Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK) Başkanı Halid el-Mişri, Bingazi'de bir Anayasa Mahkemesi kurulmasına ilişkin kanun iptal edilene kadar ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'le iletişimi ve aralarındaki ortak komisyonların çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.
DYK Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Mişri, başkent Trablus'ta Yüksek Mahkeme bünyesindeki Anayasa Dairesi yerine Bingazi'de bir Anayasa Mahkemesi kurulmasına ilişkin kanuna tepki gösterdi.
Mişri, söz konusu kanunun, yasama organının yetkileri arasında olmadığını ve bunun bir anayasal mesele olduğunu vurgulayarak, "Temsilciler Meclisinin bu adımı TM ile DYK arasında oluşturmaya çalıştığımız güveni sarsıyor, ülkede kurumsal bölünmüşlüğü derinleştirirken, anayasal alanda uzlaşma çabalarını yok ediyor." ifadelerini kullandı.
Yüksek Mahkeme, Yüksek Yargı Konseyi ve tüm yargı kurumları üyelerine "Bingazi'de bir Anayasa Mahkemesi kurulması kararını dikkate almama" çağrısında bulunan Mişri, yargı kurumlarından "herhangi bir yargı mensubunun bu yeni oluşturulan mahkemede görevlendirilmemesini" istedi.
Mişri'nin açıklamalarına TM'den ya da TM Başkanı Akile Salih'ten henüz bir cevap gelmedi.
Libya'nın batısı ve doğusunda bulunan iki ayrı hükümet nedeniyle ülkede devlet kurumları birbirinden bağımsız hareket ediyor.
Trablus'ta 2016'dan bu yana kapalı olan Anayasa Dairesi, devlet kurumlarının meşruiyet meselesi konusunda ülkeyi siyasi krize sürükleyen anayasal düzenlemeler ve kanunlarda anlaşmazlıkları gidermesi için 18 Ağustos'ta çalışmalarına yeniden başlamıştı.
Tobruk'taki TM'de dün Akile Salih tarafından sunulan ve Bingazi'de Meclis tarafından atanan 13 üyeden oluşan bir Anayasa Mahkemesi kurulmasını öneren yasa tasarısı tartışılmış ve çoğunluğun katılımıyla kabul edilmişti.
Ülkede iki ayrı hükümet
Libya'da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.
Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.
Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş, 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.
Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.
Son Dakika › Güncel › Libya Devlet Yüksek Konseyinden ülkenin doğusunda Anayasa Mahkemesi kurulması kararına tepki Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?