Lozan Antlaşması'nın 90. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Lozan Antlaşması'nın 90. Yıl Dönümü

Lozan Antlaşması\'nın 90. Yıl Dönümü

İnönü Vakfı ile Sabancı Üniversitesi, "90 Yılın Ardından Lozan Uluslararası Sempozyumu" düzenledi

08.10.2013 12:03

İnönü Vakfı ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle "90 Yılın Ardından Lozan Uluslararası Sempozyumu" düzenlendi.

İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, TÜBİTAK Feza Gürsey Salonu'nda düzenlenen sempozyumdaki konuşmasında, sempozyuma yurt içi ve dışından çok sayıda bilim insanının katıldığını belirtti.

Bu yılın, "Cumhuriyetin 90. yılı", "Ankara'nın başkent oluşu" gibi tarihi olayların kutlandığı bir yıl olduğunu dile getiren Toker, tüm bu kutlamalara Lozan Antlaşması'nın vesile olduğunu söyledi.

Antlaşmayı 90 yıl önce imzalayan heyetin başında, babası İsmet İnönü'nün bulunduğunu anımsatan Toker, kurdukları İnönü Vakfı ile amaçlarının ellerindeki tüm belgeleri kamuoyuyla paylaşmak olduğunu kaydetti.

"Lozan'ın 90. yılında farklı bir heyecan yaşamayı ve yaşatmayı" hedeflediklerini bildiren Toker, sempozyumun yanı sıra makale, öykü, kompozisyon ve karikatür yarışmaları da düzenlediklerini söyledi.

İnönü Vakfı olarak yaptıkları her çalışmada gençlerin fikirlerine önem verdiklerini de ifade eden Toker, Lozan'ı daha iyi anlatmak için önümüzdeki günlerde "90 Soruda Lozan" kitabını çıkaracaklarını söyledi.

"Yaşayan Lozan" kitabının da yakın zamanda okuyucuyla buluşacağını aktaran Toker, sempozyum sonrasında ise tarihi belge ve fotoğrafların yer alacağı "Lozan'dan Cumhuriyete İsmet İnönü" sergisini açacaklarını kaydetti.

Toker, "aile dostumuz" diye tanımladığı Mustafa Kemal Atatürk'ün sürekli olarak, "Çocuklar, kendizine güvenin, soru sorun. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Sorgulayıp doğruyu bulacaksınız" dediğini anlatttı. Toker, Atatürk'ün bu nasihatlerini hiç unutmadığını ve hayatında her zaman uyguladığını dile getirdi.

-"Lozan, gelecek ve gençler için yapılmış bir antlaşma"

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker de çok önemli bir konuda düzenlenen sempozyumda yer almanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Üniversitenin kurulduğundan bu yana sosyal ve toplumsal konularda etkinlikler düzenlemeye özel önem verdiklerini aktaran Berker, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün çalışmalarının da yenilikçi ve Türk halkı için rehber olduğunu vurguladı.

Geçmişi iyi bilmenin ve ondan ilham alınmanın gerektiğini kaydeden Berker, "Bence Lozan Antlaşması, güçlü bir duruşu temsil ediyor. Aynı zamanda karşı taraflarla bir anlaşmaya varma isteği var. Ayrıca kendi haklarından ödün vermeden bir anlaşmaya varma isteği var. Bir de başarmak var. Mustafa Kemal Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün prensiplerine bakıyoruz; akla, kendine, gençlere güvenmek ve ne olursa olsun başarmak var. Bu dört prensip, hem Kurtuluş Savaşını hem de sonrasında yapılanları özetliyor" diye konuştu.

Lozan'ın gelecek ve gençler için yapılmış bir antlaşma olduğuna dikkati çeken Berker, gençlere sonsuz güven duyduğunu ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını ODTÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin yaptığı ilk oturuma geçildi.

Oturumda, Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu, "Versay Barış Antlaşması'ndan Sevr'e giden yol: Karşılaştırmalı bir bakış", Leiden Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erik Jan Zürcher, "Sevr: Karşılaştırmalı Bir Perspektif", Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Engin Oba "Amerikan Büyükelçisi Grew'in Gözünden Lozan", Princeton ve Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Heath Lowry de "Bir Amerikalı Gazetecinin Gözüyle Lozan ve İsmet İnönü" konulu sunum yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği Lozan'ın önemine işaret eden mesajının okunduğu sempozyum, gün boyu sürecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lozan Antlaşması'nın 90. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement