Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi rejimine karşı yaklaşık 30 yıl mücadele eden Libyalı aktivist Aşur Şems, ülkenin içinde bulunduğu çatışma ortamını değerlendirdi.
AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkesindeki çatışmalardan eğitim sistemine kadar Libya'nın geleceğine dair kaygılarını dile getiren Şems, "Bugünkü çatışmanın İslam, etnisite, hizipçilik ve hatta kabilecilikle hiçbir ilişkisi yok, tamamıyla iktidar hırsının bir sonucu" dedi.
Libya'nın 42 yıl diktatörlükle yönetildiğine dikkati çeken Şems, çoğunluğun sefalet içinde yaşadığını söyleyerek, halkın baskı içinde yaşadığını, konuşacak hiçbir şeylerinin olmadığını belirtti.
Şems, "Libya'yı diğer ülkelerle karşılaştıralım, Malezya, Körfez ülkeleri, hatta Tunus, Nijerya'ya bakalım. Libya en az 50 yıl geridedir şimdi. Kaddafi'nin başardığı hiçbir şeyden söz edemezsiniz" diye konuştu
Kaddafi'nin sürekli gelecekte olacaklardan bahsettiğini, ancak hiçbir şeyin gerçekleşmediğini söyleyen Şems, Kaddafi'nin gidişiyle halkın onun gibi para ve iktidar peşine düştüğünü ve herkesin kendi çıkarı için savaştığını savundu.
Kaddafi dönemindeki konaklama ve eğitim sistemine de değinen Şems, söylendiği gibi bedava ev sahipliğinin olmadığını, bilakis insanların ellerinden mülklerinin alındığını ileri sürdü.
Bugün Libya'da 30-40 yaşlarında bulunanların ne doğru dürüst İngilizce ne de Arapça yazabildiğini iddia eden aktivist, eğitimli kişilerin özel okul mezunlarından ve yurt dışında yetişenlerden oluştuğunu ifade etti.
Şems, Libya'nın geleceğinin yüzlerce grubun bir araya gelmesi ve yeniden ortak değerlerde birleşmesinden geçtiğini vurguladı. - Gauteng
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Çatışmalar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?