktan dolayı Anadolu'nun en büyük kutsal alanı olarak bilinen Agora'nın bulunduğu yerde yapılan kazı çalışmalarında M.S. 494 yılında meydana gelen büyük depremde yıkılan, 10.8 metre yüksekliğindeki sütunlarında bulunduğu Kutsal Agora'nın yüzeyin 7 metre derinliğinden gün yüzüne çıkardıklarını ifade etti.

Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı

"BATI TİYATROSU İKİ YIL İÇİNDE GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK"

Prof. Dr. Şimşek, Laodikya Antik Kenti'ndeki Batı Tiyatrosu'nda da önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:

"Batı Tiyatrosu diye adlandırdığımız Helenistik tiyatroda sahne binasında çalışmalar başlattık. Biz bu tiyatroyu iki yıl içerisinde tüm Denizli ve ülkemizin kullanımına açmayı hedefliyoruz. Sahne binasının birinci katı tamamen, ikinci katının ise bir kısmı ayakta. Tiyatroda çok güzel kabartmalar var ve heykellerle sahne binasını süslendiğini biliyoruz. Heykellerin parçalar halinde buluntuları ortaya çıkarıldı. M.S. 5'inci yüzyılda kentin sur duvarlarıyla küçültülerek daraltılmasına bağlı olarak sahne binasının sur duvarı olarak kullanıldığını biliyoruz" diye konuştu.

Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Laodikya'da 7 Metrelik Tepenin Altından Kutsal Agora Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement