Libya toplumu üzerinde etkiye sahip Şehirler ve Kabileler Yüksek Konseyi ile Bir ve Demokratik Libya için Evrensel Topluluk, Fas'ın Suheyrat kentinde yapılan anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümetine (UHM) karşı olduklarını açıkladı.
Tunus'ta Uluslararası Askeri ve Güvenlik Stratejik Araştırmalar Merkezinin, "Libyalı Şehirler ve Kabileler Yüksek Konseyi'nin Ülkedeki Krizin Çözümündeki Rolü" başlığıyla düzenlediği sempozyuma katılan Konsey Başkanı El-Uceyli el-Berini, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kabilelerin UHM'ye karşı olduğunu belirtti.
Berini, UHM'nin dış yönlendirmeyle çalışmalar yaptığını iddia ederek, "Biz kabileler olarak dış yönlendirmeyle çalışan bir hükümetle ilgilenmiyor, Libya'nın içişlerine yabancı müdahalelere karşı dikkatli davranıyoruz. Batılı ülkeler, Libya'nın bölünmesi, toplumsal dokunun zedelenmesi için bazı kesimleri kışkırtıyor." dedi.
Kabilelerin, Libya dışındaki diyalog görüşmelerine karşı olduğunu ifade eden Berini, "Dünyadan bizi kendi başımıza bırakmasını istiyoruz. Libya'daki olaylarla ilgili komşu ülkelerden de barışçıl ve tarafsız olarak bize yardım etmesini talep ediyoruz." diye konuştu.
Sempozyuma katılan Bir ve Demokratik Libya için Evrensel Topluluk Üyesi Muhammed Ömer de Ulusal Mutabakat Hükümetine karşı olduklarını dile getirdi.
Ömer, "Libya toplumu tarafından kurulan bir hükümet değil ki destek verelim. UHM, Libyalıların ancak yüzde 10'unu temsil eden, siyasi ve askeri olarak çatışan bazı grupların imzaladığı anlaşma neticesinde kuruldu. Fas'ın Suheyrat kentinde yapılan diyalog görüşmelerini, Libya üzerinde çıkarları olan ülkeler yönetti ve bu durum vesayet hükümetinin doğmasına neden oldu. Biz kabileler olarak bu vesayete karşıyız. Vatanımız bizi çağırıyor biz de onun davetine kulak vereceğiz." ifadelerini kullandı.
Bünyesinde olduğu topluluğun uluslararası çözümü tamamen reddetmediğini belirten Ömer, "Bunların arkasında gerek askeri, gerek siyasi, gerek ideolojik olarak sömürgeci amaçlar yatmadığı takdirde karşı değiliz." dedi.
Uluslararası Askeri ve Güvenlik Stratejik Araştırmalar Merkezi Libya Genel Koordinatörü Halid el-Guveyl de "Kabileler, ülkedeki sürtüşmeyi, fitneyi ve dış müdahaleleri engellemede büyük rol oynuyor. Ayrıca toplumsal diyaloğun tesisinde rolleri var. Libya toplumu üzerinde hakimiyeti olan kabileler katılmadığı için Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşması'nın geleceği yok." diye konuştu.
Guveyl, Libya'daki kaosun sebebinin yabancı ülkelerin müdahalelerinden ve toplumun büyük bir kesiminin dışlanarak siyasi anlaşmaya ve diyaloğa katılmamasından kaynaklandığını ifade etti.
Libya'da BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Dokuz kez yapılan güvenoyu görüşmelerinin ardından Sirac, 15 Nisan'da hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?